Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulpverlener weet weinig over huwelijksdwang’

Hulpverleners in Nederland hebben nog te weinig expertise als het gaat om huwelijksdwang en achterlating. Dat stelt het ministerie van SZW. De overheid wil dat meer professionals geschoold worden om dit fenomeen eerder te signaleren en aan te pakken.
‘Hulpverlener weet weinig over huwelijksdwang’

Huwelijksdwang komt regelmatig voor in Nederland, maar exacte cijfers zijn er nog niet. Dit wordt nu in opdracht van de overheid onderzocht op basis van beschikbare gegevens en signalen. Ieder jaar wordt in ieder geval een aantal jongens, meiden en volwassenen gedwongen om te trouwen en/of achtergelaten in het land van herkomst. In het laatste geval worden vaak hun identiteitspapieren afgenomen, zodat ze zelf geen mogelijkheid hebben om terug te keren naar Nederland.

Maatregel

Het ministerie van SZW wil de aanpak van huwelijksdwang intensiveren en inzetten op preventieve maatregelen. Hulpverleners in Nederland herkennen nog onvoldoende de signalen en ervaren regelmatig handelingsverlegenheid. Wanneer zij op de hoogte zijn van de achtergronden en over de nodige attitude, kennis en vaardigheden beschikken, kunnen zij deze jonge mannen en vrouwen hulp bieden of doorverwijzen naar de juiste instanties.

Signaleren

Signalen van huwelijksdwang zijn niet altijd heel duidelijk. Soms wel, dan is er een familieberaad over partnerkeuze en is het duidelijk dat iemand moet verloven. Maar wanneer een jongere bij familie moet wonen in een ander land zou dat een signaal van huwelijksdwang kunnen zijn. Net zoals tekens van lichamelijk of geestelijk geweld.

Cursus

Het ministerie heeft Fier Fryslân en The Next Page de opdracht gegeven een e-module te ontwikkelen over huwelijksdwang. De e-module is bedoeld voor professionals in de jeugd- en gezondheidszorg en is gratis te volgen via huwelijksdwang.info

Eer

De cursus gaat in op vragen als ‘Wat is huwelijksdwang en welke rol kan eer daarbij spelen?’ of ‘Wat kun je als professional doen met deze signalen?’. In de cursus vertelt een aantal ervaringsdeskundigen hun verhaal. Ook professionals komen aan het woord. Er wordt gebruik gemaakt van interactieve werkvormen om de vertaalslag te maken naar de eigen werkpraktijk. De cursus duurt 3 uur en accreditatie wordt aangevraagd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.