1. Gratis rechtsbijstand
Gratis rechtsbijstand verbetert de rechtsbescherming van ouders die te maken krijgen met uithuisplaatsingen van kinderen. Zo weten ouders dankzij de advocaat voorafgaand aan de zitting bij de kinderrechter beter wat ze kunnen verwachten en wat hun mogelijkheden zijn. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau Pro Facto, dat in opdracht van het ministerie van Justitie onderzoek naar een pilot deed.
In de pilot kwamen alleen ouders in aanmerking voor gratis rechtsbijstand. Dat betekent niet per definitie dat die bijstand ook bijdraagt aan de rechtsbescherming van het kind, schrijft Pro Facto. ‘Vrijwel alle betrokkenen zijn het erover eens dat de stem van kinderen beter vertegenwoordigd moet worden in kinderbeschermingszaken. Daarbij wordt gedacht aan een professional die belangenbehartiger en procesondersteuner is voor een kind. Dit zou een bijzondere curator kunnen zijn, maar ook een pedagoog, ervaringsdeskundige of vertrouwenspersoon.’
2. Bezuinigingen op preventie
Vincent Karremans, staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport houdt vast aan de bezuinigingen op het preventiebudget. ‘Ik moet een bijdrage leveren aan de kabinetsopgave om de overheidsfinanciën op orde te houden’, schrijft hij in deze brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen week werd bekend dat onder meer het Voedingscentrum, het Trimbos-instituut, het Veteraneninstituut en de Stichting Joods Maatschappelijk Werk moeten bezuinigen. In totaal gaat het om 250 miljoen euro. Oppositiepartijen leverden felle kritiek op die plannen.
3. Totaalverbod op gokreclame
De geestelijke gezondheidszorg wil dat er snel een totaalverbod komt op reclame voor online gokken. ‘Mensen, en met name jongeren, worden nu te makkelijk blootgesteld aan verslavingsrisico’s’, zegt voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz in dit bericht. Volgens de branchevereniging van ggz-aanbieders heeft het vorige kabinet wel regels ingevoerd, maar zoeken goksites de randen van de wet op.
4. Werkdruk gehandicaptenzorg
De werkdruk in de gehandicaptenzorg is de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. 64 procent van de werknemers uit de sector onderschrijft die stelling. Dat blijkt uit een enquête die FNV hield onder ruim twaalfduizend hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten. De verzwaring van de werkdruk heeft onder meer te maken met te weinig vaste collega’s, veel korte diensten, buiten werktijd door de werkgever gebeld of geappt worden en steeds meer cliënten die intensieve zorg nodig hebben.
5. ‘Walgelijke trend’
Het lijkt zo eenvoudig: even wat online bestellen en pas later betalen. Met name jongeren komen door het gebruik van achterafbetaalapps als Klarna en Riverty steeds vaker in de problemen. Maar ook in fysieke winkels is het mogelijk om achteraf te betalen, onder het mom van Buy Now, Pay Later (BNPL). De voordelen zijn dat je bijvoorbeeld kleding thuis kunt passen. Bevalt het niet, dan breng je het terug zonder dat er geld is afgeschreven. Stichting Socialdebt neemt schulden van jongeren tot 2500 euro in zijn geheel over en betaalt deze in één keer af bij de schuldeisers. De jongere betaalt dit vervolgens in zijn of haar eigen tempo terug. Jamal Oulel van Socialdebt noemt het in het AD een ‘walgelijke trend’ dat BNPL ook in fysieke winkels mogelijk is voor jongeren. De vrees is dat meer jongeren in de problemen komen, omdat ze pas later gaan betalen.
6. Mantelzorgwoningen
Alle gemeenten moeten de mogelijkheid voor vergunningsvrije mantelzorgwoningen op een achtererf bieden. Dit zei minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deze week tijdens een debat. MantelzorgNL is blij met deze toezegging. ‘Het wegnemen van drempels is belangrijk om mantelzorgwoningen geplaatst te krijgen. Met een mantelzorgwoning in de tuin kunnen mensen van dichtbij zorgen voor hun naaste. De druk op de gezondheidszorg neemt af en er komen meer woningen vrij op de woningmarkt.’
7. Jongeren ervaren geldstress
Steeds meer jongeren kampen met problematische schulden, blijkt uit een peiling over geldstress van het ministerie van Sociale Zaken (SZW) en Geldfit. 53 procent van de meer dan vijfhonderd ondervraagde jongeren geeft aan betalingsachterstanden of onbetaalde rekeningen te hebben én te kampen met geldstress. Vaak weten ze niet waar ze hulp kunnen vinden, schamen ze zich voor hun situatie óf vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Om die reden is een campagne over geldstress onder jongeren van start gegaan. Jongeren kunnen via Geldfit onder meer anoniem hun geldzorgen bespreken.
8. Achternaam geheim houden
Veel verpleegkundigen voelen zich kwetsbaar als ze met voor- en achternaam bekend zijn bij cliënten. De meesten houden het liefst hun achternaam geheim. Dat blijkt uit bijna 900 reacties naar aanleiding van een enquête onder verpleegkundigen op Nursing.nl. Eerder pleitte beroepsorganisatie NU’91 er al voor dat mensen in met name verpleegtehuizen en thuiszorg tijdens hun werk niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding.
9. Utrecht wil nieuwe regeling
Een nieuwe regeling voor zorgkosten moet Utrechtse minima ondersteunen met het betalen van kosten die de zorgverzekeraar niet of gedeeltelijk vergoedt. Het gemeentebestuur van Utrecht heeft hiervoor een half miljoen euro uitgetrokken. Dit komt overigens in de plaats van de speciale zorgverzekering voor minima. Die regeling wordt afgeschaft. De gemeente Utrecht denkt met de nieuwe regeling effectiever minima in de stad te kunnen helpen. Overigens wordt de regeling op een simpele manier ingericht. Het aantal bewijsstukken die minima moeten inleveren om in aanmerking te komen, wordt zo laag mogelijk gehouden.