Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Deze week werd ‘Leefstijl in de ggz’ gepresenteerd. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert én het herstel bevordert. Daarnaast kun je dankzij AI ervaren hoe leven in armoede voelt. Dat kan het beleid rondom armoede en schulden verbeteren, zo is de verwachting.
Z+W maakt elke vrijdag het weekoverzicht met het laatste nieuws uit het sociaal domein.
Z+W maakt elke vrijdag het weekoverzicht met het laatste nieuws uit het sociaal domein. Foto: Pixabay

1. Prinsjesdag

Het sociaal werk professionaliseren, meer verkennende gesprekken en een impuls voor de schuldenaanpak. Journalist Jeroen Wapenaar pluisde de Miljoenennota uit en bundelde alle relevante kabinetsplannen voor sociaal werkers in dit artikel. Een dag later liepen de reacties op die plannen nogal uiteen: Van ‘Sociaal werk wordt een volwaardige partner’ tot ‘Kabinet draait zorg en welzijn de nek om’. Lees in dit vervolgatikel onder meer de reacties van Sociaal Werk Nederland, de VGN en FNV Zorg & Welzijn.

2. Leefstijl in de ggz

De Nederlandse ggz heeft de nieuwe zorgstandaard ‘Leefstijl in de ggz’ gelanceerd. Leefstijl is heel belangrijk voor de mentale gezondheid, stelt de sector. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert en het herstel bevordert. De nieuwe zorgstandaard, die samen met mensen in behandeling, hun naasten en ggz-professionals is ontwikkeld, maakt het makkelijker om leefstijlgesprekken te voeren. Hiermee zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Blijf op de hoogte van praktische tips voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

3. Jongeren als geldezel

Bijna 1 op de 10 jongeren is ooit benaderd om als ‘geldezel’ te fungeren. Als je een geldezel bent, gebruikt een crimineel jouw bankrekening om geld wit te wassen of naar iemand anders over te maken. 7 op de 10 jongeren weet niet dat de pakkans groot is. Ook zijn zij niet op de hoogte van de ingrijpende gevolgen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zo riskeren geldezels een strafblad, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor financiële schade en kunnen banken hun rekening blokkeren en uiteindelijk beëindigen. Met de campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude’ wil de NVB waarschuwen voor deze én voor andere vormen van fraude.

4. Na de tbs-behandeling

In de documentaireserie “Tbs: aan de andere kant” werd het systeem van tbs, de zwaarste vorm van forensische zorg in Nederland, belicht. De serie, de voorbije weken uitgezonden op NPO1, maakte onder meer inzichtelijk hoe moeilijk het is om na de tbs aan werk te komen. Dit hindert mensen in hun herstel en verhoogt de kans op terugval of zelfs op recidive. MIND is er voor alle mensen met licht en zware psychische problemen, dus ook voor mensen die behandeld worden in de forensische zorg. MIND riep deze week daarom op om de kans op banen voor mensen na een tbs-behandeling te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door mensen tijdens en na hun tbs toegang te geven tot opname in het doelgroepregister en door de begeleiding naar werk van deze doelgroep te vergoeden.

5. AI als wapen tegen armoede

Kunstmatige intelligentie als wapen in de strijd tegen armoede en schulden. Het ELSA Lab Armoede en Schulden van de Universiteit Maastricht onderzoekt onder meer hoe vroegsignalering kan bijdragen aan het terugdringen van armoede en schulden. Daarnaast wordt AI ingezet om zelf te ervaren hoe het is om in armoede te leven. ‘Beleid over armoede en schulden wordt opgesteld door mensen die daar zelf meestal geen ervaring mee hebben. Ze baseren zich op statistieken, maar hoe het écht is om in armoede te leven of schulden te hebben, weten ze vaak niet’, zegt hoogleraar financiële dienstverlening Lisa Brüggen in dit artikel van het AD. ‘We bouwen daarom nu een virtual reality-ervaring, die je laat voelen wat het betekent om in armoede te leven. Je ervaart het zelf en dat doet iets met je emotie. We willen de mensen niet stereotiep als zielig wegzetten, maar wel weergeven welke stress het geeft als je op vijf verschillende dagen je uitkering krijgt en geen totaaloverzicht kunt creëren.’

Met AI (kunstmatige intelligentie) wordt zo’n beetje alles anders, lijkt het soms wel. Moeten sociaal werkers zich zorgen maken? Of komen er met AI juist nieuwe kansen? AI-expert Job van den Berg vertelt in dit premium artikel hoe kunstmatige intelligentie het sociaal domein gaat veranderen.

6. Minder tienermoeders

Niet eerder telde Nederland zo weinig tienermoeders als nu. Begin dit jaar waren er 1250 tienermeisjes met een kind. In 2010 waren dit er nog meer dan 3000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afname komt volgens experts onder andere doordat tienermeisjes vaker voor een spiraaltje kiezen, die beter beschermt tegen zwangerschap. Ook zit anticonceptie sinds 2011 in het basispakket van de zorgverzekering. Sinds de eeuwwisseling is het aantal tienermoeders bijna ieder jaar gedaald. Alleen in 2022 steeg het aantal licht.

7. Zorgschulden onder jongeren

Zorgschulden zijn een groeiend probleem onder jongeren in Nederland. Jongeren die hun zorgpremie niet betalen bouwen vaak meerdere schulden op. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun toekomst. Om die reden beginnen de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso het onderzoeksproject Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag. Het onderzoek, dat loopt tot maart 2025, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de toenemende zorgschulden onder jongeren. Doel is duurzame oplossingen te ontwikkelen om deze problematiek onder jongeren effectief te bestrijden.

Om somber van te worden: de financiële zorgen van jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn fors toegenomen. Sociaal Werk Nederland vindt het hoog tijd voor actie en initieerde ‘Nooit meer skeer’, een project gericht op mbo’ers. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.