De nieuwste editie van het magazine Zorg+Welzijn ligt op de mat bij abonnees. Het thema is 'Een tweede kans'. De thema-artikelen gaan onder andere over resocialisatie bij tbs, werk voor ex-delinquenten en machteloosheid doorbreken. Ook ontmoeten we Sandra die jarenlang mishandeld werd, in de schulden belandde maar toch bleef doorknokken. Wil jij het hele magazine rustig online lezen met een digitaal abonnement? Dat kan ook.
Wie werkt in het sociaal domein zal weten dat een tweede kans veel verschil kan maken. Maar ook dat tweede kansen niet zomaar uitgedeeld worden in de maatschappij. Vooroordelen, angst, projectie: genoeg redenen voor ‘het publiek’ om iemand altijd in de hoek van zijn gedrag, label of verleden te laten zitten. In dit nummer onderzoeken we wat zo’n nieuw vooruitzicht kan betekenen.

Wat op mij indruk maakt is de nieuwe rubriek ‘In de praktijk’ (blz.46), waarin twee begeleiders van tbs’ers vertellen over het proces van resocialisatie. Want hoe groot is het stigma wel niet dat heerst op tbs-patiënten? Door nieuwsberichten over excessen zien mensen hen vaak als ‘monsters’. Netwerkbegeleider Ben Amar: ‘Het grootste gedeelte van de tbs-patiënten is zich heel bewust van het feit dat ze een tweede kans krijgen. Een verlof bouwen we, wanneer iemand zich inspant én wanneer het veilig kan, heel zorgvuldig op.’
Nieuw perspectief na detentie
Een mooi voorbeeld van de waarde van een tweede kans is de reportage over Brave Burgerzz (blz. 40), de cateringtak van een Rotterdamse uitzendorganisatie met een bijzonder verhaal. Een groot deel van de medewerkers hier heeft een detentieverleden of zit nog vast. Aan het einde van de dag vertrekken ze weer naar ‘binnen’, naar de gevangenis. Wat een nieuw perspectief kan bieden weet oprichter Hilal Makhoukhi uit eigen ervaring.
Elke dag een schone lei voor clienten
Maar verdient iedereen een tweede kans? En telt dat voor een derde, vierde of tiende kans? Journalist Mandy, tevens sociaal werker, duikt met een essay in dat onderwerp op blz. 28. Ze reflecteert op haar eigen belangen en die van de cliënt. En probeert zo elke dag te beginnen met een schone lei voor haar cliënten, let wel: binnen de kaders, met goede afspraken en zo veilig en verantwoord mogelijk.
Praktische tips
De praktische kant binnen het sociaal werk krijgt vanaf dit jaar meer ruimte in onze magazines door middel van praktijkvoorbeelden en tips. Zo is er de ‘How to’-rubriek, waarin aan bod komt hoe cliënten hun draagkracht visueel kunnen maken (blz. 50). Een handige leidraad.
Je leest het hele magazine hier (speciaal voor abonnees).
Jacqueline van Niekerk, vervangend hoofdredacteur Zorg+Welzijn