‘We besteden nu al 20 procent van ons inkomen aan zorg en 20 procent aan pensioen. Wij vragen ons af of mensen nog meer opzij kunnen zetten’, zegt een woordvoerster. ‘Bovendien vragen wij ons af hoe je ervoor zorgt dat mensen betalen. Gaat dat dan collectief?’ Ook vreest de bond dat arme mensen meer last hebben van deze maatregel.
Nadenken
‘We denken graag mee en zijn het met de RVZ eens dat het goed is als mensen eerder nadenken over hoe hun zorg later wordt ingevuld. De regie moet terug naar de patiënt’, meent de woordvoerster. Volgens de ANBO wordt het echter een maatregel van de lange adem, vergelijkbaar met de invoering van het pensioen. ‘Mensen moeten vroeg beginnen met zorgsparen. Er zitten bovendien nog veel haken en ogen aan het voorstel.’
Discussie
Patiëntenkoepel NPCF vindt het advies een goede aanzet voor een discussie over de ouderenzorg, maar zoekt de oplossing niet in meer betalen, maar in beter organiseren. ‘Deze zorg hoort thuis in de Zorgverzekeringswet, niet in de volksverzekering AWBZ. Die groeit volledig uit z’n jasje’, aldus NPCF-directeur Wilna Wind.
Jongeren
Volgens Wind kan het op den duur onvermijdelijk worden dat ouderen zelf meer gaan betalen voor hun zorg, om zo jongeren niet op te zadelen met die kosten. Daarbij moet goed gekeken worden naar het inkomen van de ouderen.
Mantelzorg
Beide organisaties stellen vraagtekens bij het advies om kinderen voor hun ouders te laten zorgen. ‘Dan moet er betere ondersteuning komen voor mantelzorgers’, aldus de ANBO. ‘Bovendien gaat het ten koste van de arbeidsmarkt’, vulde de NPCF aan.
Bron: ANP/ANP-photo
Hoe verzinnen ze het ,schandalig alles zg.verbeteren.Het wodt alleen maar slechter Een heleboel menssen hebben geen baan of maar 20 uren laag betaald werk ondanks een hoge opleiding en geen andere baan of werk kan krijgen al jaren niet.
Waar moeten die van sparen voor de oude dag en chronisch zieken hebben het al helemaal niet
Er zijn duizende mensen die onder de bijstandsnorm leven , als die nog bestaat .Vraag ik me wel eens af.
mensen waar zijn we mee bezig ,op hol geslagen misschien?
Een wel over wogen en goede dag toegewenst
Het door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gepubliceerde rapport “Redzaam ouder” gaat in op de noodzaak dat mensen meer moeten investeren in hun oude dag.
In oktober 2011 heeft Menzis in samenwerking met Aegon om diezelfde reden de markt met de dienst “zorgsparen” Menzis heeft als zorgverzekeraar dezelfde zorg die nu verwoord wordt door de RVZ. Menzis wil mensen met de introductie van zorgsparen duidelijk maken dat er nagedacht moet worden over de eigen zorgtoekomst. Want wat we weten is dat de zorgkosten oplopen, dat we ouder worden en dat er meer mensen zullen zijn met een chronische ziekte.
Menzis heeft meer informatie over zorgsparen opgenomen op http://www.menzis.nl/zorgsparen
Organiseren van zorg vanuit klantperspectief. De klant als vertrekpunt met eigen regievoering. Leren luisteren naar ouderen wat hun beweegt en hoe zij een goed leven in eigen ogen kunnen leiden op basis van hun wensen.
Wanneer zorg wordt beredeneert vanuit ‘hulpverlenerspectief’, zijn we bezig met ‘wij weten wat goed voor u is’ en worden verschillende behandelingen uit de kast getrokken die mogelijk niet (altijd) aansluiten bij de klant.
Klant als vertrekpunt betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven, dus zorgen dat we zo lang mogelijk gezond (kunnen) blijven en daar waar we invloed op kunnen hebben, invloed nemen. Denk aan gezonde voeding, bewegen op zijn tijd, met mate gebruik van ……………
Mensen met een chronische ziekte moeten geholpen worden, maar ook zij kunnen daar waar mogelijk een steentje bijdragen.
Langer leven is leuk, maar mogen kiezen om wel of niet een behandeling te ondergaan, wordt mi belangrijk. Daarvoor is het noodzakelijk de klant goed te informeren over het aanbod met de voor- en tegens, zodat op basis hiervan ook behandelingen kunnen worden geweigerd. In Amerika heeft men onderzoek gedaan bij mensen kanker, waarbij de ene groep alle behandelingen (chemo, ok, e.d.) ondergingen, en de andere groep alleen pijn bestrijding. Hieruit bleek dat de groep met pijnbestrijding medicatie langer met kwaliteit van leven leefden tegen lagere kosten dan de andere groep.
Conclusie: zorg vraagt een andere kijk op het organiseren van zorg, en ook een andere kijk op leven en dood. De kosten van de zorg gaan omhoog, maar mi ook doordat de zorg in Nederland volume gedreven is en artsen door (kunnen) schieten in het willen blijven genezen, terwijl als je 80 jaar of ouder bent, je mogelijk ook vrede kunt vinden in het leven wat je geleefd hebt en ‘de ziekte’ die je hebt ‘opgelopen’ accepteert om te mogen sterven.
Miljoenenwinst in de zorg?
Jeugd voor zorg sparen?
Jeugd voor pensioen sparen?
Waar komen de miljoenen winst vandaan.
Van de Zorgverzekeraars?
Pensioen verzekeraar?
van de Overheid?
of van de belasting en premie betaler,
de nederlandse huishoudens!!!
20% van je inkomen hieraan besteden,
wie verzind het, dit alles over de rug van de oudere mens, de zieke mens, en de handen aan het bed.