Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 5e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over verwarring over bezuinigingen op de jeugdzorg, een nieuwe Sociaal Werk opleiding en De Week van het Vergeten Kind.
Foto Pixabay

1. Verwarring over bezuiniging op jeugdzorg

Komt er nu wel of geen bezuiniging van 511 miljoen euro op de jeugdzorg? Demissionair staatssecretaris Van Ooijen zaait veel verwarring, vindt Jeugdzorg Nederland. Kort samengevat zit het zo: in het coalitieakkoord van het demissionaire kabinet Rutte IV staat dat er nog eens 511 miljoen euro op de jeugdzorg bezuinigd moet worden. Waarop bespaard moet worden is tot nu toe niet duidelijk. Van Ooijen noemde deze bezuiniging ‘draconisch’ en ‘onverantwoord’. Eigenlijk moet de bezuiniging wat hem betreft van tafel. Ook al omdat volgens Van Ooijen met de Hervormingsagenda Jeugd al een miljard per jaar wordt bespaard.

Maar de demissionair staatssecretaris gaf op verzoek van de Tweede Kamer wel een lijst met zaken waarop bespaard kan worden. En als partijen nu met een motie komen om de bezuiniging te schrappen, zal hij deze ontraden (oftewel: dan wil hij de motie liever niet uitvoeren). Dat zei Van Ooijen dan weer op 29 januari tijdens een debat over de jeugdzorgbegroting. Eigenlijk lijkt het erop dat hij de bal het liefst bij een nieuw kabinet legt.

Bronnen: Binnenlands Bestuur en Jeugdzorg Nederland 


2. Sociaal Werk nu ook als Associate degree op De Haagse Hogeschool

Aan de Haagse Hogeschool is nu ook een Associate degree opleiding Sociaal Werk te volgen. Het gaat om een tweejarige opleiding, afgestemd op je werk en privé situatie. De Haagse Hogeschool werkt samen met regionale zorg- en welzijnsorganisaties zoals Gemiva, ‘s-Heeren Loo, Ipse den Bruggen, de GGZ en Humanitas. Er zijn al 45 professionals gestart met de opleiding, zegt opleidingsmanager Hester Brauer. ‘Samen met de betrokken werkgevers hebben we precies uitgetekend wat deze studenten nodig hebben om als professional aan de slag te gaan. Bovendien past de Ad-vorm ontzettend goed in ons aanbod van een leven lang ontwikkelen.’

Lees hier meer over de nieuwe opleiding


3. De Week van het Vergeten Kind

Tot en met 4 februari is het de Week van het Vergeten Kind. Dit jaar staat deze week in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in de jeugdzorg ervaren. Ze voelen zich vaak niet gehoord of gezien, met grote gevolgen van dien: hun ontwikkeling stagneert. Stichting Het Vergeten Kind over de doelen: ‘Tijdens de Week van Het Vergeten Kind dagen we wethouders, beleidsmakers en hulpverleners uit antwoord te geven op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben? We willen dat iedereen zich bewust wordt van het belang van aandacht in jeugdzorg en moedigen gemeenten en aanbieders aan de jeugdzorg zo te organiseren dat aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is. Laat kwetsbare kinderen niet barsten.’ Lees hier meer 


4. Veel sociaalwerkorganisaties in financieel zwaar weer

Een kwart van de organisaties in het sociaal domein maakt verlies, twee derde ziet zich gedwongen te snijden in het personeelsbestand. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Meer overleven dan innoveren’ naar de indexering van Wmo-contracten door gemeenten, uitgevoerd door Bureau Bartels in opdracht van Sociaal Werk Nederland. Lees meer op de website van Sociaal Werk Nederland. 


5. Nieuwe websites met informatie over ouders met verstandelijke beperking

Meer weten over ouders met een verstandelijke beperking? Op kovb-info.nl, een nieuwe website van het Trimbos-instituut, staan onder andere een gesprekstool en signalenkaart. Daarmee kunnen professionals sneller een kind van ouders met een verstandelijke beperking (KOVB) herkennen en passende hulp bieden. Voor kinderen van ouders met een verstandelijke beperking is de nieuwe website oudervanmijnouders.nl gemaakt. Zij vinden daar veel informatie en hulplijnen.

Bron: Nationale Zorggids en Trimbos-instituut 


6. ‘Rechtspositie ouders en kinderen in jeugdzorg moet beter’

Ouders en kinderen die te maken krijgen met jeugdzorg voelen zich machteloos omdat zij onvoldoende informatie krijgen van de betrokken instanties. Hun rechtspositie moet beter, schrijft de Adviescommissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid aan de Tweede Kamer. Standaard een vertrouwenspersoon beschikbaar stellen, klachtprocedures toegankelijker maken en de positie van de rechter sterker maken zijn enkele aanbevelingen van de commissie.

Bron: Binnenlands Bestuur 


7. Rutgers: 14% van jonge vrouwen gebruikt natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen

14% van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 29, die in het afgelopen jaar penis-in-vagina seks hebben gehad, gebruikt een natuurlijke methode* om een zwangerschap te voorkomen. Het niet willen gebruiken van hormonen is bij vrouwen de meest genoemde reden hiervoor. Bijna de helft van deze jonge vrouwen gebruikt de methode al minstens 1 jaar of langer. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit. Aan dit onderzoek deden 1648 vrouwen tussen de 18 en 29 jaar oud mee. Lees hier meer. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.