1 ‘Kwaliteit verslavingszorg wisselt, moet veel hoger op politieke agenda’
Dat stelt de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), professor Arnt Schellekens. Skipr schrijft op basis van zijn onderzoek over de grote verschillen in kwaliteit tussen de aanbieders van verslavingszorg. ‘De meeste mensen met een verslaving krijgen helemaal geen zorg. Als ze hulp krijgen zijn ze er vaak al slecht aan toe. De kwaliteit van de zorg die ze krijgen kan vervolgens enorm variëren.’ De verslavingszorg moet daarom veel hoger op de politieke agenda, schrijft Schellekens. Er bestaan volgens hem veel misverstanden over de verslavingszorg. Skipr: ‘Vroegsignalering en vroeg interventie zijn belangrijke instrumenten om de zorgkloof te verkleinen, stelt de NRV. Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de zorgkloof is de stigmatisering rond verslaving.’
2 Bezuinigingen op ouderenzorg van tafel
Een bezuiniging van 193 miljoen op de ouderen zorg, de gehandicaptenzorg en de ggz voor 2024 is van tafel. SP-Kamerlid Sarah Dobbe diende een amendement in om de bezuinigingsplannen van tafel te krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar donderdag 15 februari mee ingested. Het demissionaire kabinet moet deze bezuinigingsplannen dus intrekken. Dat schrijft de SP op haar website.
3 Nivel: veel mensen willen mantelzorg verlenen, de helft (ook) persoonlijke verzorging
De bereidheid onder mensen om mantelzorg te verlenen is hoog en is ook (weer) gegroeid. Maar of mensen mantelzorg willen verlenen hangt wel af van de zorgzaak. Emotionele steun en hulp bij praktische zaken als de administratie willen veel mensen geven. Maar de bereidheid om te helpen met persoonlijke verzorging en verpleegkundige zorg ligt een stuk lager. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel. Meer dan 80% wil bijvoorbeeld emotionele steun verlenen, terwijl minder dan de helft (48%) ook persoonlijke verzorging wil bieden.
4 Studenten verpleegkunde met hulpmiddelen voor bewoners de wijk in
Sinds donderdag 15 februari komen studenten en docent mboRijnland van de opleiding Verpleegkunde op de Expobike de Zoetermeerse wijken in. In de bakfiets zitten innovatieve hulpmiddelen waarmee inwoners van Zoetermeer langer en prettiger thuis kunnen blijven wonen. Studenten laten zien hoe de hulpmiddelen werken en inwoners kunnen deze ook zelf uittesten en ervaren. Wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg en Welzijn) opende de eerste bijeenkomst in Oosterheem. De bijeenkomsten vinden plaats in een buurthuis en zijn gratis toegankelijk.
Onder aanvoering van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg is mboRijnland samen met een aantal partners het Experimenteerhuis gestart. ‘Een innovatieve plek in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer waar studenten, zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie.’
Bron: Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg
5 Valentijnsdag: ‘Regels schrappen, want ook mensen met beperking hebben recht op liefde’
Op Valentijnsdag kwam Ieder(in), belangenvereniging voor mensen met een beperking, met een oproep om regels te schrappen. ‘Het romantische liefdesleven van mensen met een beperking wordt vaak overschaduwd door overheidsregels die samenwonen soms onmogelijk maken en zelfs bestraffen. Ieder(in) vraagt op Valentijnsdag aandacht voor de liefdesverhalen van mensen met een beperking. Die heel graag samen willen zijn, maar dat niet kunnen vanwege de regels.’
Waar Ieder(in) specifiek om vraagt is:
• De partnertoets en de kostendelersnorm voor mensen in de Participatiewet schrappen. Zo wordt het voor mensen met een beperking financieel mogelijk om samen te wonen of een woning te delen. Dat vermindert tegelijk de druk op de woningmarkt.
• Daarnaast moeten mensen die een beperking hebben recht blijven houden op professionele zorg en ondersteuning, ook als zij een partner hebben die een deel van deze zorg kan blijven verlenen.
• Tot slot moet de eigen bijdrage Wet langdurige zorg (Wlz) verlaagd worden en moeten de plannen voor een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo gestopt worden.
6 Kijktip, vrijdag in Meldpunt: ruzie om mantelzorg
Door mantelzorg komen familieverhoudingen soms onder hoge druk te staan. Wie van de kinderen verleent dagelijks hulp aan pa of ma? En wie doet de financiën? Vaak zijn de taken niet gelijk verdeeld en ontstaat ruzie. Daarover gaat Meldpunt op vrijdag 16 februari om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.
7 Nieuwe nationale strategie voor rechten mensen met een beperking
Uiterlijk in 2040 moet de positie van mensen met een beperking overeenkomen met de inhoud van het VN-Verdrag Handicap. Hiervoor is een nationale strategie in het leven geroepen, meldt Rijksoverheid. Kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking moeten dezelfde mogelijkheden en ontwikkelingskansen hebben als ieder ander mens. In de strategie staan de doelstellingen. Gewerkt wordt aan een werkagenda met concrete maatregelen om die doelstellingen te bereiken. Ervaringsdeskundigen, belangenorganisaties en partijen in het veld denken mee over de invulling van die werkagenda.