Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Hulpverlener moet misbruik sneller zien’

Hulpverleners moeten seksueel misbruik bij kinderen sneller herkennen. Door hen extra trainingen te geven, zouden instellingen voor jeugdzorg signalen over misbruik sneller kunnen oppikken. Dat heeft de commissie-Samson, die onderzoek doet naar misbruik in de jeugdzorg van 1945 to nu, geconcludeerd. Een woordvoerder bevestigde maandag een bericht hierover in De Telegraaf.
'Hulpverlener moet misbruik sneller zien'

Seksueel misbruik wordt volgens de commissie nog steeds niet goed opgemerkt. Vroeger kwam dat omdat kinderen werden gezien als lastig en daarom geen stem hadden. Tegenwoordig luisteren hulpverleners wel, maar kunnen ze de verhalen vaak niet geloven.

Praten

Volgens voorzitter Rieke Samson-Geerlings is scholing nodig om dit te veranderen. Het moet volgens haar in instellingen normaal worden om te praten over seksualiteit en misbruik. Samson vindt dat hulpverleners moeten beseffen dat kinderen in instellingen zitten omdat er thuis iets is misgegaan.

Pleeggezinnen

De commissie onderzoekt al bijna een jaar in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. De commissie is ingesteld door de oud-ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

Toelichting

In totaal hebben zich al meer dan vijfhonderd misbruikslachtoffers gemeld. Woensdag geeft de commissie een toelichting op het onderzoek tot nu toe. Het eindrapport van Samson wordt voor de zomer van 2012 verwacht.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

1 REACTIE

  1. Ik ben het eens met het artikel. Ik zit al bijna 30 jaar in het vak Maatschappelijk werk . Tegenwoordig ook als gezinscoach voor MPG gezinnen.
    In het verleden ook 16 jaar gewerkt bij HVO/Querido. Daar kom je natuurlijk vaak gezinnen / kinderen tegen die mishandeld zijn of zelf mishandelen.
    Ook toen al, viel het mij op dat sommige maatschappelijk werkers het moeilijk vonden om door te vragen als hun gevoel zei dat er iets niet klopte.
    Er zou inderdaad wat meer scholing moeten komen voor jonge naieve maatschappelijk werkers zodat zij wat beter de signalen kunnen herkennen. Het is natuurlijk ook moeilijk te geloven waar misbruikers toe in staat zijn.
    In het verleden is de zedenpolitie eens op mijn werk geweest met een video waar je precies kon zien hoe ze te werk gingen. Inderdaad walchelijk. Dit was in het kader van opsporing van kinderen die via de moeder geronseld werden bij de opvanghuizen. Twee ervaren hulpverleners verlieten het zaaltje.
    Groet Tini

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.