Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Mantelzorgers krijgen een keuzehulp voor als ze vragen hebben over bijspringen in de zorg. De aanpak van eenzaamheid blijkt nog lastiger dan we al dachten. En er is een nieuws over de ggz en mensen met verward gedrag.
Foto Mikayla Mallek, Unsplash

1. Nieuwe keuzehulp voor mantelzorgers gepubliceerd

Mantelzorgers worden steeds vaker gevraagd om bij te springen in de zorg. Maar hoe maak je de keuze of je dit wel wilt? Voelt het als een vrije keuze? Word je goed op je nieuwe taak voorbereid en als het mis gaat: wie is dan verantwoordelijk? MantelzorgNL heeft een keuzehulp gemaakt met antwoorden op deze vragen.

Uit het persbericht: ‘In juni kwam de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd met meer duidelijkheid voor professionals rondom de samenwerking met mantelzorgers. MantelzorgNL vindt het ook belangrijk dat mantelzorgers een zorgvuldig besluit kunnen nemen. In de keuzehulp wordt ingegaan op een goede voorbereiding, de juridische aspecten en de voordelen van zorghandelingen overnemen. Denk bijvoorbeeld aan meer vrijheid en minder regelwerk. Maar er zijn ook nadelen want je krijgt er extra zorgtaken bij en de relatie met de zorgvrager kan veranderen omdat iemand afhankelijk is van jouw hulp.’

Uitgangspunten voor mantelzorgers om op te letten

Om te weten waar je als mantelzorger op kunt letten en welke vragen je kunt stellen heeft MantelzorgNL een aantal uitgangspunten opgesteld:

  • Het overnemen van zorghandelingen voor de mantelzorger moet een vrije keuze zijn. Er mag geen druk worden opgelegd zoals: ‘Als jij het bed niet verschoont, kunnen wij helaas niet garanderen dat het nog gebeurt’.
  • Ook is de zorgprofessional verantwoordelijk voor een goede voorbereiding: is de handeling goed aangeleerd en voelt de mantelzorger zich verantwoordelijk en bekwaam genoeg? En geldt dit ook als de zorghandeling thuis wordt overgenomen.
  • De zorgorganisatie moet een back up bieden als de mantelzorger een keer niet kan of zelf ziek is.
  • Er moet oog zijn voor overbelasting van de mantelzorger en er moet actie ondernomen worden zodra er wel overbelasting dreigt.

De keuzehulp voor mantelzorgers vind je hier 

Mag een mantelzorger insuline spuiten bij zijn vader? Mag een dochter bij haar moeder medicatie toedienen via het infuus? Het komt steeds vaker voor dat mantelzorgers zorghandelingen van de wijkverpleegkundige overnemen. Maar wie is aansprakelijk wanneer het misgaat? Uitleg over de aansprakelijkheid bij mantelzorg vind je in dit Premium-artikel.

2. ‘Aanbestedingsregels maken eenzaamheid aanpakken heel lastig’

De aanpak van eenzaamheid kan onder druk komen te staan door de huidige aanbestedingsregels. Cliënten raken namelijk al te vaak hun vaste, vertrouwde hulpverlener kwijt omdat een andere organisatie de nieuwe aanbesteding wint. Voor mensen die eenzaam zijn is dat funest. Dat zeggen experts in een artikel op nu.nl.

Hanneke Mateman van Movisie: ‘Een andere organisatie kan de aanbesteding winnen met als risico dat daardoor een lopend project stopt. Dit aanbestedingscircus rond sociaal werk maakt het heel lastig om te bouwen aan de lange termijn en een vertrouwensband met de mensen die je uit hun isolement wil halen.’

Eenzaamheids-expert Jeannette Rijks signaleert hetzelfde. ‘Door die aanbestedingstrajecten ontstaat een perverse prikkel: om een opdracht binnen te halen, verzinnen aanbieders dingen die leuk klinken in de oren van de ambtenaren die hun offerte beoordelen. Maar ze helpen voor geen zier tegen eenzaamheid. Zonde van de energie. Zonde van het geld.’

Lees hier het volledige artikel op nu.nl, Zorgen over verkeerde hulp aan eenzame mensen door ‘aanbestedingscircus

Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Maar de cijfers zijn alarmerend: in Nederland voelt bijna de helft van de volwassenen (48 procent) zich eenzaam. Onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar voelt 1 op de 4 zich zelfs ‘erg eenzaam’. Waar kunnen sociaal werkers een verschil maken? In het dossier eenzaamheid vind je tools, visies en uiteraard tips.

3. Kreeg de GGZ te weinig geld?

De geestelijke gezondheidszorg heeft in 2022 en 2023 mogelijk te weinig geld gekregen. De vergoedingen voor de aanbieders moeten binnen drie maanden opnieuw worden berekend. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter, donderdag bepaald.
De zaak was aangespannen door onder meer de Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en stichting De Forensische Zorgspecialisten. Zij vonden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij het berekenen van de vergoedingen niet genoeg rekening had gehouden met de zogenoemde indirecte tijd. Dat is de tijd die medewerkers in de zorg kwijt zijn aan bijvoorbeeld overleggen over cliënten en aan administratie. Het CBb is het daarmee eens. De Nederlandse ggz is blij met deze uitspraak ‘die recht doet aan de behandeling van mensen met een meer complexe zorgvraag.’

Bron: ANP


4. Opleiding voor mensen met verstandelijke beperking: Jurre grijpt kans met beide handen aan

Sinds deze zomer kunnen mensen met een verstandelijke beperking een mbo-diploma niveau 1 tot ervaringsdeskundige halen, zoals op de locatie van de HAN in Nijmegen. Die kans grijpt Jurre met beide handen aan: ‘Ik heb gemerkt dat je heel ongelukkig wordt als je alleen maar kijkt naar wat je niet kunt.’ Op de website van Omroep Gelderland staat een interview met Jurre en met andere studenten van de opleiding.

Jurre heeft een lichte vorm van klassiek autisme, spasmen en een verstandelijke beperking en kokervisus. Dat laatste moet je je voorstellen als twee toiletrollen die je voor je ogen zet, legt hij uit. ‘Als je daarmee door de gang gaat lopen, weet je exact wat ik zie.’ Jurre is ‘een gevalletje van tussen wal en schip’, omschrijft hij zelf. ‘Ik ben te slim voor het een en te beperkt voor het ander.’ De opleiding die belangenorganisatie LFB nu biedt, is volgens hem mooi op maat. “Op je eigen tempo en je eigen manier. Dat kun je beter doen dan dat je probeert mee te gaan in de stroom die andere mensen voor je hebben bepaald.’

De interviews met studenten met verstandelijke beperking zijn te lezen en te bekijken op de website van Omroep Gelderland.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

5. Meldpunt Zorgwekkend Gedrag gepromoot

Deze week startte VWS een campagne om het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag onder de aandacht te brengen. Het meldpunt is te bereiken op 0800 – 1205. Het meldpunt is niet voor spoedsituaties, daar blijft 112 voor, maar wel voor mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving met (mogelijk) verward of onbegrepen gedrag.

Wat gebeurt er met een melding? ‘Wanneer u het landelijk Meldpunt belt, wordt u doorverbonden met een meldpunt in uw wijk, stad of regio. Een medewerker bij het meldpunt geeft u dan advies. Of onderzoekt of er hulp kan worden geboden aan de persoon waarover u belt. Ook krijgt u advies over welke stappen u zelf kunt ondernemen om deze persoon te helpen.

Mogelijk ziet het lokale of regionale meldpunt reden om de situatie verder te verkennen. De deskundige van het meldpunt bespreekt met u hoe de melding verder wordt opgepakt. Het is goed om vooraf te bedenken of u anoniem wilt blijven voor de persoon over wie u zorgen heeft.’ VWS heeft verschillende ervaringsverhalen verzameld van mensen die het meldpunt inschakelden of anderszins betrokken waren vanwege meldingen van verward gedrag. Janke voelde zich niet meer veilig bij het gedrag van haar buurvrouw. GGD-medewerker Ria hielp Jerry om zijn leven weer op de rit te krijgen nadat er een melding over hem werd gedaan.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.