Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Deze week waarschuwde de Kinderbescherming voor de online radicalisering van jongeren. Het Nederlands Jeugdinstituut publiceerde een handreiking voor het voorkomen van uithuisplaatsingen. Ook in het nieuws: in Overijssel worden 350 ervaringsdeskundigen voor de jeugdzorg opgeleid.
Elke week maakt Zorg+Welzijn een overzicht van het laatste nieuws in het sociaal domein. Photo by Christin Hume on Unsplash.
Elke week maakt Zorg+Welzijn een overzicht van het laatste nieuws in het sociaal domein. Photo by Christin Hume on Unsplash.

1. Online radicalisering

De Kinderbescherming trekt aan de bel: er is een toename in het aantal jongeren dat online radicaliseert. Er is volgens de Kinderbescherming een significante stijging zichtbaar van jongeren die, ogenschijnlijk uit het niets, verdacht worden van ernstige strafbare feiten zoals het voorbereiden van een terroristische aanslag. Zij zijn vaak geradicaliseerd op sociale media, zonder dat hun omgeving hier aanwijzingen van heeft opgevangen. Algoritmes van sociale media spelen hier een belangrijke rol in: zo kan een jongere met interesse in de Tweede Wereldoorlog gemakkelijk belanden in een tijdlijn waarin steeds extremistischere content te zien is. Dit online radicalisering gebeurt vaak buiten het gezichtsveld van ouders, verzorgers of scholen.

2. Mentale gezondheid zwangerschap

Een goede mentale gezondheid van de moeder rondom de zwangerschap is belangrijk voor een veilige start van het kind. Toch ervaart één op de vijf vrouwen na de zwangerschap depressieve klachten, één op de vier angstklachten en één op de zeven (heel) veel stress. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Monitor Zwangerschap 2023 van het Trimbos-instituut. Ook blijkt dat mentale klachten na de zwangerschap (depressie, angst, stress) juist voorkomen nadat het kind een half jaar oud is.

Verloskundigen zien een dwarsdoorsnede van de bevolking, dus ook zwangere vrouwen die hun kinderen geen kansrijke start kunnen bieden. Sociale verloskunde gaat over het terugdringen van deze kansenongelijkheid. Wijkcoach Roos Baaijens en verloskundige Lisa Marissink werken op dat gebied samen. Lees in dit premium artikel welke meerwaarde dit heeft. ‘De zwangerschap is een mooie ingang voor hulpverlening.’

3. Ervaringsdeskundigen voor jeugdzorg

In de provincie Overijssel is een leernetwerk voor de jeugdzorg opgezet. Het doel is om ervaringskennis beter in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zelf als (pleeg)ouder of kind te maken hebben of hebben gehad met jeugdzorg. Zij weten hoe het voor ouders, gezinnen en kinderen is om een hulpvraag te hebben. Deze ervaringskennis wordt als waardevol gezien, maar wordt nu nog onvoldoende benut. In het leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO) werken zeven jeugdzorgorganisaties en de gemeenten Zwolle, Deventer en Oldenzaal samen. Het doel is onder meer om kennis te ontwikkelen en 350 ervaringsdeskundigen op te leiden.

4. Journaal in Makkelijke Taal

De NOS introduceerde maandag een nieuwe tv-uitzending: het NOS Journaal in Makkelijke Taal. Dat is bedoeld voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, zo’n 2,5 miljoen mensen. De Stichting Lezen en Schrijven is ‘erg blij’ met het dagelijkse journaal. Uit onderzoek blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een enorme nieuwsbehoefte hebben. Maar dat het vinden van nieuws voor hen moeilijk is. En als ze het vinden, het begrijpen van de berichten lastig is.

Daarnaast verscheen deze week ook een speciale editie van vrouwenblad Flair. De ‘Flair – Extra makkelijk te lezen’ is bedoeld voor jonge vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit tijdschrift heeft een lager taalniveau en een eenvoudige vormgeving. 

Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is dagelijks te zien om 17.00 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van praktische tips voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

5. Handreiking NJi

Hoe zorg je ervoor dat kinderen thuis kunnen blijven wonen en voorkom je een uithuisplaatsing? Lukt dat niet, hoe organiseer je dan een huiselijke plek dicht bij het gezin waar het kind kan wonen? En hoe werk je vervolgens aan de terugkeer van het kind naar het eigen gezin? Die drie vragen staan centraal in ‘Mijn Thuis. Een handreiking over de visie van zo thuis mogelijk opgroeien’ van het Nederlands Jeugdinstituut. De handreiking is vooral gericht op professionals uit de jeugdhulp, de ggz, het onderwijs en de gezondheidszorg en biedt concrete handvatten met als doel uithuisplaatsingen terug te dringen. Dit omdat uithuisplaatsingen schadelijk kunnen zijn voor kinderen.

6. Jongeren en schulden

Als jongeren eenmaal één schuld hebben, komen daar vaak snel nieuwe bij. Ruim een kwart van de jongeren (18-25 jaar) maakt op korte termijn een extra schuld, terwijl de oude nog niet altijd is afbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Pointer, dat navraag deed bij drie van de grootste gerechtsdeurwaarders in Nederland. Vooral het niet kunnen betalen van de zorgverzekering zorgt voor problemen. Voor bijna de helft van de jongeren (48,5 procent) is dat het begin van een schuldenstapeling.

Zorgverzekeringsschulden zijn een belangrijk signaal dat mensen in de knel raken. Op welke signalen moet je letten?

7. Rapport over sociale basis

De sociale basis is een beleidsconcept waarvan veel wordt verwacht. Zijn die verwachtingen reëel? En wat kunnen landelijke en lokale partijen doen om bij te dragen aan een sterkere sociale basis? Die vragen staan centraal in het rapport De sociale basis versterken, investeren in de toekomst dat afgelopen week is verschenen. Het is opgesteld door Movisie en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met de Kerngroep Sociale Basis, waarvan ook Sociaal Werk Nederland deel uitmaakt. Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland en voorzitter van de Kerngroep Sociale Basis is content met het rapport: ‘Met dit heldere model kun je met gemeenten én aan IZA-regiotafels betere gesprekken voeren die nodig zijn om de komende decennia de sociale basis samen goed op orde te brengen.’

8. Het gaat goed met de bieb

Bibliotheken in Nederland krijgen er steeds meer leden bij. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de nationale bibliotheek KB waren er vorig jaar 3,6 miljoen mensen lid, 5 procent meer dan een jaar eerder. Eerder zagen bibliotheken hun ledenaantallen jarenlang dalen. De activiteiten in de bieb raken ook vaak het sociaal domein: er worden bijvoorbeeld taalcafés voor nieuwkomers en koffie-ochtenden voor ouderen georganiseerd.

9. Aandacht voor zingeving

Gerichte aandacht voor zingeving door hulpverleners kan de kwaliteit van leven van cliënten verbeteren. Dat was al bekend in de palliatieve zorg, maar de behoefte wordt breder gevoeld. Dat blijkt uit onderzoek binnen zeven beroepsgroepen, geïnitieerd door de Kenniswerkplaats Zingeving. Het onderzoek werd onder meer in het sociaal domein, de jeugdzorg en de ggz uitgevoerd. ‘Zingeving is een diepe menselijke behoefte’, zo legt Gaby Jacobs uit, hoogleraar Geestelijke Verzorging van de Universiteit voor Humanistiek en voorzitter van de Kenniswerkplaats. ‘Het gaat om de vraag naar dat wat er ten diepste toe doet en hoe je je verhoudt tot de wereld. Het is een basisbehoefte die vaak pas in specifieke levensfasen of bij ingrijpende gebeurtenissen opgemerkt wordt.’

Steeds meer mensen wonen thuis in de laatste jaren van hun leven, ook als ze met dementie kampen of ongeneeslijk ziek zijn. Het betekent dat er steeds vaker een beroep gedaan wordt op palliatieve zorg. Zorg+Welzijn maakte een overzicht van tien adressen waar je cliënt terechtkan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.