‘Het moet nog doordringen maar dit heb ik altijd gezegd. Dit is waar ik voor heb gevochten. Ik hoop dat niemand ooit nog zo’n gevecht hoeft te leveren’, zegt een opgeluchte Ina Post. ‘Mijn leven is in feite vernietigd. Ik heb geen carrière. Dit is mijn carrière. Opnieuw beginnen gaat niet. Nu moet ik knokken om alles weer op te bouwen.’
Twijfels
Post werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar cel. Vorig jaar gaf de Hoge Raad het hof in Den Bosch opdracht de zaak over te doen, omdat twijfels waren gerezen over de juistheid van die veroordeling. Post zou slachtoffer zijn geworden van een rechterlijke dwaling, na een slecht rechercheonderzoek.
Kascheques
In die herzieningsprocedure eiste het Openbaar Ministerie vorige maand zes jaar cel, in de overtuiging dat Post mevrouw Kolstee van het leven heeft beroofd. Post zou op de kascheques van het slachtoffer uit zijn geweest.
Niet bruikbaar
Ina Post werd destijds gearresteerd, omdat zij de laatste zou zijn geweest die het slachtoffer in leven had gezien. Tijdens verhoren door de politie legde zij bij herhaling een bekentenis af. Volgens Post is zij onder druk van haar verhoorders tot die verklaringen gekomen. Volgens het hof in Den Bosch is de druk tijdens die verhoren aanzienlijk, maar niet ontoelaatbaar geweest.
Krantenbericht
Niettemin zijn de betekentenissen niet bruikbaar voor het bewijs. Post heeft geen blijk gegeven van harde daderwetenschap, aldus het hof. De details die zij gaf, heeft zij mogelijk uit een krantenbericht over de zaak kunnen putten. Daarbij is zij na haar arrestatie met de recherche in de woning van het slachtoffer geweest.
Acute stressstoornis
Bovendien stond Post ten tijde van het afleggen van de bekennende verklaringen psychisch niet erg stevig in haar schoenen, zo heeft het hof vastgesteld. Haar arrestatie leidde destijds tot een acute stressstoornis. Volgens het hof is de bekentenis onder invloed van die stoornis tot stand gekomen. De politie heeft daar onvoldoende acht op geslagen. Op het punt van de kascheques klopte de bekentenis niet. Al met al zijn de bekennende verklaringen te weinig betrouwbaar, aldus het hof.
Les
Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich neer bij de vrijspraak van Ina Post en gaat niet in cassatie. De advocaat van Post, Geert-Jan Knoops ziet de zaak als lesmateriaal voor rechters én politiemensen. ‘Het maakt voor iedereen duidelijk waarom een bekentenis vals kan zijn. We moeten hier van leren. Het is de vierde rechterlijke dwaling in tien jaar tijd. Politiemensen en rechercherus moeten nóg zorgvuldiger kijken naar bewijs.’
Lees ook:
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Ruud Verhalle