Naar schatting krijgen zo’n 170.000 ouderen per jaar te maken met een vorm van mishandeling (1 op de 20). Een enorme groep, waarvan slechts een klein percentage op de radar van Veilig Thuis verschijnt. Hoe komt het dat dit probleem zo groot is? En belangrijker nog: hoe kunnen professionals het herkennen en er iets tegen doen?
‘Ouderenmishandeling is een onderschat probleem’, zegt Timo Kranenbarg, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. ‘Slechts 10 procent van de meldingen die we binnenkrijgen bij Veilig Thuis gaat om ouderenmishandeling, maar het probleem is zeer waarschijnlijk veel groter.’
Het relatief lage aantal meldingen kan verschillende oorzaken hebben. Kranenbarg noemt er een aantal: ‘Ten eerste signaleren we het te weinig, omdat het veel achter gesloten deuren gebeurt. Of we zijn er als samenleving
Machtsposities in de zorg geven ook dat ouderen leiden onder de inzichten van die machtsmisbruikers. Heel triest om te zien dat mensen dan niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben.
Waarom wordt Hugo de Jonge en het Zorgkantoor Tilburg niet onderzocht op mogelijke strafbare feiten als het gaat om de manier waarop ze zoveel hebben gedaan om zoveel chronisch zieke, gehandicapte en gehandicapte Senioren schade toe te brengen. Hun lijden zou nu zo voelbaar moeten zijn als keteldrums?