‘Ik denk dat veel alfahulpen zich een hoedje zijn geschrokken toen ze in januari hun eerste loonstrookje zagen’, zegt de voorzitter van de stichting Alphatrots in het interview. Uit de berekening blijkt dat bij een dienstverband van 18 uur per week, de alfahulp in loondienst er ruim 1800 euro per jaar op achteruit gaat. Raap schat dat 90 procent van de alfahulpen onder druk van thuiszorgorganisaties weer in loondienst is gegaan. Dat zijn zo’n 45.000 mensen.
Geïntimideerd
‘Veel alfahulpen zijn niet gewezen op de mogelijkheid om zelfstandig te blijven’, stelt Raap. ‘Ook het effect op hun inkomen is niet duidelijk gemaakt. Ze zijn geïntimideerd en onder druk gezet om in dienst te komen.’ Je mag mensen niet op basis van halve informatie een beslissing laten nemen, aldus de voorzitter in de Volkskrant.
Wmo
Dat alfahulpen weer terug in loondienst worden genomen is onder meer een gevolg van de wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari is ingegaan. Die had tot doel te voorkomen dat burgers onbedoeld of ongewild werkgever zouden worden van hun alfahulp. Staatssecretaris Bussemaker wil dat alfahulpen onder goede (CAO-)arbeidsvoorwaarden kunnen werken. Zij heeft de overgang ondersteund met 17 miljoen euro. Thuiszorginstellingen kunnen onder meer subsidie aanvragen voor het om-, her- en bijscholen van hun medewerkers en het in dienst nemen van voormalige alfahulpen.
Lees ook: ‘Alfahulp moet blijven’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Lex van Lieshout
Er komt mogelijk in 2011 een andere constructie voor de gemeentes waar de alfahulpen onder pgb kunnen werken en alle zorgen voor de ouderen weggenomen worden. In Tilburg maakt men hier al gebruik van zie website van 18K of onderstaande tekst:
Alfacheque
Voor wie?
In opdracht van de gemeenten Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Dongen, Alphen-Chaam (*) en Baarle Nassau (*) verzorgt 18k ondersteuning voor alfahulpverlening voor klanten én alfahulpen die gekozen hebben voor de alfacheque.
Informatie website
Op deze website treft u informatie aan indien u als klant huishoudelijke ondersteuning in het kader van de WMO ontvangt. Maar uiteraard kunt u de website ook raadplegen wanneer u als alfahulp aan de slag wilt of als alfahulp werkt.
Hoe werkt de alfacheque?
De klant ‘betaalt’ de alfahulp voor ieder gewerkt uur in de huishoudelijke ondersteuning met een alfacheque. Wel zo veilig want de klant hoeft geen contant geld in huis te hebben, hoeft geen administratie bij te houden en kan voor bemiddeling met een (nieuwe) alfahulp een beroep doen op 18k.
Wat doet 18k?
Zowel voor de klant als de alfahulp zorgt 18k onder andere voor de administratieve ondersteuning (waaronder de tijdige verspreiding van de alfacheques), de bemiddeling tussen de klant en de alfahulp en de uitbetaling van de alfahulpen
Alida, je hebt helemaal gelijk!
Het is schandalig, zo wilde ik overstappen naar PGb zodat ik mijn klantjes kon behouden,, je hebt toch een band opgebouwd? tijdens het sollicitatie gesprek werd mij pas duidelijk dat ik als 50er fors in loon op achteruit zou gaan, op de vraag: waar blijft dat geld antwoorde medewerker vd thuiszorg (Groningen) doodleuk: voor het gebouw,de pc’s en het personeel! (of is dit ter compensatie voor de 3 managers die tesamen met een gouden handdruk van 5!ton zijn ontslagen?)alsof wij hier gebruik van maken!ik ben er dus uit gestapt en heb mijn klanten weten over te stappen naar pgb, maar wat schetste mijn volgende verbazing? nadat de aanvragen bij de gemeente in waren gediend, werd elke klant persoonlijk gebeld, of familie-leden! om maar vooral af te zien van een Pgb! oudere mensen hebben veelal geen zin aan beslommeringen dus van de 4 zijn er 3 afgehaakt. ik wens het de alfa hulp behoeftigen niet toe, maar wat mij betreft mag alles in de soep lopen, heb het er helemaal mee gehad!
Het is schandalig z’n fooi voor hard werken in vaak moeilijke omstandigheden. Huishoudelijke hulp wordt duur betaald door de cliënt (22 euro/uur), maar de hulp zelf kan er niet van leven. Ook een vriendin van mij heeft ontslag gekregen bij Thuiszorg Gooi en Vechtstreek en nu een jaarcontract van 18 uren. Ze werkte altijd 24 tot 27 uren, maar heeft een contract van 18 uren. De rest is meer/overwerk. Op het moment dat er een cliënt afzegd of in het ziekenhuis ligt en er een dagdeel werk wegvalt heeft ze geen werk en krijgt dit niet uitbetaald. Tegelijk zijn er veel mensen die thuis zitten te wachten op hulp en al weken niets horen van de thuiszorg. De thuiszorginstelling spant zich onvoldoende in om cliënten én personeel te helpen. Hele slechte zaak wardoor veel mensen die in de thuiszorg leuk werk zagen zullen opstappen.