Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Honderden demente ouderen sterven eerder door medicijnen

In Nederland overlijden ieder jaar 550 tot 760 dementerende ouderen voortijdig door de medicijnen die ze krijgen. Dat meldt dagblad Trouw. Ze slikken antipsychotica die ernstige bijwerkingen hebben, zoals herseninfarcten. Demente ouderen met ‘probleemgedrag’ krijgen deze medicatie vaak voorgeschreven.
Honderden demente ouderen sterven eerder door medicijnen

Volgens een Britse wetenschapper leiden antipsychotica bij dementerenden in Engeland jaarlijks tot 1800 exta doden en ruim 1600 extra beroertes en lichte infarcten. Met die cijfers als uitgangspunt overlijden in Nederland naar schatting 550 tot 760 ouderen als direct gevolg van antipsychotica, aldus de krant.

Bejegenen

Verenso, de Nederlandse vereniging van specialisten ouderengeneeskunden, heeft drie jaar geleden de adviezen over medicijnen bij probleemgedrag aangepast. Verenso hield artsen voor dat bij probleemgedrag eerst andere oplossingen moeten worden gezocht, zoals praten, afleiden en andere bejegening. In de praktijk is van psychosociale aanpak weinig terecht gekomen, blijkt uit onderzoek.


Graadmeter

Volgens specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer is antipsychotica-gebruik in een verpleeghuis een goede graadmeter voor verantwoorde zorg. Hij zegt in de krant meer antipsychotica voor te schrijven dan hem lief is. ‘Het is een zwaktebod. Het komt er op neer dat dementerenden in toom worden gehouden, domweg omdat ze in een verpleeghuis zitten.’


Opleiding

Dit probleem is grotendeels terug te voeren op de lage opleiding van de verzorgenden, stelt Keizer. ‘Ze doen hun best, ze lopen de benen uit hun gat. Maar ze zijn onvoldoende opgeleid. Je moet leren omgaan met dementerenden, je moet tegen een onrustige oudere niet zeggen: hou eens op met dat geschreeuw, maar: zullen we samen een kopje koffie gaan halen of zullen we een eindje gaan wandelen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw

2 REACTIES

  1. Ik ben het helemaal met Jacqueline eens. Ik heb ooit als enigste verzorgende een post HBO geriatrie/gerontologie met verpleegkundigen gevolgd en constateerde dat ouderenzorg mijn vakgebied was en niet die van de verpleegkundigen. De cursus was in het leven geroepen omdat de afdelingen in het ziekenhuis dicht slipten met oude verwarde mensen en gaf grote problemen. Je moet een klik hebben met de doelgroep en hier met gevoel, humor en professioneel mee omgaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het wat kort door de bocht om te stellen dat het vooral door de lage opleiding komt dat verzorgenden niet goed kunnen omgaan met dementerende ouderen. Ook hoger opgeleiden weten dat niet altijd. Het komt aan op sociale vaardigheden, geduld en inlevingsvermogen. Die kunnen lager opgeleide mensen net zo goed hebben als de hoger opgeleiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.