1. MDMA bij PTSS
Mensen die lijden aan een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen baat hebben bij therapie waarbij MDMA, de werkzame stof in xtc, wordt gebruikt. Voorlopig is besloten om dit in de VS niet toe te staan. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn bij patiënten die niet goed reageren op bestaande therapieën, wil de FDA meer bewijs zien voordat het middel wordt goedgekeurd voor algemeen medisch gebruik. In Nederland speelt dit onderwerp ook en is een Staatscommissie MDMA in het leven geroepen. Die bracht eerder deze zomer het rapport ‘Voorbij de Extase’ uit. Daarin werd gepleit voor grootschaliger onderzoek naar de toepassing van MDMA voor de behandeling van PTSS, maar wel onder strenge voorwaarden.
2. Jeugdzorg financieel in de knel
Jeugdzorgaanbieders komen nauwelijks meer rond. Door de slechte financiële situatie nemen de wachtlijsten toe en moeten kinderen en jongeren soms op zoek naar een andere aanbieder. Daarnaast kunnen de instellingen door het gebrek aan financiële ruimte steeds minder investeren in personeel, innovatie en de hervorming van het jeugdzorgaanbod. De komende jaren lijkt de situatie alleen maar slechter te worden, meldt de NOS.
3. Thuiszorg op omvallen
Meer dan een kwart (27 procent) van de verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg denkt eraan om te stoppen met hun werk. Ruim een derde geeft aan op omvallen te staan door de hoge werkdruk. Uitval van collega’s, de fysieke en psychische belasting en onderwaardering worden als belangrijkste redenen genoemd. Meer hierover bij TVV.
4. Wmo-regels versoepeld
De gemeente Winterswijk slaat een nieuwe weg in voor Wmo-indicaties. Voor veel inwoners met een levenslange beperking of aandoening, bij wie geen zicht is op verbetering of verandering van de situatie, gaat de Gelderse gemeente een indicatie zonder einddatum afgeven. Dat moet inwoners ‘meer rust, vertrouwen en duidelijkheid’ geven, meldt de gemeente in dit persbericht. Tot voor kort was er bij een Wmo-indicatie altijd sprake van een einddatum. Inwoners moesten daardoor steeds weer een nieuwe aanvraag indienen, wat leidde tot veel frustraties bij inwoners. Het blijft overigens ook mogelijk dat de gemeente indicaties voor bepaalde tijd afgeeft. Bijvoorbeeld als duidelijk is dat de behoefte aan ondersteuning tijdelijk is of wanneer er op termijn aanpassingen aan de indicatie gedaan moeten worden.
5. Mantelzorgers nemen zorgtaken over
In de provincie Limburg is geëxperimenteerd met mantelzorgers. Zij leerden om eenvoudige verpleegkundige handelingen bij hun naasten te verrichten. Denk aan zoals ogen druppelen, steunkousen aantrekken en wondverzorging. Dit met de gedachte om de druk op de wijkverpleging te verminderen. In Limburg is dat een succes gebleken: het aantal verwijzingen naar de wijkverpleging is met 40 procent gedaald. Het initiatief van Maastricht UMC+ en Envida Zorgthuis is door zorgverzekeraar VGZ inmiddels aangewezen als ‘good practice’. De zorgverzekeraar gaat zich nu inzetten om de aanpak uit te breiden naar andere ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties.
Lees ook: Als mantelzorgers medische handelingen overnemen, wie is dan eigenlijk aansprakelijk?
6. Petitie tegen schuldenindustrie
Humanitas luidt deze maanden de noodklok over de stijgende vraag naar de hulp bij geldproblemen. Om die reden is de grootste vrijwilligersorganisatie die vrijwillige schuldhulpondersteuning biedt de petitie Stop de schuldenindustrie gestart. Een rekening mag volgens de vereniging ‘nooit uitgroeien tot een monsterschuld’. Schulden aangaan moet moeilijker worden gemaakt en de overheid moet mensen beschermen. Humanitas hoopt met de petitie de wetgeving te laten veranderen.