Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisarts doet meer ggz-behandelingen

Steeds meer mensen met psychische klachten komen bij de huisarts op het spreekuur. Bijna drie kwart van de huisartsen heeft een praktijkondersteuner in dienst voor deze patiënten. Het schrappen van vergoedingen voor psychische hulpverlening heeft zeker te maken met de “psychische drukte” bij de huisarts. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsenvereniging.
Huisarts doet meer ggz-behandelingen
Foto: ANP

De huisartsen merken dat zij minder naar de basis ggz kunnen doorverwijzen. Volgens LHV-bestuurder Geert-Jan van Loenen heeft dat ook te maken met het schrappen van de vergoeding aan patiënten voor basis ggz-hulp. Deze patiënten blijven bij de huisarts omdat ze anders de psychische hulp zelf moeten betalen. Bijna drie kwart van de huisartsen heeft een praktijkondersteuner (poh-ggz) in dienst, bij wie mensen met psychische klachten terecht kunnen.

Transitie ggz-taken

De peiling is gedaan onder 1050 huisartsen en is bedoeld om de gevolgen van de transitie van ggz-taken in kaart te brengen. Vorig jaar sloten acht partijen in de ggz een bestuurlijk akkoord  waarin werd vastgelegd het aantal bedden in de ggz met 30 procent te verminderen. Die maatregel is onderdeel van de opgave in de ggz om 600 miljoen euro te bezuinigen.

Staatssecretaris Van Rijn wil dat de handreiking van de gemeenten over inkoop van specialistische jeugdzorg wordt gewijzigd. Niet alleen sociale wijkteams kunnen kinderen doorverwijzen naar de tweedelijns zorg. Huisartsen houden de mogelijkheid om kinderen en jongeren toegang te geven tot jeugdhulp. Lees hier meer >>

Complexer

Meer dan de helft van de bevraagde huisartsen merkt dat met name de laatste maanden meer mensen met psychische klachten op het spreekuur komen. Ook vinden de huisartsen dat de klachten complexer zijn. Veel huisartsen hebben daarom ook een praktijkondersteuner in (loon-)dienst.

Ongelukken

Het is volgens de LHV nog niet duidelijk of de kwaliteit van de ggz-zorg beter of slechter wordt, nu de huisarts met behulp van de praktijkondersteuner een deel van de ggz-taken op zich neemt. Van Loenen zegt daarover in het LHV-magazine De Dokter: ‘Of dat voor de patiënt kwaad kan of niet, valt nu nog niet te zeggen. Dat nemen we mee in de volgende peiling eind van dit jaar. We willen niet dat er ongelukken gebeuren, we moeten dit scherp in de gaten houden. Vooral hoe dat uitpakt in crisissituaties.’

Stoornis

Sinds 1 januari 2014 mag de huisarts patiënten met psychische problemen alleen nog naar de ggz doorverwijzen als hij een psychische stoornis vermoedt. Is er geen sprake van een stoornis, dan moet de huisarts de patiënt behandelen met hulp van een ggz-ondersteuner in de huisartsenpraktijk of het maatschappelijk werk. Patiënten die wel worden doorverwezen, komen terecht in de generalistische basis GGZ (voor de lichte tot matige problematiek) en de gespecialiseerde GGZ (alleen voor de mensen met een hoog risico en/of complexe aandoeningen).

De transitie brengt met zich mee dat veel taken in de zorg, jeugdzorg en werk en inkomen worden overgeheveld naar gemeenten. Lees hierover in het dossier Transitie >>

1 REACTIE

  1. Ik ben van mening dat de huidarts zeker gebaat is bij additionele ondersteuning waar het gaat ook t.a.v. niet direct medisch gerelateerde problemen. Zoals bijvoorbeeld bij jeugd -en gezinsproblemen en communicatief- sociale contexten waarbinnen algauw problemen ook fysieke klachten kunnen geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.