Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: extra loon in de jeugdzorg?

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Zo heeft Jeugdzorg Nederland een nieuw bod op de onderhandelingstafel gelegd. Lees snel verder. In een paar minuten ben je helemaal bij!

FNV: Acties jeugdzorgmedewerkers opgeschort, nieuw bod werkgevers

Werknemers en werkgevers in de jeugdzorg gaan weer naar de onderhandelingstafel. Vakbonden FNV, CNV en FBZ hadden branchevereniging Jeugdzorg Nederland vorige maand een ultimatum gesteld nadat het eindbod van de werkgevers massaal werd afgewezen door de leden. Nu ligt er een verbeterd bod, waardoor de gesprekken kunnen worden hervat.

Jeugdzorg Nederland wil per 1 januari 2024 een salarisverhoging van 8% doorvoeren en doet daar per 1 juli 2024 nog eens 1,25% bij. De lonen gaan dan over 2024 met 9,25% omhoog. Er komt daar nog een eenmalige uitkering naar rato bij van 400 euro die aan het einde van 2024 wordt uitbetaald. Over 2025 willen de werkgevers 3% extra loon betalen en zijn ze bereid om de inflatiecompensatie in te voeren met een maximum van 2,25%, als de inflatie hoger is dan 3%. Het minimumloon gaat naar 15 euro per uur. De thuiswerkvergoeding naar 3 euro per dag.

Eerder boden de werkgevers over 2024 nog 6,7% voor iedereen en een extra 2% om de laatste trede van een schaal te verhogen. Over 2025 wilden ze 3,5% betalen en een inflatiecompensatie met een plafond van 2%. Volgens vakbond FNV blijft het ultimatum in stand, maar is verschoven naar 1 januari 2024, dan loopt de huidige cao af. Acties zijn voorlopig van de baan.

Onderzoek: Druk op mantelzorg gemiddeld 20 uur per maand

Vrijdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Thuiszorgorganisatie Tzorg deed onderzoek naar hoe mantelzorgers kunnen worden ondersteund. Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorgers gemiddeld 18,8 uur mantelzorg per maand verlenen. 1 op de 10 mantelzorgers is zelfs minimaal een fulltime werkweek (40 uur of meer) per maand kwijt aan mantelzorg.

Eén op de vier werkenden combineert werk met mantelzorgtaken. Waar kunnen mantelzorgers zelf ondersteuning bij gebruiken? Het vaakst hulp bij het eigen huishouden en hulp bij het vinden van een balans tussen werk, privéleven en zorgtaken genoemd. Dat tweede herkent thuiszorgorganisatie Tzorg. ‘We zien dat veel van onze medewerkers naast hun werk ook aan anderen hulp en/of zorg bieden. Om een balans tussen werk, zorgtaken en privéleven te vinden, kunnen medewerkers hulp krijgen van een mantelzorgcoach. Om overbelasting te voorkomen.’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en praktijkverhalen van het sociaal domein met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Weinig begrip van werkgevers

Verder blijkt dat uit onderzoek van Alzheimer Nederland en Nivel dat slechts 63 procent van de werkende mantelzorgers begrip krijgt van de werkgever. Werkende mantelzorgers besteden naast hun werk gemiddeld 15 uur per week aan mantelzorg. Het is van groot belang dat werkgevers hier rekening mee houden. Alzheimer Nederland hoort vaak van werkende mantelzorgers dat zij zich vaker ziek melden of besluiten te stoppen met hun baan, dit was de aanleiding voor dit onderzoek.

Nederlandse GGZ: doorrekeningen geven verkeerd beeld

Branchevereniging de Nederlandse ggz is teleurgesteld dat het Centraal Planbureau bij de doorrekeningen van de partijprogramma’s niet de maatschappelijke opbrengsten heeft meegenomen. Alleen de kosten van de investeringen in preventie en het bevorderen van (mentale) gezondheid zijn meegenomen. Voorzitter Ruth Peetoom vindt dat teleurstellend: ‘Door de inzet op het versterken van mentale gezondheid en preventie niet goed mee te nemen, lijkt het “makkelijk verdiend” om in de kosten van preventie en gezondheidsbevordering te gaan snijden. Terwijl elke euro die je hieraan uitgeeft, dubbel en dwars wordt terugverdiend.’

K-EET bouwt door aan Eetstoornissennetwerk

Het ministerie van VWS heeft voor de komende drie jaar financiering verstrekt aan K-EET om kinderen en jongeren met een (potentiële) eetstoornis sneller te behandelen. Het is zaak dat eetstoornissen eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder worden behandeld. Met deze missie startte eind 2019 K-EET, de landelijke ketenaanpak eetstoornissen bij kinderen en jongeren.

Professionals en ervaringsdeskundigen met veel kennis op het gebied van eetstoornissen werkten de afgelopen jaren doelgericht samen aan oplossingen voor hardnekkige problemen in de ‘keten’ van eetstoornissen. Dat heeft geresulteerd in een goede netwerkzorg, beter gebruik van professionele kennis en expertise en het toegankelijk maken van deze kennis via platforms als eetstoornissennetwerk.nl en de First EET Kit.

Wat te doen bij een eetstoornis? Deze experts van de hulplijn K-EETi geven advies

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.