1. Te lang wachten op Veilig Thuis
Kinderen en gezinnen die te maken krijgen met huiselijk geweld moeten vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vast. ‘Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling’, meldt de Inspectie. Oorzaken van de traagheid zijn de toename en de ernst van de meldingen, onvoldoende expertise en onvoldoende beschikbaarheid van personeel. Melders geven ook aan dat ze inmiddels ‘twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis’. Lees hier meer over bij de IGJ.
2. Nieuwe leergang opbouwwerk
De vraag naar opbouwwerkers groeit flink. Daarom wordt er een nieuwe lichting opbouwwerkers klaargestoomd. De komende jaren moeten minimaal 1.000 extra professionals opgeleid worden, meldt Sociaal Werk Nederland. Vorige maand is de eerste leergang die zich richt op samenlevingsopbouw met 18 deelnemers in Utrecht van start gegaan. Deze leergang is onderdeel van de Landelijke Actieagenda de Kracht van Samenlevingsopbouw. Dit is een coalitie van Krachtproef, BPSW, Movisie en Sociaal Werk Nederland, in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool en het lectoraat Youth Spot van de Hogeschool van Amsterdam.
3. Vroegsignalering drinkwaterbedrijven
Drinkwaterbedrijven trekken bij gemeenten eerder aan de bel wanneer inwoners hun rekening niet op tijd betalen. Het aantal signalen dat gemeenten ontvangen van deze bedrijven is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden, waarin betalingsachterstanden van vaste lasten van 289 gemeenten worden bijgehouden. In de eerste helft van dit jaar ontvingen gemeenten in totaal 416.000 signalen van verhuurders, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. Daarvan was 18 procent afkomstig van drinkwaterbedrijven. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 9 procent.
4. ‘Ga niet vapen’
Minister Vincent Karremans van Preventie, Jeugd & Sport komt begin volgend jaar met een actieplan tegen vapen en wil preventie als een investering zien. Dat meldt TabakNee. ‘Laat ik volstrekt helder zijn tegen de jeugd van Nederland: ga niet vapen, want het is hartstikke schadelijk. Maar er ligt natuurlijk wel een taak voor de overheid om dat op te pakken’, zei de minister in debat met de Tweede Kamer. Het actieplan tegen vapen wordt waarschijnlijk gericht op het tegengaan van de illegale handel in vapes.
Lees ook: Vapes van Nederlandse kinderen zitten bomvol gif, lood en nicotine
5. Herziening richtlijn pleegzorg
Werk jij als jeugd- en gezinsprofessional en heb je in je werk te maken met pleegzorg? De BPSW wijst op de herziening van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming waar de pleegzorg onder valt. De afgelopen tijd is de richtlijn pleegzorg herzien op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten uit de wetenschap en praktijk. De richtlijn is nu in concept gereed en staat open voor commentaar van beroepsgenoten, meldt de BPSW. Jeugd- en gezinsprofessionals die in hun werk te maken hebben met pleegzorg kunnen tot en met 11 november feedback geven.
6. Drugscampagne in Rotterdam
De Coolsingel in Rotterdam werd afgelopen week omgedoopt tot ‘Cokesingel’. Het Zuidplein kreeg de naam ‘Snuifplein’. En zo waren er nog 9 bekende straten die een ludiek bedoelde, drugsgerelateerde naam kregen. Dit is onderdeel van een campagne van de gemeente Rotterdam om mensen te wijzen op de gevolgen van drugs en de criminele activiteiten in de stad, zoals explosies en schietpartijen. Uit onderzoek blijkt dat er in de stad dagelijks 63 duizend lijntjes cocaïne, 2.500 XTC-pillen en 11 duizend lijntjes speed doorheen gejaagd worden. De campagne is nog geen doorslaand succes: zo wijst Floor van Bakkum van Jellinek er bij Binnenlands Bestuur op dat de gemeente op deze manier zelf drugs normaliseert. Daarnaast zijn de straatnaambordjes onder studenten een collectors item. Zij halen de bordjes weg om die in studentenhuizen op te hangen, meldt RTV Rijnmond.
7. FNV wil verlaging van de werkdruk
Te hoge werkdruk, te lage lonen, te veel korte diensten, een slechte werk-privébalans en te veel administratie. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de FNV-enquête waar bijna vierduizend werknemers uit de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg aan hebben meegedaan. De FNV Zorg & Welzijn hield de enquête aan de vooravond van de nieuwe cao-onderhandelingen. De vakbond wil onder meer dat de lonen in 2025 met 7 procent omhooggaan. Ondanks dat de lonen de afgelopen periode tussen de 10 procent en 15 procent stegen, heeft tweederde van de respondenten nog moeite om rond te komen. Ook verlaging van de werkdruk is een doel.
8. Post-covid: minder sociale contacten
Een op de vijf jongeren en een op de vier volwassenen met post-covid hebben door hun langdurige coronaklachten minder tot geen sociale contacten meer. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu na onderzoek. Dit komt omdat ze minder energie hebben. Ook doen ze minder mee aan sociale activiteiten op school, op het werk of bij de sportvereniging. Verder zeggen zowel jongeren als volwassenen dat ze goedbedoeld worden ontzien, maar daardoor voelen ze zich ook buitengesloten. Sommigen ervaren onbegrip in hun omgeving, slechts enkelen hebben juist een betere band gekregen met familie of vrienden.
9. Groningen gaat door
De gemeente Groningen gaat door met de bed-bad-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoewel het kabinet dit vanaf volgend jaar niet meer wil financieren, stemde de Groningse gemeenteraad deze week in grote meerderheid tegen het voorstel van de PVV om de opvang in de stad te sluiten. ‘Wij willen mensen niet zonder enig perspectief op straat hebben’, zegt burgemeester Koen Schuiling tegen RTV Noord. ‘Want dan kan men werkelijk geen kant meer op, letterlijk en figuurlijk. Dat moet je niet willen.’ Eerder was al bekend dat ook in Amsterdam en Utrecht de bed-bad-brood-regeling ook in 2025 voortgezet wordt. De gemeenten gaan dit zelf financieren. De gemeente Rotterdam beëindigt de regeling.
10. De Zonnebloem en MAX in actie
Hoe toegankelijk is Nederland als je een lichamelijke beperking hebt? In de week van 7 tot en met 11 oktober vragen Omroep MAX en De Zonnebloem in diverse tv- en radioprogramma’s aandacht voor de (on)toegankelijkheid van Nederland. Zo wordt er onder meer in Tijd voor MAX aandacht gevraagd voor de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Hoe toegankelijk is het vernieuwde Paleis Het Loo in Apeldoorn? Conservator Paul Rem neemt de proef op de som. Tijdens het programma ‘Nederland in Beweging’ doet elke dag een deelnemer in een rolstoel mee aan het programma. De Zonnebloem wil dat mensen met een lichamelijke beperking onbezorgd en ongehinderd deel kunnen nemen aan de samenleving.