Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Iedereen moet mee kunnen doen ongeacht inkomen

‘Betaal ik deze rekening of laat ik eerst de fiets repareren? Vervang ik mijn winterjas of reserveer ik dat geld voor bijles voor mijn zoon? Zal ik de medicijnen maar even laten zitten, avondeten is nu veel belangrijker.’ Dagelijks worstelen ruim 810.000 Nederlanders met deze vragen.
1-Armoede-PicScout.jpg
‘Betaal ik deze rekening of laat ik eerst de fiets repareren? Zal ik de medicijnen maar even laten zitten?’ - Foto: PicScout

Zij kunnen niet of nauwelijks rondkomen, laat staan onverwachte kosten opvangen. Veel mensen maken daarom noodgedwongen schulden. Daarmee lopen zij een groot risico om in een neerwaartse spiraal terecht te komen die hen buiten de samenleving plaatst. Vooral stellen en ouders van kinderen van twaalf jaar en ouder met een laag inkomen hebben grote moeite om maandelijks rond te komen.

Armoederegelingen

Het NIBUD heeft uitgerekend dat een stel zonder kinderen op bijstandsniveau in Utrecht 125 euro per maand te kort komt. Ook als zij gebruik maken van alle toeslagen en armoederegelingen. Voor een gezin met twee kinderen ouder dan twaalf jaar op bijstandsniveau kan dat oplopen tot 250 euro per maand. Oorzaak: de hoogte van de uitkering en het kindgebonden budget voor oudere kinderen zijn te laag.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat het aantal huishoudens dat minimaal vier jaar een inkomen heeft dat onder de lage-inkomensgrens ligt in 2015 is toegenomen met bijna veertien procent. Lees meer >>

Inkomensbeleid

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt doet samen met de Armoedecoalitie in zijn stad een dringende oproep aan de toekomstige regering: ‘Laat iedereen meedoen en zorg voor voldoende inkomen. Dagelijks staan mensen in de overlevingsstand. We doen in Utrecht al het mogelijke aan preventie en incidentele ondersteuning, maar dat is vaak niet genoeg. Inkomensbeleid voeren is voorbehouden aan het rijk en niet aan de gemeenten zelf. Daarom onze klemmende oproep aan Den Haag om te zorgen voor voldoende inkomen.’

Op de kaart

De oproep van de Utrechtse wethouder wordt gesteund door onder meer Sociaal Werk Nederland, Moviera, Nadja Jungmann (Lector schulden & incasso aan de Hogeschool van Utrecht) en Leger des Heils Midden Nederland. Hoe meer mensen de oproep steunen, hoe meer het probleem op de kaart gezet wordt. Daarom vragen de wethouder en de Armoedecoalitie ook sociaal professionals hun oproep te ondersteunen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.