Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Zo is er nieuws over de Wmo en de risico's van gokken. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de basiskennis over anticonceptie.
Photo by Christopher Gower on Unsplash laatste nieuws sociaal domein
Bron: Christopher Gower/Unsplash

1. Energiearmoede

Het Tijdelijk Noodfonds Energie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 110.000 huishoudens ondersteund. Dat is ruim het dubbele ten opzichte van de eerste editie van het Noodfonds vorig jaar. Het gaat om mensen die met energiearmoede kampen en die maximaal 200 procent van het sociaal minimum verdienen. Gemiddeld zijn huishoudens gesteund met een bedrag van 97 euro per maand. Het fonds is inmiddels gesloten, maar de energiearmoede is nog niet opgelost, benadrukt de organisatie. Het nieuwe kabinet wordt daarom opgeroepen om huishoudens ‘structureel’ te helpen.

2. Risico’s online gokken

Online gokken wordt steeds populairder. Uit de monitoringsrapportage van de Kansspelautoriteit blijkt dat er in het laatste halfjaar van 2023 zo’n 726 duizend spelers actief waren. Gemiddeld verloor een speler in deze periode 160 euro per maand. Het aantal mensen dat door gokken in de financiële problemen komt, zit daardoor in de lift. Om mensen bewust te maken van de financiële risico’s van gokken, lanceerde Geldfit samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Kansspelautoriteit de online gids ‘De kosten van gokken’. De gids biedt onder meer informatie over de risico’s van gokken. Waar nodig brengt Geldfit mensen in contact met passende hulp.

Veel mensen durven niet uit zichzelf te beginnen over schulden. Hoe kun jij als sociaal werker een veilige omgeving creëren zodat je cliënt eerlijk en open is over geldproblemen? Zorg+Welzijn schreef daar veel artikelen over, die nu gebundeld zijn in een overzichtelijk dossier.

3. Basiscursus Anticonceptie

Jongeren en volwassenen die seksueel actief zijn, kunnen risico lopen op een onbedoelde zwangerschap. Niet iedereen beschermt zich hier goed tegen. Sterker nog, het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt neemt af. Eén op de vijf jongeren gebruikt géén anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar. Omdat professionals in de zorg of het sociaal domein mogelijk geconfronteerd worden met vragen hierover heeft Rutgers een ‘Basiscursus Anticonceptie’ ontwikkeld, een gratis e-learning waarbij je een uur je basiskennis bijspijkert.

4. Plannen voor de Wmo

Ieder(in) en andere cliëntenorganisaties vinden een herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dat wil het ministerie van VWS, mede omdat veel mensen met hogere inkomens gebruikmaken van de Wmo. Zij doen dan een beroep op huishoudelijke hulp. Cliëntenorganisaties maken zich zorgen over een inkomensafhankelijke bijdrage en wijzen op mogelijke zorgmijders. ‘De verhoging van de eigen bijdrage maakt de toegang tot ondersteuning moeilijker voor sommige groepen. Mensen die geen hoge eigen bijdrage kunnen betalen, hun sociale netwerk niet (nog meer) kunnen inzetten en evenmin particuliere hulp kunnen financieren, komen in de knel te zitten’, is de waarschuwing. Meer hierover lees je bij Skipr.

Een scootmobiel of tillift nodig? Aanpassing van de woning? Wie een aanvraag voor hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) doet, kan de borst natmaken, weet Saskia Bijlholt. Zij deelt als onafhankelijk cliëntondersteuner haar tips in dit premium verhaal. ‘Cliënten worden soms nog veel te laat op de mogelijkheid van cliëntondersteuning gewezen.’

5. Versnelde zorgopleiding

De zorg schreeuwt om medewerkers. Maar potentiële kandidaten – denk aan mensen zonder zorgachtergrond die vanuit een maatschappelijke betrokkenheid wel in de zorg willen werken – zien vaak op tegen een studie en verplichte vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. De WLGroep, de grootste zorgorganisatie voor ouderen en mensen met een beperking in West-Friesland, begint daarom na de zomer met een opleidingstraject dat studenten in één jaar in de praktijk klaarstoomt tot begeleider VVT (ouderenzorg) of VG (gehandicaptenzorg). Wie daarna nog verder wil leren kan met één extra BBL-jaar bij het Horizon College het landelijk erkende mbo-3 diploma Verzorgende IG halen. In september start de eerste groep van 20 studenten.

6. Opvallende uitspraak

Handig om te weten als je hoort dat een cliënt problemen heeft door het afsluiten van gas en stroom. In deze zaak ging het om iemand die in 2017 zijn energierekening niet meer betaalde. Energieleverancier Essent beëindigde daarom het contract. Toch bleef de consument gas en stroom verbruiken, wat voor rekening kwam van netbeheerder Stedin. Die sloot de energieaansluiting daarom anderhalf jaar later af. De consument zat echter in de schuldsanering en wilde een nieuwe aansluiting, ondanks dat er nog een rekening open stond. Mocht de netbeheerder zomaar afsluiten? Nee, zo blijkt. Deze zaak kan ook van invloed zijn op andere zaken waarbij mensen in de schuldsanering worden afgesloten van energie.

7. Kind naar een Gezond Gewicht

Door bij kinderen met overgewicht of obesitas voor een andere aanpak te kiezen, kunnen gemeenten, GGD’s en zorgverzekeraars jaarlijks 2.300 euro per kind aan zorgkosten besparen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Stichting VitaValley in opdracht van JOGG, een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor een gezonde jeugd. Het gaat om de aanpak ‘Kinderen naar een Gezond Gewicht’. Binnen deze methode kijkt men breed wat de problemen zijn binnen een gezin. Daar komt dan hulpverlening voor. Een jeugdverpleegkundige coördineert alles. Omdat de aanpak effectiever is, hebben kinderen daarna bijvoorbeeld minder jeugdzorg nodig en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.