Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik benoem wat goed gaat in een probleemgezin’

Hoe complex de situatie in multiprobleemgezinnen ook is, er gaan altijd ook dingen goed. Weet je die te benoemen en benutten, dan is volgens Erwin van Diemen de eerste stap uit de negatieve spiraal gezet.
‘Ik benoem wat goed gaat in een probleemgezin’
Foto: Claudia Kamergorodski

Gewoonlijk duurt een gezinsbegeleidingstraject bij FlexusJeugdplein een half jaar, maar Van Diemen is gemiddeld anderhalf jaar bezig. ‘Het duurt bij multiprobleemgezinnen vaak al een half jaar voordat duidelijk is wat de oorzaken van de problemen zijn.’ Zijn caseload bedraagt acht à tien gezinnen.

Voetbal
Erwin van Diemen (nu 40) was vijfentwintig en postbode toen hij via Sportclub Redo in Dordrecht als vrijwilliger ging voetballen met verstandelijk gehandicapten. Op dat voetbalveld kreeg hij voor het eerst een idee van wat hij met zijn leven wilde doen en waar hij goed in was: mensen helpen grip te krijgen op hun leven.

Gezinscoach
In 2008 werd hij intensieve pedagogische thuishulp (‘gezinscoach’) bij FlexusJeugdplein, de organisatie waarvoor hij sinds vijf jaar multiprobleemgezinnen begeleidt, eerst in Rotterdam en omstreken en vanaf oktober alleen in Capelle aan den IJssel. Als woonbegeleider leerde hij begrijpen dat ouders soms geen idee hebben wat ze met hun kind aanmoeten. ‘Als het je werk is, is het lastige gedag van hun kind datgene waar je je op richt. Kom je er niet uit, dan schakel je een gedragsdeskundige in. Ouders hebben meer aan hun hoofd dan het gedag van hun kind alleen. Zij moeten ook naar hun werk en hebben vaak ook andere problemen.’

Financieel
Ik luister in eerste instantie naar wat mensen zelf het belangrijkst vinden om te vertellen. Meestal zijn dat financiële problemen en problemen met het gedrag van de kinderen. Ik probeer direct één concreet probleem op te lossen – een schuldregeling of een uitkering aan te vragen en zo huisuitzetting voorkomen, bijvoorbeeld. Of bij een fonds geld aanvragen waarmee een kind naar een voetbalclub kan. En ik benoem dingen die ik goed zie gaan in het gezin. Die zijn er namelijk altijd, maar door alle problemen verliezen ouders die uit het oog. Wat dacht je van een moeder van zes kinderen, met weinig geld en veel problemen, die er elke dag in slaagt een goede maaltijd op tafel te zetten?

 

Het congres Begeleiding Multiprobleemgezinnen op 14 maart 2013 is zo populair dat we tientallen hulpverleners op de wachtlijst hebben moeten plaatsen. Heeft ook u nog meer behoefte aan kennis over wat wel en niet werkt in de begeleiding van multiprobleemgezinnen? Op 7 oktober 2013 organiseren we een tweede editie van het congres.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.