Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Huis verkopen om zorg te betalen

Oudere Nederlanders moeten hun zorgkosten zelf betalen, eventueel door verkoop van hun huis. Dat zegt Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg in dagblad Trouw. Dit om ‘publieke armoede’ te voorkomen.
Huis verkopen om zorg te betalen

Door de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande zorgkosten zal er steeds minder belastinggeld overblijven voor bijvoorbeeld onderwijs en sociale zekerheid, zo voorspelt de hoogleraar in de krant. De oplossing: mensen moeten geld opzij zetten voor hun zorgpensioen. Voor zorg aan huis is gemiddeld 50.000 euro nodig. Daartoe zouden mensen hun huis kunnen verkopen.

Pensioenfonds
Volgens de hoogleraar zou dat er als volgt uit zien: Wanneer je 67 wordt, verkoop je je huis aan een woningbouwcorporatie, om het vervolgens te huren. De opbrengst van de woning wordt in een pensioenfonds of verzekeraar ondergebracht. Word je ziek, dan blijf je zo lang mogelijk thuis wonen en krijg je thuiszorg, betaald uit je zorgpensioen.

Aflossen

Jongeren moeten daarom gestimuleerd worden om een huis te kopen, vindt Bovenberg. Het moet ook mogelijk zijn om in plaats van pensioenpremie te betalen, je huis verder af te lossen. Mensen die geen huis hebben gekocht, kunnen via de premie hun zorgpensioen bij elkaar sparen. Lage inkomens blijven gesteund worden door de overheid. Ook de allerduurste zorg wordt door de overheid betaald.

Hypotheek

Bovenberg meent dat het aflossen van hypotheekschulden door pensioengelden, de Nederlandse economie een impuls geeft. ‘In Nederland zitten we enerzijds met banken met een hoeveelheid uitstaande hypotheken, anderzijds met pensioenfondsen met miljarden in kas. Door een deel van de pensioenbesparingen te gebruiken voor de hypotheekschuld, krijgen we een veel duurzamer financiële sector’, zegt de hoogleraar in de krant.

Vangnet

Voor mensen die nooit hebben gewerkt, geen pensioen hebben opgebouwd of nooit een huis hebben kunnen kopen, blijft er een publiek vangnet. Bovenberg vindt dat  mensen verplicht een deel van hun arbeidsinkomen moeten sparen voor de oude dag. Om dit te bewerkstelligen zullen pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, banken, overheid en zorgverzekeraars goed moeten samenwerken. En dat zal een uitdaging zijn, volgens Bovenberg.

Bron: Trouw/ANP-Photo

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een leuk initiatieven worden er bedacht voor ons workingclass heroes.
    Eerst doorwerken tot 66/67 jaar, dan mag je vrijwilligerswerk gaan doen in een verpleeghuis van je familie en dan mag je als klap op de vuurpijl ook nog je huis verkopen waar je een groot deel van je leven hard voor gewerkt hebt.
    Goed idee is om wel zo snel mogelijk pensioenpremie te betalen .Allen van welk salaris moet dat als je geen werk hebt zoals veel van onze jongeren op dit moment, die dit wel zouden willen maar niet kunnen.
    en wat te denken van de 55 + die geen baan meer hebben die kunnen ook geen pensioenpremie betalen/cq opbouwen.
    Achter buro’s worden de creatiefste dingen bedacht maar voor wie? meestal raakt het die mensen zelf niet zo omdat ze toch al een vrij hoog salaris hebben.

  3. Het geld van je huis naar een pensioenfonds of verzekeraar,dat meent ie toch niet.! Dan is het zo verdampt.Dit is net zo’n voorstel als jaren geleden toen er uit Den Haag gezegd werd dat we samen met de buren met een wasmachine moeten doen, Totaal geschift!

  4. Huis verkopen aan een instelling die met het geld verdwijnt, goede zaak. Zo weten we in elk geval waar ons geld blijft, niet daar waar we ons hele leven voor gewerkt hebben, maar aan een afpersings collectief uit Den Haag, de dictatuur van de democratie, we hebben geen keus, of misschien wel, misschien een grijze revolutie ? we hoeven toch niet alles te pikken

  5. Natuurlijk, laten we nog eens een regeling bedenken om mensen die wel iets van hun leven hebben weten te maken te straffen. Fantastisch al die nivellering. Het loont nu al vrijwel niet meer om te werken, waarom moet iedereen in Nederland zo nodig solidair zijn?
    Mensen zijn niet hetzelfde en worden niet hetzelfde geboren, laat diegene die wel hebben gewerkt voor hun geld en altijd in hun woning hebben geïnvesteerd daar ook op hun oude dag van genieten. Zorg er gewoon voor dat de zorg voor iedereen goed geregeld is en laat mensen met geld zelf beslissen of ze voor extra zorg ook extra willen betalen. Waarom zou de overheid dat op moeten leggen?

  6. En als je als boerenzoon nu de boerderij en het huis van je ouders overneemt door te werken? En als wie 67 wordt? De jongste van de partners of de oudste? Dat verschilt bij ons ook 15 jaar.
    Wie heeft er dan de zeggenschap over het huis? Wie doet het onderhoud volgenswelke standaart. Nee hoor, laat het maar zoals het is. Ik reken gewoon op mijn familie.

  7. Eerst maar eens zorgen dat de zorgpremie naar beneden gaat en de kosten die besteed worden aan grote gebouwen en te hoge salarissen van de managers. Dan kan iedereen zijn zorgpremie weer betalen en kan er goede zorg op maat geleverd worden met een goed basispakket. Kleinschaligheid in de zorg terug brengen en de marktwerking beëindigen, zoals deze nu is en weer terug naar het oude systeem. Jongeren die gaan werken, een opbouw meegeven in hun salaris voor de kosten van zorg voor later dat gegarandeerd is ( Dus niet in aandelen, maar waarde vaste investeringen ). Voorbeeld van een bestuurder bij een ziekenhuis, 1e ziekenhuis een schuld achterlatend van meer dan 20 miljoen en een forse bonus, 2e ziekenhuis waar hij gaat werken een schuld van rond de 15 miljoen en premie van 1,7 miljoen meegekregen. Dan zijn er nog de ontslagen en de bezuinigingen die na het vertrek van een dergelijk manager uitgevoerd moeten worden. Krijgt dood leuk elders weer een baan. Dan nog maar niet te praten over verkwisting van medicijnen en andere zaken binnen de zorg. Er is dus nog genoeg te doen en het voorstel van hoogleraar kan zo de prullenmand in.

  8. Huis verkopen om Zorg te betalen”” Deze hoorleraar moet dan eerst dat plan eens goed uitwerken. Het is nu weer eens zo”n loze kreet. . Wil deze
    hoorleraar hierbij dan ook wel rekening houden met mensen die met minder intellect geboren zijn en daardoor geen hoge positie hebben kunnen verwerven. Hierdoor ook geen hoog inkomen hebben kunnen verwerven. Heeft deze hoogleraar al een vermogensgrens hiervoor ingebouwd en naar de positie van wat minderbedeelden gekeken dan in de positie waarin hijzelf verkeert? Waar is het uitgewerkte plan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.