Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Hulpverleners herkennen ADHD bij volwassenen onvoldoende’

ADHD en gedragsstoornissen in de kindertijd zijn vaak voorlopers van andere psychische aandoeningen op volwassen leeftijd. Vroeg ingrijpen is dus zinvol om later schade te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.
'Hulpverleners herkennen ADHD bij volwassenen onvoldoende'

Het is voor het eerst dat er representatief Nederlands bevolkingsonderzoek is gedaan naar ADHD en gedragsproblemen bij volwassenen. En dat daarbij is gekeken naar het vóórkomen in de kindertijd én de relatie met problemen op volwassen leeftijd. ‘Tot voor kort was er alleen informatie beschikbaar uit buitenlands onderzoek over deze problematiek bij volwassenen’, zegt Margreet ten Have, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. ‘Een van de redenen dat er nu ook Nederlands onderzoek bestaat, is dat we nu een valide en betrouwbaar meetinstrument hebben om deze stoornissen te meten.’

Drugs
Het onderzoek maakt onder meer duidelijk dat volwassenen met ADHD zich beperkt voelen in hun functioneren en vaak andere psychische stoornissen hebben. Ook hebben volwassenen die als kind al kampten met ADHD, een gedragsstoornis of een antisociale persoonlijkheidsstoornis op volwassen leeftijd vaker een drugs- of alchoholprobleem.

Winnen
‘Het is nu bewezen dat ADHD en gedragsstoornissen bij kinderen vaak voorlopers zijn van andere problemen op volwassen leeftijd’, aldus Ten Have. Slechts een kwart van de volwassenen met ADHD krijgt behandeling voor hun problemen. ‘Er lijkt dus veel te winnen bij betere herkenning van de problemen en vroegtijdige behandeling van ADHD’, aldus Ten Have.

Onvoldoende kennis
De wetenschap dat ADHD niet overgaat bij kinderen en dus bij volwassenen klachten blijft veroorzaken, is relatief nieuw, stelt Sandra Kooij, psychiater bij Kenniscentrum ADHD bij volwassenen. ‘De kennis over hoe je ADHD bij volwassenen diagnosticeert en behandelt is wel beschikbaar, maar nog steeds niet geïmplementeerd in de opleidingen voor artsen en psychologen. Hierdoor herkennen hulpverleners ADHD onvoldoende.’

Lastig herkennen
Mensen met ADHD hebben vaak bijkomende stoornissen en problemen, waardoor het lastig kan zijn om ADHD te herkennen. ‘Depressie, een bipolaire stoornis en angst-, verslavings- en slaapproblemen kunnen het lastig maken om ADHD te onderscheiden’, zegt Kooij.
In de ggz moet veel gerichter worden gescreend worden, zo bevelen de onderzoekers aan. ‘ADHD bij volwassenen kan worden herkend met een vragenlijst’, aldus Kooij. ‘De diagnose kan met behulp van een gestructureerd interview worden gesteld.’

Lichttherapie
ADHD is te behandelen met bijvoorbeeld lichttherapie, net als winterdepressie en slaapproblemen. Maar er is ook praktische begeleiding nodig bij onder meer timemanagement, relatieproblemen, financiën en opvoeding. En cognitieve therapie om angst, depressie en een negatief zelfbeeld aan te pakken en te komen tot betere impulscontrole. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Hier een volwassen adhdér van 30,die 5 jaar geleden de diagnose kreeg!
    Dit artikel is iets genuanceerder als wat de laatste 2 dagen verschijnt
    Weer word er weer een flutonderzoek gedaan maar de reailiteit is anders
    Ik heb een goede opleiding,geen antisociale persoonlijkheid,enz
    Wel jarenlang mezelf moeten bewijzen,voor de diagnose!en na de diagnose coaching gehad,en therapie,om het te accepteren!mensen zetten je als gek neer,terwijl dat echt niet zo is
    En adhd’heeft vele mooie eigenschappen,creatief!oplossinggericht,goed handelen onder stress,doorzetter,goed inlevingsvermogen,sociaal!
    Kom eens een keer met een onderzoek naar positieve eigenschappen van adhd!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Hier vallen me de schoenen van uut ,,, alweer zo,n flop onderzoek ,,, ik zag de vragenlijst , nou met deze 24 uurs economie , dan heeft iedereen in nederland ADHD …
    ze moeten eens gauw uitscheiden met deze flauwe kul onderzoekjes om nog meer kosten te maken ,, ADHD bestaat al meer dan 2000 jaar … vroeger kon men daar ook mee omgaan …
    heren en dames onderzoekers ,, probeer aub geen nieuwe afwijkingen te scheppen …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.