Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week voor jou op een rijtje gezet. Zo wordt de wetgeving voor roken met een smaakje weer omzeild met de "smeltsigaret". Daarnaast is er een interessant experiment in Amersfoort: de leefstraat.
laatste nieuws in het sociaal domein
Het laatste nieuws in het sociaal domein. Bron: Chad Madden/Unsplash

1. Postbezorgers zijn alert

Sociaal Werk Nederland en PostNL werken al een tijdje samen. Post- en pakketbezorgers zien veel gebeuren in ‘hun’ wijk. Soms hebben ze misschien het gevoel dat het niet helemaal goed gaat met iemand. In meer dan 175 gemeenten kunnen bezorgers inmiddels hun zorg over een buurtbewoner doorgeven aan een lokale sociaalwerkorganisatie. In Hart van Nederland lichtte directeur-bestuurder Lex Staal namens Sociaal Werk Nederland de samenwerking nader toe. Kijk de uitzending van Hart van Nederland hier terug (vanaf minuut 07:25).

2. Grote Raadpleging

Werk jij in het sociaal werk? Jouw input is onmisbaar. Of je nu maatschappelijk werker, wijkteammedewerker, jongerenwerker, schuldhulpverlener, jeugdhulpverlener of op een andere manier werkzaam bent in het sociaal werk, Movisie zoekt naar jouw input voor de Grote Raadpleging van het Sociaal Werk 2024. 

In 2020 leverde de raadpleging een schat aan informatie op voor de beroepsgroep, werkgevers, beleidsmakers, onderzoekers en ieder ander die het sociaal werk een warm hart toedraagt. Het heeft onder meer geleid tot aandacht voor administratie- en regeldruk, voor continuïteit en voor methodisch werken. Het is nu tijd voor een update! Hoe staan we ervoor als sociaal werk(ers) in Nederland? Wat houdt ons bezig? Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Vul via deze link de vragenlijst in.

3. Leefstraat

De Galvanistraat in Amersfoort is deze weken onderdeel van een experiment: hun straat wordt drie weken lang omgeturnd tot ‘leefstraat’. Een leefstraat is een straat die tijdelijk is afgesloten voor verkeer, waar buren samen meer dingen kunnen doen en kinderen veilig buiten kunnen spelen. ‘We gaan de straat met zijn allen feestelijk inrichten met kunstgrasmatten, picknicktafels, vlaggetjes, lampjesslingers, planten en een echte jeu-de-boulesbaan. Op 3 augustus maken we samen vlaggenslingers. Bewoners hebben voor de komende 3 weken allerlei plannen zoals een barbecue, kinderspelmiddagen, een pubquiz en een tafeltennistoernooi’, vertelt bewoner Wim van den Boogaard over hun plannen in Amersfoort. Misschien ook een idee voor de gemeente waar jij werkt? Ook in steden als Haarlem, Amsterdam en Utrecht zijn al leefstraten ontstaan.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

4. Jongeren werken in huis van TeamNL

In het huis van TeamNL, waar de Nederlandse olympische successen worden gevierd, werken tijdens de Olympische Spelen ook jongeren uit Nederlandse wijken waar het niet makkelijk is om door te groeien. Ze controleren bijvoorbeeld tickets of werken in een foodtruck. Onder hen Roche en Esma uit Arnhem-Oost. ‘Ze zijn zo veerkrachtig’, vertelt Lydia Corporaal in deze reportage van dagblad Trouw.

5. Nieuwe variant van roken met een smaakje

Mango, meloen, mint, aardbei of appel: vapes waren eerder nog in een boel verschillende smaken te verkrijgen. Om roken minder aantrekkelijk te maken, zijn smaakjes sinds begin dit jaar verboden. Hoewel veel jongeren online hun vapes gewoon kopen, blijkt dat die regelgeving ook op andere manieren weer omzeild wordt. Sinds kort is er een nieuw soort sigaret op de markt: de Levia Stick. Het is geen vape, en ook geen ouderwetse tabakssigaret. Dit gaat om een ‘heat stick’ of een ‘smeltsigaret’, vertelt longpatholoog Daniëlle Cohen bij 1Vandaag. Daarin zit cellulose, een soort plantenbestandsdeel, met een smaakje. Om het te gebruiken, verwarm je de stick met een apart apparaatje.

Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en aanzienlijk meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Deze gevaarlijke ingrediënten zijn aangetroffen in vapes die veel door Nederlandse jongeren worden gebruikt. ‘Sommige resultaten zijn echt bizar.’ Lees hier meer

6. Nieuwe methode voor armoede

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) werken gezamenlijk aan een nieuwe methode om armoede in Nederland te meten. In de nieuwe methode betekent armoede dat een huishouden niet genoeg financiële middelen heeft voor minimaal noodzakelijke uitgaven in Nederland. Hierbij wordt gekeken naar inkomen, vermogen en worden voor het eerst werkelijke individuele uitgaven aan wonen en energie meegenomen. Hierdoor is er een completer inzicht in welk bedrag huishoudens overhouden voor noodzakelijke uitgaven aan voeding, kleding etcetera en of ze daarmee boven of onder de armoedegrens vallen.

Veel mensen durven niet uit zichzelf te beginnen over schulden. Hoe kun jij als sociaal werker een veilige omgeving creëren zodat je cliënt wel eerlijk en open is over geldproblemen? Zorg+Welzijn schreef daar veel artikelen over, die nu gebundeld zijn in een overzichtelijk dossier.

7. Landelijke aanpak overlastgevers

Gemeenten zitten in hun maag met het huisvesten van mensen die veel overlast geven in de buurt. Om die reden worden ze zoveel mogelijk buiten de reguliere buurt geplaatst. Er komt zelfs een landelijke aanpak, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Een nieuwe variant ‘asowoningen’ heet ‘skaeve huse’ (scheve huizen of rare huizen), een concept uit Denemarken. Dit zijn prefab, containerachtige eenpersoonshuizen waarvan er meestal vijf tot tien bij elkaar worden geplaatst om overlastgevers te huisvesten, al dan niet onder toezicht. In Utrecht Leidsche Rijn zijn zeven skaeve huze voor prikkelarm wonen bij elkaar geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.