Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp voor ouder én kind bij scheiding

Op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het programma ‘Recht doen aan je kind’ ontwikkeld. Minister van der Steur: ‘We verwachten dat dit programma, dat nu nog een pilot is, ouders van minderjarige kinderen helpt de strijd te staken tijdens hun scheiding, problemen op te lossen en een veilige omgeving te bieden voor hun kinderen’.
1-Scheiding-iStock.jpg
De gevolgen van een complexe scheiding zijn groot voor minderjarige kinderen. - Foto: iStock

De gevolgen van een complexe scheiding zijn groot voor minderjarige kinderen. Ieder jaar krijgen ongeveer zesduizend kinderen hiermee te maken. ‘Recht doen aan je kind’ biedt deze kinderen en hun ouders hulp om te zorgen dat de gevolgen voor de kinderen beperkt blijven. Het programma is bedoeld voor ouders die langer dan een jaar gescheiden zijn of langer dan een jaar in een scheidingsprocedure verwikkeld zijn en is op 21 november 2016 van start gegaan.

Innovatief

Justitie, hulpverleningspartijen en gemeente werken samen in het programma ‘Recht doen aan je kind’. Van der Steur: ‘Ik ben zeer tevreden dat we, samen met alle betrokken instanties, op een innovatieve manier naar dit probleem hebben gekeken. De rechten van het kind staan voor ons voorop.’ Het programma is volgens de minister innovatief omdat ouders in één week tijd een intensief en integraal programma doorlopen waarbij ze samen met hulpverleners en deskundigen aan de slag gaan met hun emotionele en juridische problemen.

Onlangs las ik in de krant het verhaal over het achtjarige meisje Sharleyne uit Hoogeveen. Ouders gescheiden, het kind bij moeder en moeder aan de drank. Het kind dood onderaan de flat. Niet minder schokkend, is het bericht dat twintig hulpverleners met dit gezin in de weer waren geweest. Lees meer >>

Kind betrekken

Het totale programma bestaat uit een voortraject, een weekprogramma en een natraject. Bij het voortraject, dat acht weken duurt, worden ouders, kind(eren) en het sociale netwerk betrokken. Het intensieve weekprogramma is vooral bedoeld voor de ouders, maar ook hierin is een (beperkte) rol voor de kinderen opgenomen. Daarna volgt een natraject van maximaal zes maanden via reguliere hulpverlening.

Problemen

Het doel van Recht doen aan je kind is dat ouders weer met elkaar leren omgaan zonder de strijd waar kinderen ernstige schade van ondervinden. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat kinderen bij een complexe scheiding vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren en in een latere fase in hun leven vaker problemen in de eigen relaties ondervinden. Ouders kampen vaak met emotionele en psychische problemen.

Testfase

Het programma wordt in 2016 en 2017 getest in het arrondissement Den Haag. Als na de evaluatie blijkt dat het programma effectief was, kan het onderdeel worden van het reguliere aanbod van hulpverlening. Dit betekent dat gemeenten het programma in hun aanbod kunnen opnemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.