Door Carolien Stam – ‘Iedereen doet ‘t, het is sociaal geaccepteerd. En confronterend, ook voor hulpverleners, want je drinkt zelf ook. Alcohol als probleem is moeilijk herkenbaar en het aan de orde stellen is heel lastig,’ weet coördinator alcoholpreventie Rob Bovens van het Trimbosinstituut. De gewoonte een wijntje of biertje te pakken is tot een niet te onderkennen probleem uitgegroeid.
Verdubbeld
In tien jaar tijd is het aantal ingeschreven 55-plussers met alcoholproblematiek in de verslavingszorg meer dan verdubbeld (130 procent). Gecorrigeerd voor de vergrijzing is de toename nog steeds 89 procent. Bij jongere leeftijdcategorieën is deze stijging gemiddeld 37 procent. Driekwart van de stijging bij senioren vindt plaats in de laatste 5 jaar. De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ), die de registraties van ingeschreven cliënten in de verslavingszorg jaarlijks bijhoudt.
Babyboomers
De stijging is te wijten aan een generatieprobleem, volgens Rob Bovens. ‘De babyboomers van 60 tot 65 jaar zijn de snelste stijgers. Zij zijn in de jaren zeventig jong begonnen met alcohol drinken. Dat is in de loop der jaren tot gewoonte geworden. Inmiddels is het consumptiepatroon sluipenderwijs uitgebreid. Omdat mensen meer geld hebben, meer tijd en omdat een wijntje en een biertje erbij normaal is.’
Wijntje of biertje
Volgens Bovens is deze generatie probleemdrinkers nog maar de voorhoede. ‘We verwachten dat deze stijging verder doorzet.’ Het aantal probleemdrinkers wordt in Nederland geschat op rond de 1 miljoen. Slechts vijf procent meldt zich bij de verslavingszorg. ‘Het consumptiepatroon wordt overgenomen. Jongere generaties zien hun ouders elke dag drinken, het wordt gewoon. Als je echter doorvraagt naar het alcoholgebruik, blijkt dat er wel zo’n vier of vijf momenten zijn per dag dat je ‘even een biertje’ drinkt.’
Internet
Vroeg ingrijpen is de enige manier om het probleem te beperken, volgens Rob Bovens. ‘Hulpverleners, personeel in de – eerstelijns – zorg, maar ook personeel in bedrijven moeten voorlichting krijgen hoe ze alcoholproblemen herkennen en vooral hoe het bespreekbaar maakt.’ Een belangrijke ontwikkeling is volgens hem het gebruik van internet om alcoholgebruik te testen en onder controle te krijgen. ‘Je bereikt er ook een andere groep mee: de welgestelden en de vrouwen die een drinkcarrière hebben.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden
Bron: Foto: Stock.xchnge
Net zo agressief verbieden als het roken. Nee hoor… deze huichelachtige regering heeft grotere belangen: de schatkist en economische schade voor meneer Heineken, Grolsch etc. etc.
Wiens probleem is dit? Daarmee bedoel ik niet het probleem te onderschatten maar ik lees in het artikel niets over de gevolgen voor de verslaafden zelf. De gebruikte termen zijn ook zo gezellig: “biertje/wijntje drinken” Het is blijkbaar moeilijk om dit probleem bespreekbaar te maken. Dat blijft moeilijk als het probleem niet bij de (niet gezellige) naam wordt genoemd. Vervalt de hulpverlening niet in een oude fout namelijk een probleem maken van iets dat voor mensen (nog) geen probleem is. Ik zou aan hulpverleners willen zeggen: Neem mensen hun gezelligheid niet af maar benoem het probleem veel duidelijker. Denk dan aan: Vergeet u ook zo vaak namen, voelt u zich vaak onzeker, vindt u gesprekken met uw drinkmaatjes ook zo vaak inhoudsloos.
inderdaad het loopt de spuigaten uit.Ik ben 10 jaar geleden getopt met het drinken van alcohol.Ook omdat ik bij elke gelegenheid een pilsje/wijntje dronk.De verslaving is gevaarlijk,en kan veel leed veroorzaken.Het stoppen was voor mij geen probleem een ander maakt vaak problemen door je te betitelen als zijnde ongezellig.Nou dan maar ongezellig,het bevalt me prima zo.
Hierbij wil ik een ieder attenderen op de internet training, waarbij leren omgaan met het alcoholgebruik centraal staat.
De site is http://www.alcoholenik.nl van de boumanggz.