Voorzitter Ed Nijpels van de taskforce huisvesting statushouders heeft maandag in Enschede echter gewaarschuwd dat het aanbod van huizen in bepaalde regio’s niet gelijk is aan de vraag. Steden als Enschede, waar de huisvesting van de mensen met een generaal pardon zeer succesvol is, dreigen te maken te krijgen met een wachtlijst.
Taakstelling
Nijpels nam maandag de resultaten van de aanpak van Enschede in ontvangst. De stad heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland aan de taakstelling van de overheid voldaan. De gemeente heeft 322 mensen gehuisvest, zeventig meer dan de taakstelling. Dat is vooral te danken aan de samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties en hulpverleners in Het Werkplein. Dit is één loket voor scholing, inburgering, werk en uitkering, aldus wethouder Ed Wallinga maandag.
Expertise
De generaal pardonners worden begeleid door taalcoaches. Consulenten helpen bij de woninginrichting en betaling van de huur. Enschede wil haar expertise bij het huisvesten van de asielzoekers beschikbaar stellen aan andere gemeenten die nog bezig zijn met het regelen van huisvesting, scholing en werk voor de groep generaal pardonners.
Niet actief
Volgens Nijpels hebben enkele provincies in het westen van Nederland er veel moeite mee een woning te regelen voor de mensen die onder het generaal pardon vielen. Er is een tekort aan woningen of het aanbod sluit niet aan bij de vraag. Ook vindt Nijpels sommige gemeenten niet actief genoeg. (ANP)