Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Iedereen kan eenzaamheid doorbreken door aan te bellen’

Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken, doorbreken en duurzaam aanpakken. Met deze actiepunten heeft minister Hugo de Jonge een totaalprogramma gelanceerd om een hardnekkig verschijnsel in de samenleving aan te pakken. De kern: gemeenten, maatschappelijke organisatie en bedrijven vormen coalities tegen eenzaamheid.
Foto: AdobeStock

‘Iedereen kan iemands eenzaamheid doorbreken door gewoon aan te bellen bij dat huis waar de gordijnen overdag dicht blijven.’ Met die woorden wil minister Hugo de Jonge het actieprogramma “Eén tegen eenzaamheid” kracht bij zetten. De overheid zoekt de samenwerking met gemeenten, maatschappelijke organisaties en ook met bedrijven om eenzaamheid tegen te gaan.

Eenzaamheid signaleren

De cijfers zijn bekend, maar daarom niet minder dramatisch. Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Het aantal ouderen groeit. De overheid wil eenzaamheid eerder signaleren en de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken met het actieprogramma.

Werkbare methoden tegen eenzaamheid

Het ministerie van VWS gaat per gemeente de oprichting van lokale coalities tegen eenzaamheid ondersteunen. Er zijn in Nederland 380 gemeenten. De aanpak van de lokale coalities kan per gemeente verschillen. Er komt een ‘centrum tegen eenzaamheid’ waar werkbare methoden om eenzaamheid tegen te gaan worden ontwikkeld en verspreid.


eenzaamheid-iStock.jpgOnderzoek: Eenzaamheid is divers, complex en gelaagd. Mensen worden ouder, wonen langer zelfstandig en dienen zelfredzamer te zijn. Door deze ontwikkelingen neemt de aandacht voor eenzaamheid toe. Maar wat weten we over eenzaamheid? Lees dit PREMIUM-artikel in Zorg+Welzijn magazine>>


Eenzaamheid doorbreken

De coalities per gemeente nemen het voortouw tegen eenzaamheid. Uiteindelijk is het de taak van de hele samenleving om iets te doen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. ‘Iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal’.

Het programma “Eén tegen eenzaamheid” bevat de volgende actiepunten:

  • Een campagne om eenzaamheid bespreekbaar te maken en de samenleving te activeren om van betekenis te zijn. Het begrip en bewustzijn over eenzaamheid in de samenleving vergroten.
  • Iedere 75-plusser moet jaarlijks een bezoek aan huis krijgen om over zijn situatie te spreken
  • De inrichting van meldpunten of digitale netwerken. Een voorbeeld is een digitaal signaleringsnetwerk dat een seintje geeft als iemand zijn of haar post niet meer opent.
  • Risicogebieden en risicosituaties in kaart brengen. Zo zijn mensen met een verhoogd risico op eenzaamheid sneller en gemakkelijker te benaderen.
  • 24 uur per dag telefonisch en per chat een luisterend oor bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben.
  • Bevorderen dat per gemeente een sociale kaart komt die de activiteiten in beeld brengen.
  • Een instrument ontwikkelen om de diagnose eenzaamheid te stellen. En daarmee de weg naar de juiste effectieve aanpak te vinden.

Platforms voor hulpvragen

Het ministerie van VWS wil aan het werk met veelbelovende aanpakken. Samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties moet een aanpak van eenzaamheid worden gemaakt, die aansluit bij de lokale behoefte en omstandigheden in de wijk. Verder stimuleert het ministerie een breder en gevarieerder aanbod voor eenzame mensen door innovatie. Bijvoorbeeld met beeldbellen, sociale robots, VR-brillen, platforms voor hulpvragen en aanbod en nieuwe vormen van dagbesteding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.