Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsen: alarm over hulp aan psychiatrisch patiënt

De problemen over de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische klachten worden steeds groter. In een enquête geven nu ook de huisartsen aan dat de wachtlijsten voor specialistische ggz-zorg onaanvaardbaar lang zijn. En het einde is niet in zicht.

Er komen meer patiënten met psychische klachten in de praktijk bij de huisarts en hun problemen zijn complexer. Iets meer dan de helft van de huisartsen heeft geen oplossing voor deze complexere zorg voor ggz-patiënten. Vooral omdat mensen niet op tijd terecht kunnen in de gespecialiseerde ggz-zorg. 64% van de huisartsen loopt tegen wachttijden aan die langer zijn dan 8 weken. Volgens GGZ Nederland gaat 1,4 miljard euro op dit moment naar administratie en niet naar de zorg voor de psychiatrische patiënt.

Toegang

Dat komt uit een peiling van de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en de koepel van ggz-instellingen: GGZ Nederland onder 1406 huisartsen, die zijn bevraagd naar hun ervaringen met de zorg voor ggz-patiënten. Huisartsen vormen sinds de herziening ggz-systeem in 2014 de toegangspoort voor mensen met psychische problemen en voor mensen met een psychiatrische stoornis. 92% van de huisartsen werkt in de praktijk samen met de praktijkondersteuner ggz (poh-ggz).

Gespecialiseerde ggz

Huisartsen nemen ook patiënten over uit de gespecialiseerde ggz. Maar er is onvoldoende ruimte in de ggz om deze patiënten te begeleiden.Huisartsen geven op hun beurt aan: 51 procent heeft tijdgebrek om mensen goed te begeleiden; 56 procent heeft problemen in de samenwerking met de psychiatrie; 46 procent van de huisartsen zegt zich niet bekwaam genoeg te vinden voor begeleiding bij ernstige stoornissen.

‘Het bekostigingssysteem in de ggz is zo ingewikkeld, dat 85 procent van de hulpverleners het niet meer begrijpt. Je komt bijna op een punt dat je zegt: loont het nog wel de moeite om deze patiënt op te nemen?’ Psychiater Damiaan Denys over verwarde personen. Lees meer>>

Langere wachttijden

De huisartsen geven in de enquête aan dat patiënten langer dan 8 weken moeten wachten voordat zij in de gespecialiseerde ggz terecht kunnen (47%). Door die langere wachttijden is opschaling van zorg vaak niet, of niet snel genoeg mogelijk. Dit komt overeen met de signalen over wachttijden van GGZ Nederland en het Landelijk Platform GGz, de koepel van patiënten- en cliëntenorganisaties in de ggz. ‘De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties, dwangopname en sociaal isolement’, zegt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz.

Eerstelijns ggz

Overigens zijn er ook positievere berichten, bijvoorbeeld over de verwijzing van huisarts naar de generalistische – eerstelijns ggz: 66% van de huisartsen heeft voldoende mogelijkheden om patiënten te verwijzen. Volgens 41% van de respondenten kunnen patiënten binnen 4 weken terecht. 11 Procent van de huisartsen geeft wel aan dat de wachttijd voor de generalistische ggz langer is dan 8 weken. 45 Procent van de huisartsen heeft niet te maken met wachttijden bij de crisisdiensten.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.