Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe zit jij in je vel in de #openup-week?

Je bent jong maar depressief, of angstig, of je kampt met anorexia. Negen op de tien jonge mensen delen hun psychische klachten niet op social media, blijkt uit onderzoek onder 16 tot 34-jarigen. In de #openup-week ligt de focus op het bespreekbaar maken van psychische problemen. ‘Ik ben bang voor de reacties van anderen, dat ze me een zeur, aandachtsvrager of aansteller vinden.’
foto 3vraagt

‘Hoi, mijn naam is Sterre en ik ben 22 jaar. Ik ben gediagnosticeerd met een depressie, een paniekstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis. Mensen hebben daar vaak een negatief beeld over, maar niet iedereen heeft dezelfde symptomen. Ik heb bijvoorbeeld heel veel last van stemmingswisselingen, een leeg gevoel en verlatingsangst. Ik ben ook heel impulsief in het kopen van dingen en heb daardoor geldproblemen. Nog een negatief gevolg van de borderline is automutilatie. Helaas gaat dat bij mij vaak veel te ver. Al deze dingen en mijn paniekaanvallen belemmeren mij in het dagelijks leven. Ik heb veel vriendinnen verloren, ben ontslagen op mijn werk en ik kan nergens meer van genieten.’

Ervaringsverhalen

Dit is stukje uit één van de ervaringsverhalen van jonge mensen over hun psychische problemen die je op de website van MIND, landelijk platform psychische gezondheid, kunt lezen in het kader van de #openup-week, van 9 maart tot en met 13 maart. De hele week delen jonge mensen ervaringen over hoe ze omgaan met hun psychische problemen en hoe ze eroverheen zijn gekomen. Ook BN’ers doen een boekje open over hun psyche. Dat blijkt namelijk te helpen om jongeren “uit de kast” te halen over hun psychische problemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.100 jonge mensen tussen 16 en 34 jaar van NPO, 3FM, omroep Human en MIND.

Social media

‘Ik ben erg open over mijn psychische problemen’, zegt een van de ondervraagden in het onderzoek, ‘Hoe meer mensen er open over zijn, hoe “normaler” het wordt.’ Maar deze jongere behoort tot de – slechts – tien procent van de jongeren die hun leed delen op instagram, facebook, youtube en andere social media. Wie dacht dat social media het medium is voor jongeren om zich te profileren? Niet als er iets mis is met je, dan wil negen van de tien jongeren daar niet voor uit komen, volgens het onderzoek.

Bekende Nederlanders

Open zijn over je psychische problemen zou kunnen zorgen voor meer algemene kennis en begrip over mentale klachten. Dat is de idee achter de #openup-week. Uit het MIND en 3FM onderzoek blijkt dat een derde van de social mediagebruikers met psychische klachten bekende Nederlanders volgt die openhartig zijn over hun mentale problemen. Een even grote groep (33 procent) volgt ook niet-bekende mensen die hierover posten. De ondervraagde jongeren voelen zich door deze social media-accounts minder eenzaam en het verlaagt de drempel om met anderen over hun psychische klachten te praten.

Het perfecte leven

Behalve steun, hebben social media-uitingen ook een negatieve invloed, zo blijkt uit het onderzoek. De helft (54 procent) komt posts tegen waardoor ze zich slecht gaan voelen. Het gaat dan om verschillende soorten berichten, zoals foto’s waarop ‘het perfecte leven’ wordt verbeeld. Een jongere zegt: ‘Soms lijkt het alsof iedereen de leukste feestjes, vakanties en relaties heeft, behalve ik. Dan voel ik mezelf minderwaardig.’ Social media-berichten kunnen ook een trigger zijn voor jongeren met psychische klachten. ‘Posts waarin mensen gevoelige details delen over bijvoorbeeld zelfbeschadiging, gewicht, opnames en weinig eten triggeren mij’, zegt een van de ondervraagden. ‘Ook berichten die gaan over suïcidale gedachtes. Hierdoor wordt de stem in mijn hoofd versterkt.’

Meer begrip

Zes op de tien (61 procent) ondervraagden geeft aan dat het helpt als mensen op social media open zijn over hun psychische klachten. Ze krijgen dan meer begrip voor anderen die met psychische problemen kampen.

Meer weten over de #openup-week en alle activiteiten daaromheen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.