Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdpunten begroting ministerie VWS en SZW

Dit zijn de hoofdpunten uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
hoofdlijnen begroting VWS en SZ
Foto: Ministerie van Defensie

– Op de begroting van het ministerie van VWS gaat in totaal ongeveer 80 miljard euro om.

– Het kabinet trekt komend jaar 140 miljoen euro extra uit voor het verbeteren van de zorg in de verpleeghuizen. De jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Met het geld wordt personeel opgeleid en bijgeschoold en krijgen verpleeghuisbewoners meer dagbesteding.

– De geplande bezuiniging van 45 miljoen euro binnen de wet langdurige zorg (Wlz) wordt geschrapt.

Mensen met psychische aandoeningen zijn vaak kwetsbaar. Zij moeten op tijd de juiste hulp, zorg en ondersteuning krijgen, vindt het kabinet. Dan moeten er wel voorzieningen zijn, vindt GGZ Nederland >>

– De zorgpremie stijgt volgens ramingen van VWS in 2016 met ongeveer 7 euro per maand. Het eigen risico wordt door automatische indexering 385 euro. De zorgtoeslag voor de laagste inkomens stijgt met 6 euro per maand.

– De zorgkosten in Nederland groeien in 2016 waarschijnlijk van 65,5 tot 67,8 miljard euro. Een toename van 3,6 procent. Tussen 2006 en 2012 was de groei gemiddeld nog meer dan 6 procent per jaar.

Voor enkele kwetsbare groepen heeft het kabinet extra geld uitgetrokken. Dit zijn de beleidspunten voor 2016 in de sociale sector. En de reactie van brancheorganisatie MOgroep: ‘Investeer in de professional.’ >>

– De koopkracht stijgt voor 84 procent van de huishoudens. 16 procent gaat er (iets) op achteruit. Werkenden gaan er het meest op vooruit. De meesten gepensioneerden ook, ondanks problemen bij de pensioenfondsen. Bij de uitkeringsgerechtigden is een klein plusje te zien. Werkenden met een laag inkomen gaan er relatief meer op vooruit dan hogere inkomens.

– de ouderenkorting gaat eenmalig omhoog, met 145 euro. Bezuiniging op de zorgtoeslag en huurtoeslag gaan niet door. De zorgtoeslag gaat zelfs omhoog.

– de prikkel om (meer) te gaan werken wordt flink verhoogd, vooral voor mensen met de laagste inkomens. Zij gaan van elke extra euro die ze verdienen minder afdragen aan belastingen en premies. Dit jaar is dat nog ruim 28 procent, volgend jaar is het 23 procent.

– het kabinet maakt 100 miljoen extra vrij voor werkplekken voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt, mensen met een arbeidsbeperking. In totaal moeten er 30.000 ‘beschutte’ werkplekken komen. Het geld gaat naar de gemeenten en is bedoeld voor de komende vijf jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.