Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Hulpverlener mag ggz-patiënt sigaret afraden’

Ongeveer 40 procent van de vrouwen met een psychiatrische stoornis rookt tijdens haar zwangerschap. Onder hulpverleners bestaat de mythe dat je deze vrouwen hun sigaret niet kunt ‘afpakken’, stelt professor Adriaan Honig. Terwijl deze groep ook gemotiveerd is om te stoppen.
‘Hulpverlener mag ggz-patiënt sigaret afraden’

Uit een publicatie van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam blijkt dat het aantal rokende zwangere vrouwen met een psychiatrische stoornis vier keer zoveel is als rokende zwangeren zonder zo’n aandoening. ‘Er is een lichte daling in het aantal vrouwen dat rookt in hun vruchtbare periode over de afgelopen 30 jaar. Het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap ligt vermoedelijk rond de 10 procent; een zwangerschap is een prima reden om te stoppen voor vrouwen’, verklaarde professor Adriaan Honig. Aangezien ongeveer vier keer zo veel vrouwen met een psychiatrische stoornis zoals angsten of depressie tijdens de zwangerschap roken, komen de onderzoekers op een geschatte 40 procent.

Minderen

‘De mythe dat het niet goed is voor hun psychische toestand als je deze vrouwen hun sigaretje afpakt, bestaat echter nog altijd onder hulpverleners’, lichtte Honig toe. ‘Ook vrouwen met een stoornis blijken gemotiveerd te stoppen, het is alleen wel moeilijker.’ Vandaar dat stoppen of minderen, want ook dat heeft een positief effect op het kind, een haalbare kaart is volgens Honig. ‘Hulpverleners moeten hen dan ook op die optie wijzen, liefst al vóór, maar in elk geval tijdens de zwangerschap.’

Miskraam

Als een vrouw rookt tijdens zwangerschap kan dat grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is er een verhoogde kans op een miskraam, een groeiachterstand, laag geboortegewicht en vroeggeboorte. En na de geboorte heeft het kind een grotere kans op aandoeningen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Bron: ANP/ANP-photo/ Lex van Lieshout

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een oud bericht, maar nog steeds actueel.
    Zelf rookte ik ook sigaretten, vervolgens overgegaan om e-sigaretten. Inmiddels ben ik van de nicotine af, maar ben helaas wel ernstig ziek. Roken doe ik wel nog steeds, maar geen tabak, dus nicotine, maar wel medicinale wiet. Inmiddels zou wiet uit de taboesfeer moeten zijn, helemaal op het gebied van medicinaal gebruik. Voor hen de geïntreseerd zijn, lees hier meer over medicinale wiet: https://www.waterpijp-bong.nl/informatie-over-medicinale-wiet

  3. Geld dit ook voor de e-sigaret?
    Ik heb vernomen dat dit een stuk minder schadelijk is en dat ook zwangere vrouwen dit roken omdat het minder of niet schadelijk zou zijn.
    Er zit natuurlijk nog steeds nicotine in, maar geen tabak. Er was een tijdje geleden ook een reclame op televisie met een vrouw achter een kinderwagen die een e-sigaret rookt. Dit zorgde voor wat opschudding binnen Nederland, maar de reclame is nog steeds op de buis. Ik zag op het internet ook een Belgische docu waarin een Franse dokter vertelde dat hij zijn patiënten adviseert om over te stappen. Ik rook zelf ook een e-sigaret http://www.zamnesia.nl/e-sigaret/2828-stigx-wit.html
    omdat het veel gezonder (of minder schadelijk is) en hoop dat er een goed onderzoek zal komen dat dit eens goed uitzoekt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.