Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Met een nieuw expertiseprofiel over dementie, ook voor sociaal werkers, de Week tegen Eenzaamheid, telefoondetox voor Rotterdamse jongeren en een nieuw initiatief van 113 Zelfmoordpreventie en het Nederlands Instituut van Psychologen.
Z+W maakt elke vrijdag het weekoverzicht met het laatste nieuws uit het sociaal domein. Foto: Unsplash Jacub Zerzdicki

1. Nieuw expertiseprofiel casemanagement dementie, ook voor sociaal werkers

Een casemanager dementie biedt cliënten en hun naasten ondersteuning, begeleiding en behandeling. Ook sociaal werkers kunnen casemanager dementie zijn. Er waren altijd 2 verschillende expertiseprofielen, 1 voor verpleegkundigen en 1 voor sociaal werkers. Deze aparte profielen zijn samengebracht in 1 nieuw expertiseprofiel. Het nieuwe expertiseprofiel onderstreept de gezamenlijke professionele identiteit van alle casemanagers dementie, ongeacht hun vooropleiding, schrijft beroepsvereniging BPSW.

‘Het expertiseprofiel beschrijft de noodzakelijke deskundigheid en competenties waarover een casemanager dementie moet beschikken. Hierbij is ervoor gezorgd dat dit recht doet aan de eigen en gezamenlijke expertise van beide beroepsgroepen. Dit profiel biedt daarmee een kader voor alle casemanagers dementie, mits zij een passende vooropleiding hebben zoals in dit profiel beschreven. Het nieuwe expertiseprofiel helpt zo ook om het vak steviger te positioneren.’

BPSW en V&VN willen graag dat sociaal werkers die casemanager dementie zijn meer mogen dan nu. Zo mogen casemanagers met een sociaal werk achtergrond zorgplannen maken, maar mag de legitimatie formeel alleen gedaan worden door een casemanager met een verpleegkundige achtergrond. Dat zouden V&VN en de BPSW graag zien veranderen. Gea Kosters, beleidsmedewerker BPSW: ‘Juist omdat dit verschil alles te maken heeft met regelgeving en financiering. Casemanagement dementie valt onder dezelfde financiering als wijkverpleging. Met de uitoefening van het beroep heeft dit verschil niets te maken, maar in de praktijk wordt die er wel door belemmerd.’

Lees meer over casemanagement dementie voor sociaal werkers bij BPSW. Daar kun je ook het nieuwe expertiseprofiel casemanagement dementie downloaden.

Dementie komt met veel emoties en dat kan de communicatie lastig maken. Er zijn praktische handreikingen die je helpen op de juiste toon te praten met mensen met dementie en met mantelzorgers. In dit artikel een verzameling tips over communicatie bij dementie aan de hand van casuïstiek.


2. Week tegen Eenzaamheid: in buitenland geboren mensen zijn eenzamer

Buiten Nederland geboren inwoners van ons land voelen zich eenzamer. Ook als ze evenveel of meer sociale contacten hebben dan iemand die in Nederland geboren is. De oorzaak: in hun land van herkomst is nog meer contact de norm, en familieleden in ons land ‘Vernederlandsen’. Dat concludeert het CBS.

Andere bevindingen van het CBS uit het jaarlijkse onderzoek naar eenzaamheid:

  • Bijna 11 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder voelde zich sterk eenzaam in 2023. Dat is gelijk aan een jaar eerder, maar opnieuw hoger dan in 2019, voor de coronapandemie. Toen was ongeveer 9 procent sterk eenzaam.
  • Emotionele eenzaamheid (missen een hechte band) komt het vaakst voor onder 15- tot 25-jarigen: 14 procent van hen voelde zich sterk emotioneel eenzaam. De andere vorm van eenzaamheid, sociale eenzaamheid (behoefte aan meer sociaal contact), komt het vaakst voor onder 35- tot 45-jarigen: 18 procent van hen gaf aan zich sterk sociaal eenzaam te voelen.
  • Van de 15-plussers die buiten Nederland zijn geboren geeft bijna 20 procent aan zich sterk eenzaam te voelen. Bij hen die geboren zijn in Nederland ligt dit dus een stuk lager (9 procent).

Het CBS-onderzoek naar eenzaamheid, sociale samenhang en welzijn vind je hier

De Week tegen Eenzaamheid duurt nog 2 oktober. Wil je mensen met eenzaamheid nog beter ondersteunen? Lees dan het Zorg+Welzijn dossier over eenzaamheid. Met veel tips, tools en de visie op de aanpak van eenzaamheid van experts Andries Baart, Esther Bertholet, Anja Machielse, Hanan Nhass en Jeannette Rijks.


3. Zelfmoordpreventie bij jongeren: nieuwe website ikvoelmerot.nl

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en 113 Zelfmoordpreventie lanceerden afgelopen donderdag de website ikvoelmerot.nl. De website is een nieuwe online omgeving die specifiek is ontworpen voor jongvolwassenen die zich somber, angstig of eenzaam voelen en gedachten hebben aan zelfdoding. De website is gelanceerd op MBO Utrecht, in het bijzijn van jongvolwassenen.

Op de website kunnen jongvolwassenen terecht voor praktische tips en herkenbare verhalen van leeftijdsgenoten. Ook bevat de website informatie over hoe ze de weg kunnen vinden naar laagdrempelige steun en professionele hulp. De website is een samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en het Nederlands Instituut van Psychologen en is onderdeel van het project Samen Minder Suïcide: jongvolwassenen binnen de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025. Het doel van dit project is het terugdringen van het zorgwekkend hoge aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen.

In 2023 verscheen het rapport Stop suïcide onder jongvolwassenen: Een verdiepend onderzoek met praktische aanbevelingen. 113 Zelfmoordpreventie sprak voor dat onderzoek met 41 jongvolwassenen (20-30 jaar) mét en zonder suïcidaal gedrag. Naar aanleiding van dit rapport hebben 113 en het NIP de website ikvoelmerot.nl ontwikkeld. Manager van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie Vicky Verschoor vertelt: ‘De website is ontwikkeld vanuit de vraag van jongvolwassenen zelf: help ons hulp zoeken. Met de informatie op de website willen we verder bijdragen aan het terugdringen van het zorgwekkend hoge aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen.’

Lieke van Domburgh, lid van het algemeen bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen: ‘Het NIP is trots op de lancering van deze website, omdat het jongvolwassenen laat zien dat ze niet gek zijn als ze zich rot voelen. Ze zijn niet de enigen en we hopen dat deze website ze laat zien dat het helpt om samen met voor hen belangrijke anderen te onderzoeken wat voor hen geschikt is.’

Blijf op de hoogte van praktische tips voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

4. Telefoondetox voor Rotterdamse jongeren

Met detox challenges, sessies met ervaringsdeskundigen en stilte wandelingen leren Rotterdamse jongeren verbinding te maken met de echte wereld. Het is onderdeel van een campagne tegen het overmatig gebruik van smartphones. Het initiatief komt van Jongerenorganisatie Netwerk Nieuw Rotterdam in samenwerking met de gemeente.

Door middel van diverse uitdagingen gaan jongeren ervaren hoe het is om je schermtijd te verminderen. Jongeren kunnen tijdens activiteiten hun telefoon opbergen in een speciale kluis. Ook tijdens de maandelijkse Walk & Talk laten ze hun telefoon achter. Er zijn ook trainingen over gezond omgaan met de smartphone en sociale media. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een uitleg van het boek Generatie Angststoornis van Jonathan Haidt.

Sociale media zijn de reden dat zoveel kinderen en jongeren mentale problemen hebben. Voor hun 16e zouden zij geen sociale media moeten gebruiken. Dat vindt de Amerikaanse sociaal psycholoog Jonathan Haidt. Met zijn boek Generatie Angststoornis slaat hij alarm. Wat kunnen Nederlandse sociaal werkers daarmee? Let op: met nuance van Nederlandse experts van onder andere het Trimbos-instituut. Lees 

5. Mantelzorgers houden zorg voor naaste met dementie geen jaar vol

In Nederland zijn ongeveer 800.000 mensen die mantelzorg geven aan een naaste met dementie. Er wordt steeds een groter beroep op hen gedaan. Veel mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie denken deze zorg korter dan een jaar vol te kunnen houden.

In ongeveer 70 procent van de gevallen zijn de mantelzorgers vrouw. Van de vrouwen die mantelzorg voor iemand met dementie combineren met een baan voelt 13 procent zich zeer zwaar belast of overbelast, tegenover 8 procent van de mannen in deze situatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland, AmsterdamUMC en Hogeschool Inholland. Lees meer bij Skipr 


6. Burendag zaterdag 28 september: zelf een betrokken buur worden?

Buurten worden socialer en leuker als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Die contacten zijn de basis voor een sociaal sterke samenleving waarin iedereen ertoe doet. Omdat Douwe Egberts en het Oranje Fonds mensen dichter bij elkaar willen brengen zijn zij initiatiefnemers van Burendag. Dit jaar is het Burendag op zaterdag 28 september.

Hoe word je als sociaal werker zelf een betrokken buur? Hoewel teamleider sociaal werk Jacoline Pijl zich in haar professionele leven inzet voor betrokken buurten, realiseert ze zich dat haar bijdrage in haar eigen dorpje beperkt blijft tot oppervlakkig contact met haar buren en de automatische incasso aan de buurtvereniging. Vastberaden om meer te betekenen voor haar directe omgeving, begint ze een persoonlijke zoektocht naar hoe ze een betrokken buur wordt. Dit is aflevering 1: de eerste stap.


7. Tip voor uitje: theatervoorstelling over leven met psychisch rugzakje

Regisseur Daria Bukvić is terug in de Nederlandse theaters met een bekroond toneelstuk over een briljant tienermeisje met psychische problemen. De net volwassen Anna (Selin Akkulak) heeft sinds haar achtste te maken met psychische problemen. Het grootste deel van haar leven heeft ze al een ‘etiket’ waarvoor zij in therapie is en zware medicijnen slikt. Anna wil schrijven, maar haar fantastische verhalen worden niet alleen gezien als uitingen van haar creativiteit, maar ook als bewijs voor haar psychische gesteldheid.

Tegelijkertijd is Anna ook nog altijd een puber die hard en nietsontziend voor haar naasten kan zijn. Nu Anna meerderjarig is wil ze de gelegenheid aangrijpen om onafhankelijker te worden van haar moeder (Maartje Remmers) en psychiater (Renée Soutendijk). De twee vrouwen hebben Anna altijd beschermd en beseffen nu dat ze haar los moeten laten. Tegen het advies van haar omgeving in stopt Anna met het innemen van haar medicatie; een actie die enorme gevolgen heeft voor haar en iedereen van wie ze houdt.

Wie ben ik zonder mijn medicijnen?

The Almighty Sometimes is een meeslepend verhaal dat je meeneemt in alle twijfels en dilemma’s die bestaan rond volwassen worden met een psychisch rugzakje en de vraag ‘wel of geen pillen?’. Het is het verhaal van een jonge vrouw die vecht voor haar autonomie en zich afvraagt welk deel van haar echt van haarzelf is en welk deel door haar medicijnen veroorzaakt wordt. Een voorstelling over onvoorwaardelijke moeder-dochter liefde, maar ook over hoe zwaar het is om te leven met een kind met depressiviteit – en het gevoel het nooit goed te kunnen doen.

“Toen ik dit stuk las voelde ik meteen de mogelijke impact van de ijzersterke vrouwenrollen en de actuele kwesties over de geestelijke gezondheid van jonge meiden. Vooral de inkijkjes in het geniale brein van hoofdpersonage Anna en de voortdurende zorgen van haar moeder zullen niemand onberoerd laten. Het stuk is een mokerslag vol pijn en liefde.” | Regisseur Daria Bukvić

Kendall Feaver

De Australische schrijfster Kendall Feaver (1990) won met haar stuk The Almighty Sometimes meerdere prijzen en awards, waaronder de prestigieuze ‘Judges Award’ van de Bruntwood Prize for Playwriting 2015 – de grootste competitie voor toneelteksten in Europa.

Speelduur n.t.b. (schatting: 120 minuten) Kaarten bestellen kan hier


8. Sociaal Werk Nederland tegen staatssecretaris: maak werk van ontmoetingsplekken

Investeer structureel in ontmoetingsplekken. Die oproep doen Sociaal Werk Nederland en Alzheimer Nederland aan Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg. De oproep werd aangeboden op maandag 23 september tijdens een werkbezoek aan het Odensehuis in Voorschoten.

Sociaal Werk Nederland op haar website: ‘In Nederland praten we veel over het belang van sociale cohesie en het bestrijden van eenzaamheid. Toch blijft de realiteit achter: er zijn nog steeds te weinig plekken waar buurtbewoners van jong tot oud, met én zonder zorgbehoefte elkaar dagelijks kunnen ontmoeten, helpen, en samen activiteiten kunnen ondernemen. Tijdens het bezoek heeft de staatssecretaris samen met de bezoekers geschilderd en is zij in gesprek gegaan met mensen met dementie, mantelzorgers en sociaal werkers. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland en Gerdien Rabbers, adjunct-directeur van Sociaal Werk Nederland boden de oproep aan. Staatssecretaris Maeijer: “Dit soort buurtontmoetingsplekken is zo belangrijk voor mensen met dementie. De boodschap dat investeren in buurthuizen nodig is, is luid en duidelijk overgekomen!”’

Lees meer bij Sociaal Werk Nederland en bekijk de oproep voor meer ontmoetingsplekken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.