Mensen met psychische problemen zijn onvoldoende in beeld bij gemeenten. Het gevolg is dat zij geen toegang hebben tot dagbesteding, schuldhulpverlening en ook niet tot zorg. De nieuwe Taskforce GGz wil ervoor zorgen dat mensen met psychiatrische problematiek ten minste dezelfde ondersteuning krijgen als mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De taskforce gaat gemeenten adviseren over wat ggz-cliënten kan helpen.
Verbinding
De Taskforce is opgezet door het Landelijk Platform GGz, de koepelorganisatie voor cliënten en familie in de ggz. Uitgangspunt voor de taskforce is: Hoe is de verbinding tot stand te brengen tussen de gemeenten en de regionaal en plaatselijk actieve cliënten- en familieorganisaties in de GGZ?
Niet alleen de psychiatrisch patiënt heeft hulp nodig, ook zijn familie. Daarvoor doen GGZ-instellingen steeds vaker een beroep op de mantelzorgers die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. lees meer>>
Taskforce
Er komen eigenlijk 4 taskforces in actie, ‘van deskundige en vooruitstrevende cliënt- en familievertegenwoordigers’, aldus Greetje Senhorst, projectleider van de Taskforce. ‘Elk van de vertegenwoordigers gaat in een eigen regio aan de slag. De bedoeling is om in een periode van twee jaar minimaal 3 gesprekken gevoerd in maximaal 20 centrumgemeenten.’
Beschermd wonen
Beschermd wonen voor mensen met psychische problematiek is een relatief nieuwe Wmo-taak van gemeenten. De Taskforce GGZ kan gemeenten bijvoorbeeld adviseren bij de inkoop en kwaliteitseisen voor beschermd wonen, vanuit cliënt- en familieperspectief. De Taskforce GGz van het Landelijk Platform GGz werkt samen met het VNG-programma Ondersteuning en Opvang en Bescherming.