Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein weer voor jou op een rijtje gezet. Met deze week: Mandy Sleijpen krijgt een belangrijke prijs voor haar strijd tegen kindermishandeling, een integraal schuldenoverzicht is in de maak en meer geld voor vroegsignalering van schulden.
Foto Unsplash

1 Mandy Sleijpen krijgt Van Dantzig-penning voor inzet tegen kindermishandeling

Mandy Sleijpen, ervaringsdeskundige en algemeen directeur van stichting Wij zijn M, ontvangt de Van Dantzig-penning 2024 voor haar inzet tegen kindermishandeling. Dat meldt beroepsvereniging BPSW. De Van Dantzig-penning is een onderscheiding voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt met de aanpak van kindermishandeling in Nederland.

De jury over waarom de keuze op Mandy valt: ‘Met haar theatervoorstelling, publiekscampagnes, optredens in de media, ontwikkelde lespakketten en lezingen voor politici en hulpverleners heeft zij haar eigen levensgeschiedenis omgezet in een kracht om de sfeer van stiekeme, secrete geheimzinnigheid rond seksueel geweld te doorbreken.

Haar directe bereikbaarheid als vraagbaak voor slachtoffers getuigt van bevlogen- en betrokkenheid. Dat Mandy dit alles met hart en ziel en op een verbindende wijze doet, met een begripvol oog voor alle betrokkenen, is indrukwekkend. Het comité Uitreiking Dries van Dantzig-penning van de BPSW was unaniem onder de indruk van hetgeen zij tot op heden heeft bereikt. Het comité kent haar de penning niet alleen toe voor haar prestaties in het heden, maar ook als aanmoediging om haar manier van aanpak van seksuele kindermishandeling door en voort te blijven zetten.’

De penning zal worden uitgereikt op 2 december 2024 in De Goudse Schouwburg. De penning wordt sinds 2006 uitgereikt. Onder meer Maaike Brunekreef, Thea Hol, André Rouvoet, Roos Haase, Rob Bilo, Herman Baartman en Ted Kloosterboer mochten hem eerder in ontvangst nemen.

Journalist Carolien Stam interviewde Mandy Sleijpen over haar ervaringen en haar eigen strijd voor een betere aanpak van kindermishandeling. Lees ‘Vanaf het begin van het misbruik dacht ik: oei, het ligt aan mij’

2 Ruim 115 minderjarige kinderen groeien op in armoede

In 2023 waren 540 duizend mensen in Nederland arm. Dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. Ongeveer 175 duizend mensen waren in 2023 al minstens 3 jaar op rij arm. Ruim 115 duizend minderjarige kinderen groeiden in 2023 op in armoede, 3,6 procent van alle minderjarige kinderen.

Bovenstaande cijfers zijn aanmerkelijk lager dan in andere jaren. Dat komt voor een groot deel omdat het meten van armoede nu anders berekend wordt. Niet alleen het inkomen maar ook spaargeld en ander meteen inzetbaar bezit telt mee. Dat was voorheen niet zo. Het CBS, SCP en Nibud ontwikkelden de nieuwe rekenmethode.

Meer armoedecijfers vind je in de tabel op cbs.nl, Armoede in Nederland, 2018-2023. Uitleg over de nieuwe rekenmethode staat in het rapport De nieuwe methode om armoede in Nederland te meten


3 Armoedecoalitie: kabinet moet veel meer doen voor bestaanszekerheid

Welke definitie van armoede je ook hanteert: te veel mensen in Nederland leven onder de armoedegrens, stelt De Landelijke Armoedecoalitie. In deze brede alliantie is ook Sociaal Werk Nederland vertegenwoordigd. Op Wereld Armoededag, afgelopen 17 oktober, stuurde de coalitie een brief aan de Tweede Kamer met zorgen en voorstellen voor verbetering. Sociaal Werk Nederland schreef een toelichting op haar website.

‘Het kabinet zegt de bestaanszekerheid te willen waarborgen, maar handhaaft de status quo met de door haar voorgenomen maatregelen. Voor de mensen die op of onder de armoedegrens leven, verbetert er bijna niets omdat de investeringen grotendeels teniet gedaan worden door kostenstijgingen.

In de brief wordt ingegaan op de grootste zorgen, die worden voorzien van concrete voorstellen voor verbetering:

  • De toename van het aantal mensen met problematische schulden
  • De toename van het aantal mensen dat hun zorgverzekering niet kan betalen
  • Het ontbreken van structurele maatregelen om bestaanszekerheid te regelen

Belangrijke oproep is om de aanbevelingen op te volgen die de Commissie sociaal minimum vorig jaar heeft gedaan. Met daarin ook aandacht voor de gevolgen van armoede voor de samenleving als geheel: denk aan het onbenut laten van talent, negatieve gevolgen voor de leerprestaties en toekomstkansen van kinderen en de stijging van zorgkosten. Armoede kan niet los worden gezien van het bredere maatschappelijke debat over sociale ongelijkheid.’


4 Kabinet pakt schulden aan: meer vroegsignalering, integraal schuldenoverzicht

Extra geld voor vroegsignalering bij geldzorgen, een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Dat zijn enkele nieuwe kabinetsmaatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Dat schrijven staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie), verantwoordelijk voor het armoede- en schuldenbeleid, en staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming) in reactie op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Problematische schulden. Het kabinet maakt in totaal € 75 miljoen per jaar vrij voor dit pakket aan maatregelen. De aanbevelingen uit het IBO zijn hierbij gebruikt als uitgangspunt.

Schuldenexpert Andre Moerman reageert positief op LinkedIn. De meest essentiële maatregelen in zijn ogen:

  • Integraal schuldenoverzicht
  • Eén overheidsincasso
  • Zorgplicht gerechtsdeurwaarders
  • Collectief afbetalingsplan incasso
  • Aanscherpen kwaliteitseisen schuldhulpverlening
  • Eén helder schuldentraject

Hier vind je het rapport bij het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Problematische schulden De reactie van de betrokken ministers op het IBO en de aangekondigde schuldenaanpak staat hier


5 Nieuw: website over palliatieve zorg voor mensen met verstandelijke beperking

Ongeveer 440.000 Nederlanders hebben een verstandelijke beperking. De levensverwachting van mensen met een verstandelijke beperking is lager dan bij de algemene bevolking. Ook verouderen ze eerder. De behoefte aan palliatieve zorg is bij deze patiëntengroep bovendien niet altijd goed te herkennen doordat zij een ander lichaamsbewustzijn hebben. Ook kunnen zij vaak lastig aangeven welke klachten zij precies hebben.

Daarom hebben twee organisaties, Stichting Leer Zelf Online en Stichting PZNL, een speciale website over palliatieve zorg voor hen gemaakt: palliatievezorg.steffie.nl. De Steffie module beantwoordt in makkelijke taal de vragen die mensen met een verstandelijke beperking kunnen hebben als zij ongeneeslijk ziek zijn, of door ouderdom in de laatste fase van hun leven zijn. De vragen zijn te verdelen in vier dimensies: mentaal, fysiek, zingeving en sociaal. Deze vragen kunnen vanaf het moment van diagnose tot het overlijden spelen.


6 Kijktip: zijn dak- en thuisloze jongeren geholpen met nationaal actieplan?

De overheid lanceerde twee jaar geleden het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Eerst een huis, dan andere hulp, was het idee. Maar komt dat plan wel van de grond? Pointer sprak met zeven dak- en thuisloze jongeren en zo’n twintig experts en deed een enquête onder 105 gemeenten. Daaruit rees vooral het beeld van jongeren die verdwalen in een wirwar van hulpinstanties, die ze niet kunnen helpen aan wat ze het meeste nodig hebben: een woning. Bekijk de uitzending van Pointer over dakloosheid 


7 Nieuwe leerstoel leefstijl in de ggz

Om zingeving- en leefstijlinterventies in de ggz te ontwikkelen, te onderzoeken en te implementeren, hebben Lentis GGZ en de Rijksuniversiteit Groningen de handen ineen geslagen. Binnen de leerstoel zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid werken de faculteiten geneeskunde, psychologie, sociologie, geestelijke verzorging en religiewetenschappen samen aan het bevorderen van de geestelijke gezondheid. Psychiater en bijzonder hoogleraar Rogier Hoenders accepteert 18 oktober zijn leeropdracht met het uitspreken van zijn oratie.

Met lange wachtlijsten, personeelstekorten en oplopende zorgkosten is meer zorg niet de oplossing, aldus Hoenders. Hij constateert dat de zorg vaak wacht met het stellen van een diagnose, behandeling en vergoeding tot het ontstaan van een ziekte. ‘Eigenlijk hebben we dus een geestelijke ziektezorg.’ Hij pleit voor een transitie naar een geestelijke gezondheidszorg. Onder andere door meer te investeren in het geven van betrouwbare begrijpelijke informatie en het trainen van vaardigheden, zoals emotieregulatie, stressreductie en veerkracht. Bron: Skipr 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.