Reden voor de website is dat uit onderzoek is gebleken dat zelfmoordneigingen relatief vaak voorkomen onder sommige groepen allochtone meisjes. Volgens de initiatiefnemers is depressie vaak een oorzaak van zelfmoord bij allochtone meisjes, net als bij autochtone. Bij Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meiden speelt echter ook vaak mee dat zij weinig bewegingsvrijheid hebben.
Bedenken
Op de website kunnen de meisjes allerlei informatie vinden: hoe suïcidaal gedrag ontstaat, wat je eraan kunt doen en waar je hulp kan krijgen. Turkse, Hindoestaanse en Marokkaanse meisjes hebben meegeholpen bij het bedenken van de site.
Zelfmoord
Uit onderzoek uit 2009 bleek dat zelfmoordpogingen relatief vaak voorkomen bij Turkse en Surinaams-Hindoestaanse meisjes. Een sociologe van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam nam ongeveer 5000 middelbare scholieren uit Rotterdam onder de loep. Bijna een op de vijf Hindoestaanse en een kleine 15 procent van de Turkse meisjes had ooit een zelfmoordpoging gedaan. Bij de Nederlandse meisjes was dit een kleine 10 procent. Marokkaanse meisjes (6,2 procent) bleken juist minder vaak een zelfmoordpoging te hebben gedaan.
Omvang
Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft eerder ook al aan de bel getrokken over het aantal zelfmoorden onder allochtone meisjes. Ze wil nu van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) weten of zij wel de precieze omvang van het probleem in beeld heeft. Arib is bezorgd dat veel hulpinstanties, zoals in de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, nog steeds niet in staat zouden zijn om de meisjes adequate hulp te bieden.
Bron: ANP
Wil je meer weten over cultuursensitieve zorg? Bezoek dan het Cultuursensitieve Zorg congres van 17 november 2023.