1. ‘Heel fijn dat mantelzorgverlof, maar er is veel meer nodig’
Dat stelt Alzheimer Nederland. Mantelzorgverlof is volgens Alzheimer Nederland slechts een klein deel van de oplossing nu steeds meer mensen zorgen voor een partner/vader/moeder met dementie. Werkgevers moeten bijvoorbeeld ook de behoeften van mantelzorgers op tijd herkennen en flexibele werktijden bieden. Alzheimer Nederland reageert op onderzoek van de Arbo Unie, met grote zorgen om langdurig ziekteverzuim door psychische klachten. Lees hier meer.
2. ‘Meer aandacht nodig voor kinderen in jeugdzorg’
Stichting Het Vergeten Kind pleit voor meer aandacht voor kinderen in jeugdzorg. Dit doet de organisatie voor De Week van het Vergeten Kind, van 29 januari tot 4 februari. ‘Gemeenten en bestuurders van jeugdzorgorganisaties kunnen de juiste randvoorwaarden creëren zodat hulpverleners een aandachtsvolle werkwijze kunnen hanteren. Hiervoor hebben jeugdhulpverleners meer tijd en ruimte nodig, minder regels en een lerende cultuur. Gemeenten worden door Het Vergeten Kind opgeroepen om in beleid én bij aanbestedingen het belang van aandacht bovenaan de prioriteitenlijst te zetten.’ Lees hier meer.
3. 900 jongeren worden maatje van mensen met dementie
Met het project MDT voor dementie worden 900 jongeren (17-30 jaar) een maatje van iemand met dementie. Dit voorjaar start de eerste lichting van 180 matches. Jongeren kunnen zich hier tot 22 februari voor aanmelden op de website van Alzheimer Nederland. ‘Jongeren bezoeken hun maatje één keer per week. Ze gaan er dan samen op uit. Denk aan wandelen, spelletjes spelen, boodschappen doen, groepsuitjes en samen concerten of musea bezoeken. Het doel is om op een positieve manier te leren omgaan met dementie en mensen met dementie een fijne dag te bezorgen.’ Lees hier meer
4. Veel sociaal werkers willen groen doen
Hoe kijken sociaal werkers aan tegen hun rol in de klimaatcrisis en eco-sociaal werk? Movisie doet er onderzoek naar en deelt de eerste resultaten. ‘Een grote meerderheid (84,6%) vindt het (heel) belangrijk om in de persoonlijke sfeer actief bij te dragen aan een leefbare aarde met het oog op de klimaat- en ecologische crises. Een groot deel van de respondenten is actief in en om huis en in het eigen consumptiegedrag bezig met het thema. Rond de 20% geeft aan zich persoonlijk ook meer naar buiten toe, in de publieke sfeer, in te zetten. Dit kan zijn in de buurt of wijk (vergroenen van de straat of afval opruimen), maar ook breder: door lid te zijn van een vereniging en/of je vrijwillig of activistisch in te zetten.’ Lees hier meer
5. Leergang Samenlevingsopbouw: inschrijven kan nu
Sociaal Werk Nederland en BPSW hebben de leergang samenlevingsopbouw opgesteld. Deze is vanaf maart te volgen aan de NHL Stenden Hogeschool. ‘Samenlevingsopbouw staat weer volop in de belangstelling. Er is veel vraag naar mensen die met en vanuit (buurt)gemeenschappen kunnen werken, zoals opbouwwerkers, wijkambtenaren en woonconsulenten. Voor wie zich hierin verder wil verdiepen en bekwamen en zo wil bijdragen aan een veerkrachtige samenleving, gaat in maart 2024 een interessante leergang van start die verdieping en inspiratie biedt’, schrijft Niels Bartels van Sociaal Werk Nederland.
‘De leergang maakt onderdeel uit van de Landelijke Actieagenda de Kracht van Samenlevingsopbouw, opgesteld door de BPSW, netwerk van opbouwwerkers Krachtproef, Sociaal Werk Nederland en kennisinstituut Movisie. Met deze Actieagenda willen we de kracht van samenlevingsopbouw laten zien en versterken, onder meer door het gesprek te voeden over de maatschappelijke bijdrage van opbouwwerk met het visiedocument. En door huidige en aanstaande opbouwwerkers toe te rusten met kennis, steun en uitwisseling met een samenhangend en herkenbaar landelijk scholings- en opleidingsaanbod, waaronder deze leergang samenlevingsopbouw en de ontwikkeling van een aanbod gebaseerd op leeruitkomsten.’ Lees hier meer, inschrijven kan ook.
6. Let op: je krijgt deze maand als het goed is meer salaris
In veel cao’s in zorg en welzijn is een loonsverhoging afgesproken vanaf januari 2024. Hoeveel je erbij krijgt hangt natuurlijk af van je cao en salarisschaal. Kijk dus even goed op je loonstrookje. De cao’s voor sociaal werkers en andere zorgprofessionals vind je hier.