Regeringspartij CDA en de PvdA bestreden de berekeningen van De Krom dinsdagavond in een debat direct. De VVD-bewindsman staat sinds begin dit jaar recht tegenover de regeringspartner, die samen met de oppositiepartij ijvert voor een zogeheten moratorium. Daarvoor lijkt zich ook sinds dit voorjaar een Kamermeerderheid af te tekenen. Alleen zijn bij onder meer GroenLinks vragen over de financiering.
Oplossing
CDA en PvdA willen schuldeisers die niet zijn aangesloten bij een convenant in de aanpak van schulden, maximaal zes maanden in de wacht kunnen zetten. Zo kunnen schulden niet verder oplopen en rustig een oplossing worden gezocht voor de achterstallige betalingen en andere problemen die vaak samengaan met schulden, zoals een verslaving. Nu zouden schuldeisers in de schuldhulpverlening nog te veel dwarsliggen.
Dwingend
Maar De Krom en zijn eigen partij, de VVD, voelen niets voor een moratorium. De staatssecretaris noemde het principieel onjuist in de gemeentelijke schuldhulp. Volgens hem past een wettelijk dwingend instrument niet in het minnelijke traject, waar het juist de bedoeling is dat partijen er in onderling overleg uitkomen. Ook is het volgens hem ook niet nodig, omdat er al andere wegen zijn om schuldeisers via de rechter te dwingen mee te werken aan een oplossing.
Kosten
Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk blijkt uit eigen onderzoek van de Kamer dat de kosten van haar voorstel en dat van PvdA-Kamerlid Hans Spekman minder dan 7 miljoen euro bedragen. Zij verweet De Krom onder meer ten onrechte bepaalde kosten in het juridische traject mee te tellen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout
Het is fijn als er goede wetgeving is . De overheid is mi immers voorwaardescheppend naar ons burgers.Maar belangrijker is dat er betrouwbare en deskundige hulp door de gemeentelijke kredeietbanken geboden wordt.
Hulp die duidelijk en snel mensen helpt zichzelf te helpen en daardoor leren van de situatie en naar de toekeomst op een stukje begeleiding kunnen rekenen. Ik ben het helaas nog niet tegengekomen,wel veel burocratie en de klant bijne meer tegenwerken dan eze de helpende hand te reiken. Zo gaat dit mi vaak in Rootterdam .
Cees Slob
Thuisbegeleider
Thuiszorg Rotterdam