De Inspectie stelt in de Staat van de Gezondheidszorg (SGZ) 2010 dat verdere verbetering nodig en mogelijk is. Het gaat erom dat de effectiviteit van lokaal gezondheidbeleid wordt gericht op vier speerpunten: overgewicht, roken, schadelijk alcoholgebruik en depressie. Verder moeten cliënten en hun problemen meer centraal staan bij hulp en ondersteuning buiten de instelling.
Speerpunten
Het probleem is volgens IGZ dat gemeenten niet vanzelfsprekend de speerpunten uit de Preventienota overnemen in hun gemeentelijk gezondheidsbeleid. Bovendien verbinden gemeenten zelden concrete doelstellingen aan beleid dat gericht is op deze speerpunten. Ook is niet duidelijk welke bijdrage het gemeentelijke gezondheidsbeleid kan en zou moeten leveren aan het bereiken van de nationale doelstellingen.
Verbeteringen
Volgens de IGZ zijn er een aantal verbeteringen nodig. Allereerst moet het ministerie van VWS samen met de gemeenten vaststellen welke bijdrage van gemeentelijk gezondheidsbeleid verwacht mag worden aan het behalen van nationale doelstellingen gezondheidsbevordering. Daarnaast moet de handleidingen worden verbeterd die het lokale gezondheidsbeleid gericht op de speerpunten ondersteunen. Verder moet de kwaliteit van de lokale gezondheidsnota’s volgens de IGZ omhoog.
Kwetsbaar
De IGZ keek ook naar de zorg voor kwetsbare groepen die buiten een instelling verblijven. Het gaat bijvoorbeeld over gezinnen met een geringe sociale redzaamheid en mensen met psychische, psychiatrische problemen die regelmatig in aanraking komen met justitie. De inspectie constateert dat er in de zorg voor deze groepen een belangrijk knelpunt is: de hulp die geboden wordt, is te kortdurend, gefragmenteerd en te eenzijdig. De cliënt en zijn/haar probleem moeten centraal staat, aldus de inspectie.
Voorwaarden
De IGZ heeft drie algemene voorwaarden voor verantwoorde zorg voor kwetsbare groepen die buiten instellingen verblijven, opgesteld. Aan cliënten moet in een zo vroeg mogelijk stadium actief zorg en ondersteuning geboden worden. Zorg en ondersteuning zijn langdurig nodig, maar wisselend in aard en intensiteit. Verantwoorde zorg is alleen mogelijk als alle betrokken instellingen effectief samenwerken.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: IGZ