1. Bestaanszekerheid:
- Het nieuwe kabinet streeft er naar om de (kinder-)armoede te verminderen.
- Er komt een knelpuntenaanpak voor specifieke groepen die leven onder het bestaansminimum, onder wie werkende armen.
- Het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd tot 165 euro in 2027. Dat moet zorgmijding wegnemen en drempels voor langdurig en chronisch zieken drempels wegnemen.
- De verbetering van de gemeentelijke schuldhulpverlening wordt doorgezet, met focus op aanpak van de problematiek bij de bron.
2. Zorg en ouderen
- Het nieuwe kabinet zet in op versterking, ook door verbetering van de onderlinge samenwerking, van de positie van de eerstelijnszorg, waaronder de huisarts, wijkverpleging en van mantelzorgers.
- Het aanpakken van de personeelskrapte in de zorg heeft grote prioriteit. Daarom wordt het aantrekkelijker gemaakt om in de zorg te werken, door middel van meer autonomie, loopbaanperspectief, goede arbeidsvoorwaarden en beperking van regeldruk en van administratieve lasten, bijvoorbeeld door meer innovaties.
- Gestimuleerd wordt dat zorgpersoneel in loondienst eerste keuze krijgt bij roosterindeling. Dat moet ook het aantal zzp’ers terugdringen.
- Agressie en geweld tegen zorgverleners wordt aangepakt.
- Er wordt geïnvesteerd in betere ouderenzorg voor bijvoorbeeld zorg-/verpleegplekken voor ouderen.
- Preventie staat meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.
- Om de samenwerking tussen alle zorg- en hulpverleners in de laatste levensfase te borgen, wordt bezien hoe in de verschillende zorgwetten het recht op palliatieve en terminale zorg kan worden geborgd.
3. Samenleven in de wijk
- Er komt zichtbare aanwezigheid en meer politie en politieposten in wijken, in buurten, in de regio; de recherche wordt versterkt. Het streven is dat zoveel mogelijk wijkagenten meer tijd echt in hun wijk kunnen doorbrengen.
- Van nieuwbouw moet minimaal 30 procent gemiddeld sociale huur zijn.
- Bij nieuwbouw wordt rekening gehouden met woningen voor aandachtsgroepen zoals jongeren, ouderen, kleinere huishoudens, dak- en thuislozen.
- Er komt een recht op vergissen. Een enkele fout kan niet langer een burger diep in de problemen duwen. Aanmanings- en incassokosten van de overheid gaan fors omlaag.
- Om te zorgen dat de politie ruimte heeft voor deze prioriteiten en kerntaken, worden werkzaamheden, onder meer met betrekking tot personen met verward gedrag en administratieve verrichtingen in de asielketen, overgeheveld naar andere, ter zake deskundige organisaties.
- Het behandelen van geschillen, conflicten en veelvoorkomende criminaliteit via wijkrechtspraak wordt gestimuleerd.
4. Jeugd en gezin
- De uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd wordt doorgezet.
- Er komt een nieuwe aanpak van de gesloten jeugdzorg, waarbij de inzet is om de gesloten jeugdzorg versneld af te bouwen. Het aantal uithuisplaatsingen wordt verminderd en de rechten van kinderen en ouders verbeterd.
- Er blijft ingezet worden op maatregelen en interventies die jongeren effectief uit de (zware) criminaliteit houden.
Zelf het hoofdlijnenakkoord lezen? Dat kun je hier vinden. Directeur van Sociaal Werk Nederland Lex Staal laat in een eerste reactie weten dat hij veel aanknopingspunten voor het sociaal werk ziet. ‘De oplossingen liggen dichtbij mensen, in vitale wijken en buurten. Daar bewijst het sociaal werk haar waarde.’
Kanttekeningen
Sociaal Werk Nederland is tevreden met de aandacht voor bestaanszekerheid en het voorkomen van armoede, maar plaatst ook kanttekeningen. Staal: ‘In dit hoofdlijnenakkoord is nog niet uitgewerkt hoe de kracht van inwoners en gemeenschappen kan opbloeien en welke ondersteuning dit vraagt van professionals. In de nadere uitwerking van het akkoord denken wij dan ook graag mee over hoe we vanuit het sociaal werk aan de diverse plannen kunnen bijdragen. Ten aanzien van asiel en migratie hechten wij er ten slotte aan dat Nederland ruimte blijft bieden aan mensen die, bijvoorbeeld door oorlogsgeweld, huis en haard hebben ontvlucht en dat we hen kansen blijven bieden om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving.’