Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Met deze week: de plannen in het Integraal Zorgakkoord zijn in gevaar, de strijd tegen schulden en de groeiende vraag naar bedden in een hospice.
Bron: Pixabay

1. Integraal Zorgakkoord in gevaar door financiële druk op ziekenhuizen

Het lukt een steeds groter wordend aantal Nederlandse ziekenhuizen maar net om uit de rode financiële cijfers te blijven. Dat blijkt uit een jaarlijkse rapportage van accountantsfirma BDO. De hervormingen in het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan daardoor onder druk, meldt de NOS.

Het IZA is opgesteld om de zorg betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief goed te houden. De plannen komen in gevaar als het tij niet keert, waarschuwt BDO. Een belangrijke pijler in dit akkoord is de herinrichting van de zorg rondom de groeiende groep kwetsbare ouderen. Bij voorkeur worden zij ondersteund door de eerste lijn: huisartsen, zorgverleners in de ouderenzorg en mantelzorgers. Alleen in het geval van medische noodzaak wordt er nog beroep gedaan op het ziekenhuis. 


2. Extra hulpmiddel in de strijd tegen schulden

Een experiment tussen de Belastingdienst, Dienst Toeslagen en gemeenten maakt het mogelijk om zorgen over mensen die al langere tijd een betalingsachterstand hebben te delen uit te wisselen. Acht grote en middelgrote gemeenten doen mee aan de proef. Zij zullen jaarlijks 6.000 mensen met een betalingsachterstand een hulpaanbod doen. Uit de Monitor Vroegsignalering Schulden bleek in oktober 2023 dat twee derde van de 144 ondervraagde gemeenten graag signalen van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen zou willen ontvangen, aldus Divosa op haar website. Het ontvangen van deze signalen stond hoog op de wensenlijst van veel gemeenten.

Schulden en betalingsachterstanden vormen een groot probleem, ook bij jongeren. Lees er meer over in het dossier schuldhulpverlening


3. Gemeente Utrecht stopt met aanvullende energievergoeding 

Er is een gebrek aan belangstelling voor de aanvullende energievergoeding voor inwoners van de stad Utrecht. Dit meldt het Algemeen Dagblad. De speciale vergoeding maakt deel uit van de bijzondere bijstand en werd beschikbaar gesteld voor mensen die door een bijzondere situatie de rekening niet konden betalen. De gemeente Utrecht stopt de regeling in de huidige vorm en wil in de toekomst maatwerk leveren. Er wordt dan meer gekeken naar de achterliggende oorzaak van hoge energiekosten. Aanvragers worden in contact gebracht met zogeheten energiecoaches. 


4. Vraag naar bedden in hospice groeit

Dat schrijft het Trouw, gebaseerd op cijfers uit een adviesrapport van Adviesbureau Berenschot. Dat steeds meer mensen gebruik willen maken van een hospice om hun laatste dagen door te brengen, heeft onder andere te maken met vergrijzing. Er zijn steeds meer hoogbejaarde mensen. Er is een tekort aan mantelzorgers, de druk op de thuiszorg neemt toe door personeelstekorten en voor partners en kinderen is de ondersteuning van een dierbare in de palliatieve fase vaak een zware belasting. Een hospice biedt dan een goede uitkomst. Het heeft een goede reputatie vanwege de fijne, huiselijke sfeer waar iemand de laatste dagen kan doorbrengen. 

Berenschot concludeert in het rapport dat naar schatting de vraag naar hospicezorg in 2040 is verhoogd met bijna vijftig procent.  


5. Inflatie ook in oktober niet verder terug

Sterker nog, het percentage loopt licht op naar 3,6% in oktober.* De prijzen van boodschappen en diensten zijn met dit percentage toegenomen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze inflatie wordt gedeeltelijk gedreven door de verhoogde accijnzen op tabak. 

Volgens cijfers van kenniscentrum Nibud heeft 46% van de Nederlandse huishoudens in 2024 te maken gehad met één of meerdere betalingsproblemen. 730.000 Nederlanders hebben problematische schulden. Al een paar jaar geleden waarschuwde het Nibud voor de gevolgen van inflatie op de huishoudportemonnee. In 2022 zei directeur Vliegenhart: ‘We zien dat inflatie veel vraagt van huishoudens. Het zijn juist de producten waar je niet onderuit kunt die duurder zijn geworden, zoals boodschappen en de verwarming. Dit maakt het voor miljoenen huishoudens zo lastig.’


6. Brandbrief: Behoud zorgtoegang kwetsbare asielzoekers

De asielzoekers in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht moeten plaatsmaken voor tbs-patiënten in verband met een capaciteitsprobleem in de forensische zorg. Er wordt gezocht naar alternatieven voor asielzoekers vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De Nederlandse ggz, TBS Nederland, VKN, Valente en VGN doen in een brief aan de Tweede Kamer de oproep om asielzoekers de toegang tot zorg niet te ontzeggen. Er is sprake van een toenemende zorgvraag bij deze groep, juist daarom adviseren de betrokkenen om de samenwerking binnen de forensische zorgketen te verbeteren. 


7. Praat vandaag over morgen 

Op donderdag 31 oktober is het de Dag van de Zorg Voor Morgen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ActiZ roepen op deze dag op om het gesprek aan te gaan over hoe je ouder wil worden. De landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’ is de komende maand opnieuw te zien op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. En is onderdeel van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).

Er is sprake van vergrijzing én we worden als mens steeds ouder. Daarom wordt er opgeroepen om het gesprek aan te gaan: hoe zorg je dat je fit blijft, hoe wil je dat de zorg rondom jou wordt ingericht op het moment dat dit nodig is en past je huidige woning eigenlijk nog wel bij je? Zorg- en welzijnsorganisaties geven massaal gehoor aan de oproep om het onderwerp bespreekbaar  te maken. Wil je ook het gesprek voeren? Klik hier voor activiteiten in de buurt.


8. Uitspraak in rechtszaak gemeente Groningen tegen COA 

Voor elke dag dat er meer dan tweeduizend asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn, moet het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) een dwangsom van 50.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde. Dat is de uitspraak in het tweede kort geding van de gemeente Westerwolde tegen het COA. Er wordt gesteld dat de organisatie meer zou kunnen doen om het aantal asielzoekers op het terrein terug te dringen. De boete kan in totaal oplopen tot 5 miljoen euro.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.