Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderd rechtszaken om Vogelaargelden

Woningbouwcorporaties uit het hele land die weigeren Vogelaargelden af te dragen, zijn samen naar de rechter gestapt. Bij de rechtbank in Utrecht dienen volgende week honderd zaken van verschillende corporaties tegen het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Dat int de Vogelaargelden.
Honderd rechtszaken om Vogelaargelden

In totaal weigeren vijftig corporaties om de heffingen over 2008 en 2009 te betalen. Ze hebben allemaal twee zaken aangespannen tegen het Fonds Volkshuisvesting. Al in 2007 kwam toenmalig minister Ella Vogelaar in botsing met de corporaties over de gelden die ze zouden moeten afdragen voor de veertig probleemwijken. (Zie ook het Zorg + Welzijn-dossier Prachtwijken en de wijkaanpak)

Oneens over hoogte
De corporaties zijn het nog steeds niet eens met de hoogte van de opgelegde bijdragen. De hoogte van bijdragen verschilt per corporatie. In sommige gevallen is dat verschil miljoenen euro’s. Het geld uit het fonds wordt gebruikt voor projecten in de Vogelaarwijken en is gevuld met 75 miljoen euro.

Bestuursrechter
Op verzoek van de advocaten van de corporaties worden alle zaken bij de bestuursrechter in Utrecht behandeld, omdat het in alle zaken om dezelfde rechtsvraag gaat. Andere rechtbanken hebben hun zaken aan Utrecht overgedragen. De zaken dienen op 17 september.

Bevolkingskrimp
De Vogelaarheffing leidt al langer tot onvrede onder woningcorporaties. Zo vinden corporaties op het platteland het niet eerlijk dat zij geld moeten geven aan corporaties in de grote steden. Dit omdat zij zelf vaak veel kleiner zijn en kampen met hun eigen problemen, zoals bevolkingskrimp.

Pervers
De brancheverening van woningcorporaties Aedes noemde de Vogelaarheffing donderdag in een reactie ‘een bizar onding met perverse effecten’. ‘Dat armlastige corporaties uit bijvoorbeeld krimpgebieden moeten bijdragen aan de wijkaanpak in de Randstad is onrechtvaardig en zet de solidariteit in de sector onder druk.’ De organisatie ziet liever dat corporaties die zelf geen geld hebben voor belangrijke investeringen aankloppen bij collega-corporaties in de regio.

Link: het Zorg + Welzijn-dossier Prachtwijken en de wijkaanpak

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.