Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe ga je veilig op huisbezoek?

De toenemende ambulante hulpverlening heeft als gevolg dat professionals steeds vaker achter de voordeur komen. Dat brengt ook risico’s met zich mee: lastige situaties kunnen escaleren en dan sta je daar als jeugd- of gezinshulp. Misschien wel in je eentje. Hoe zorg je voor je veiligheid?
Hoe ga je veilig op huisbezoek?
Foto: ANP XTRA

Een huisbezoek bij een jonge moeder kan behoorlijk emotioneel worden wanneer jij als professional komt vertellen dat de opvoeding  beter kan. Soms zitten er ook familieleden bij het gesprek en dan moet jij wel je mannetje kunnen staan. Hoe kun jij je welk veilig houden?

Voorkom agressie door duidelijk te zijn

Je cliënt heeft misschien helemaal geen zin in jouw bezoek. Bel van tevoren dat je langs komt en maak concrete afspraken met je cliënt. Benoem dat je wilt en gaat samenwerken en dat je dat zo open mogelijk wilt doen. Kom je met slecht nieuws? Zeg dat dan van tevoren tegen je cliënt en vraag wat hij in dat gesprek van jou verwacht. Zo kun je agressie voorkomen.

Zoek contact met partners

Zoek contact met samenwerkingspartners zoals de politie om veiligheidszaken te bespreken. Brigitte Roël, begeleidster bij Altra onderwijs & jeugdhulp, weet zo dat sommige jonge moeders die zij begeleidt vriendjes of familie hebben die tot ‘de top 600’ behoren; jongeren die bij herhaling crimineel gedrag vertonen en met wie je goed voorbereid in contact moet treden.

Check het risico

Je kunt het risico op agressie bij een huisbezoek inschatten met een checklist. Kom je met slecht nieuws of is het een evaluatiegesprek, ga je overdag of ’s avonds op bezoek, hoe veilig is de buurt, is er sprake van zeden- of geweldsdelicten in het gezin? En hoe weerbaar voel jij je tegen verbale agressie, kun jij je grenzen bewaken? De lijst dwingt je stil te staan bij dit soort risico’s en geeft een risicoadvies.

Bedenk van tevoren wat je doet in bepaalde situaties

Wat doe je als je cliënt onder invloed is van drugs of alcohol? Wat doe je als je cliënt een hond heeft of wanneer hij of zij bezoek heeft? Wat als je ziet dat er wapens in de woning zijn? Bepaal wanneer je het gesprek niet begint of direct beëindigt.

Neem je collega mee

Twijfel je vooraf over je veiligheid? Neem dan je collega mee, hou telefonisch contact of zorg ervoor dat er een achterwacht is. Laat je collega’s weten waar je bent of laat de cliënt op kantoor komen.

Neem je veiligheid serieus

Doe je niet stoerder voor dan je bent en wees bewust van je veiligheid. Bespreek dit ook met je collega’s en kijk of het in jouw organisatie veiliger kan.

Maatregelen

Agressie tegen (jeugd)zorgmedewerkers is onacceptabel. Om die reden hebben sociale partners uit de zorg en jeugdzorg, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de handen ineen geslagen en een plan met maatregelen opgesteld: ‘Veilig Werken in de Zorg‘. Het plan helpt zorgorganisaties met financiële ondersteuning en praktische middelen om agressie tegen hun medewerkers te verminderen. De campagne ‘Wees duidelijk over agressie’ helpt hulpverleners zelf aan de slag te gaan om collega’s en hun organisatie bewust te maken dat agressie naar zorgverleners onacceptabel is.

Er zijn al veel zorginstellingen succesvol in het omgaan met of verminderen van agressie tegen zorgverleners. Bekijk hier hoe Altra onderwijs & jeugdhulp dat doet:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.