Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Medicatieveiligheid moet fors beter’

De medicatieveiligheid in de langdurige zorg en de thuiszorg is onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking die door de inspectie werden bezocht , scoorden zelfs fors onvoldoende.
IGZ: 'Medicatieveiligheid moet fors beter'

Zorgwekkend, zo omschrijft de IGZ de situatie. Ook in driekwart van de verpleeghuizen en in bijna alle verzorgingshuizen was de medicatieveiligheid niet volledig gewaarborgd. In Nederland zijn er per jaar zo’n 16.000 ziekenhuisopnames als gevolg van fouten met geneesmiddelen. Ouderen en gehandicapten gebruiken vaak veel verschillende medicijnen en lopen meer risico’s op schade door verkeerd medicijngebruik.

Kleinschalige zorg
Scholing op het gebied van geneesmiddelen is vaak een zwak punt, concludeert de inspectie. Omdat ouderen en gehandicapten steeds meer in kleinschalige voorzieningen in de wijk wonen, is het belangrijk goede afspraken te maken over de samenwerking met huisartsen en apothekers. ‘Medicatieveiligheid staat of valt met een compleet en actueel medicatieoverzicht’, aldus de IGZ.

Gehandicaptenzorg
In bijna alle bezochte instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking vond de inspectie de risico’s te hoog. Er zijn snel verbeteringen nodig op het gebied van het het medicatieoverzicht per cliënt, hoe in de gaten wordt gehouden of iemand van bijvoorbeeld de dosering afwijkt en wanneer verschillende medicijnen niet samengaan. Ook kan de kennis bij het personeel over het uitzetten en toedienen van geneesmiddelen beter.

Thuiszorg
In de thuiszorg is de situatie zorgwekkend. Bij bijna alle bezochte instellingen constateerde de inspectie op meerdere punten een hoog risico. Bij een derde van de instellingen bestaan zelfs zeer hoge risico’s. In de thuiszorg moet de controle bij het zelf klaarmaken van medicatie beter. Het toedienen ervan moet worden afgetekend op een lijst van de apotheek. Het medicatieoverzicht van de cliënt moet verder actueel en compleet zijn, de (bij)scholing over geneesmiddelen en de samenwerking met artsen en apothekers vereist verbetering.

Verpleeghuis
De verpleeghuizen komen iets beter uit de beoordeling door de inspectie dan de andere onderzichte sectoren. Over het algemeen was de medicatieveiligheid er redelijk gewaarborgd. Toch is ook daar een aantal verbeteringen noodzakelijk. Vaak ontbrak bijvoorbeeld een actueel medicatieoverzicht per cliënt of was de opslag en toegankelijkheid van geneesmiddelen niet goed geregeld. Ook is er meer controle nodig op het verstrekken en toedienen van geneesmiddelen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg, foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.