Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Honderden meldingen onderbezetting in zorg

Het maandag geopende meldpunt voor onderbezetting in de verpleegkundige zorg tijdens de zomervakantie heeft in nog geen drie dagen tijd ruim vijfhonderd meldingen binnengekregen. Beroepsorganisatie NU'91 is geschrokken van dat aantal en van de ernst van sommige meldingen, zei een woordvoerster woensdag.
Honderden meldingen onderbezetting in zorg

Opvallend is volgens de zegsvrouw van NU’91 dat veel zorginstellingen onvoldoende gekwalificeerde vakantiekrachten inzetten zoals schoolverlaters. Vaste medewerkers, die door de magere bezetting toch al ‘op hun tandvlees lopen’, worden daardoor extra belast. Zij moeten naast hun reguliere werk ook onervaren invalkrachten begeleiden.

Spreiding
NU’91 maakt begin volgende week een tussenbalans op en wil daarna zo snel mogelijk met werkgevers praten over maatregelen. Een betere planning en spreiding van vakanties kan dergelijke problemen in de toekomst helpen voorkomen, denkt de organisatie.

Meldpunt onderbezetting zorg NU’91

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

5 REACTIES

  1. Het probleem is onder andere een structurele minimumbezetting die in de zomermaanden echt problemen geeft.
    Daarnaast een veel groter probleem, de vakantieplanning van scholen en bedrijven. De zorginstellingen moeten zich al jaren schikken naar vakanties van kinderen en echtgenoten. Tuurlijk verdient iedereen een vakantie met de man/ vrouw en kinderen, echter ik vind het van de zotte dat zorg hieronder moet lijden.
    (Een aantal lessen lijkt me makkelijker te compenseren dan 3 weken geen zorg hebben.)

    Als er een betere spreiding van vakanties komt, waarbij ook kinderen en echtgenoten bijvoorbeeld buiten het hoogseizoen vakantie kunnen opnemen, dan bestaat dit hele probleem ineens niet meer.

  2. Lees alle reacties
  3. Ook ik sluit mij aan dat de bezetting in de zorg minimaal, zelfs ver onder minimaal is.
    Nu eens geen verpleeghuis of ander huis, maar ook in de wijken.
    Het is vreselijk, de onderbezetting is eigenlijk structureel en nu in de vakantietijd dus ook nog eens vakantiewerkers (geen huishoudelijke zorg maar persoonlijke zorg) die alleen in bepaalde situaties komen te staan die onverantwoord zijn.
    Zelf ben ik geen medewerker, maar een zorgontvanger en ik zie na een lang aantal jaren zorg, mijn vaste verpleegkundigen en ziekenverzorgenden gewoon uitgehold binnen komen van lieverlee.
    Zonder iets te zeggen, maar de telefoontjes die tijdens het werk bij de verpleegkundige binnenkomen zijn voldoende om conclusies te trekken.
    En nee, het ligt NIET aan de mensen die werken, het ligt hoger…
    De lat werd steeds maar hoger en hoger gelegd en dit is het resultaat… men kan gewoon bijna de mensen niet meer helpen, in elk geval niet binnen de gestelde werktijd van de mensen die dat moeten doen.
    Een dagdeel werken bestaat structureel uit 6,7 uur werken!
    En dat zijn diegenen die een halve dag werken… kun je nagaan hoe de dag verder verloopt.
    Ik heb een dikke pluim voor al die mensen die zich zo inzetten, maar een vette onvoldoende voor diegene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de zorg en welzijn van de bevolking.
    Dus minister Klink… u zou hier uw conclusies eens uit moeten trekken en niet steeds allerlei dingen veranderen, alsof u bezig bent het beter voor de mensen in het vak en de mensen die zorg nodig hebben, te maken. Een advies aan de minister… het klinkt heel hard, maar volgens mij moet hij eerst meemaken wat vele andere mensen meemaken, dan pas kan hij zich indenken dat voor een mager salaris een heleboel mensen zich de sloffen uit het vuur lopen.
    En dan het liefst zou ik willen zien dat hij bv de tijd dat hij zorg nodig heeft, dagelijks een ander gezicht te zien krijgt en zijn verhaal steeds opnieuw moet vertellen hoe het bij hem moet gedaan worden, omdat dit het prettigst voor hem is.
    Dan eens kijken wat hij erna voor de mensen in de zorg kan doen… meer dan nu!
    Dat weet ik haast wel zeker.
    Zeker als er bij hem niets geen enkele voorrang gegeven wordt en geen extra luxe, nee ook gewoon net als alle andere mensen zorg ontvangen op wisselende tijden en noem maar op.

  4. In sluit me gedeeltelijk aan bij de reactie van W. Bloot maar vind het principieel onjuist dat, ook in het verpleeghuis van mijn ouders, de hulp bij de maaltijd structureel afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers. Hoe kan het dat er niet standaard voorzien kan worden in zulke basale zorg? In het verpleeghuis van mijn ouders wordt elke zomer (juni, juli, augustus) en soms ook in de kerstperiode familieleden gevraagd te assisteren bij het eten geven omdat dan, inderdaad ook de vrijwilligers op vakantie zijn. Er is dus iets grof mis met de budgetten danwel de besteding daarvan.

  5. Misschien kunnen directie- en stafleden de handen op de werkvloer laten wapperen en hun management- en stafactiviteiten een paar maanden op een laag pitje zetten. Het is natuurlijk niet dé de oplossing, maar alle beetjes helpen en weer even terug naar de werkvloer kan natuurlijk nooit kwaad!

  6. Als secretaris van een cliëntenraad van een groot verplegingshuis ( ca.350 plaatsen) is het mij
    uiteraard bekend dat het personeels
    in de zorg structureel is en dreigt te blijven.
    Aanpassing van vakantieroosters in reeds
    onderbezette roosters biedt mijns inziens
    geen of weing soulaas. Er moet inderdaad iets
    gebeuren om tot een oplossing te komen vanuit
    de zorg zelf , wellicht kunnen cliëntenraden
    hierin een rol spelen. Het inzetten van
    vakantiehulpen in keuken , huishoudelijhke
    dienst etc. acht ik zeer wel mogelijk echter in
    de verpleegkundige teken wijs ik dit af.Het moet
    wel mogelijk zijn om vrijwilligers in te zetten
    in verzorgende taken zoals hulp bij de maaltijd,
    activiteiten begeleiding etc.Echter we moeten niet vergeten dat ook die vrijwilligers juist in de
    periode die het hier betreft dikwijls zelf met
    vakantie zijn. Hierbij benadruk ik dat vrijwilligers
    in het algemeen tot de 65-plussers behoren
    een groep die na een werkzaam leven wil
    gaan genieten. Derhalve er zwemt weinig vis in
    de 65+-vijver.
    Duidelijk is dat er een oplossing gevonden moet worden. Wie adviseert de minister ?
    W.Bloot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.