In opdracht van de CG-Raad, Jopla en CNV Jongeren ondervroeg onderzoeksbureau Regioplan ruim 1700 Wajongers naar knelpunten in de arbeidsparticipatie. Uit dit onderzoek blijkt dat werken voor Wajongers vaak niet loont. Dat komt onder andere door een complexe regelgeving en een onduidelijke verrekeningsstructuur.
Verrekening
Het inkomen dat Wajongers verdienen met een baan wordt verrekend met hun uitkering. Meer uren werken betekent dus niet automatisch een hoger inkomen. Veel Wajongers die om medische redenen parttime werken, halen zelfs het wettelijk minimumloon niet.
Oplossingen
De CG-Raad, CNV Jongerenen Jopla roepen minister Donner (Sociale Zaken) op om de wet- en regelgeving aan te passen. Zo moet in de huidige systematiek de trapsgewijze aanpassing van de uitkering worden vervangen door een glijdende schaal. Dan levert elk extra gewerkt uur een hoger inkomen op. Daarnaast moet er een betere beloning komen voor Wajongers die vanwege medische redenen parttime werken.
Werkplekaanpassing
Verder is het belangrijk dat werkgevers functie en werkplek aanpassen aan de individuele situatie van een Wajonger. Hiermee kan de arbeidsparticipatie van Wajongers worden verhoogd.
Verhoging uitkering
Al in augustus 2007 trok SP-kamerlid Paul Ulenbelt aan de belover het achterblijvende inkomen van Wajongers. Tijdens de verkiezingen was een verhoging van de uitkering toegezegd van 5%. Deze verhoging werd verrekend met de toeslag waarmee de uitkering op het sociaal minimum komt. Daardoor bleef er van de verhoging netto niets over.
Groei
De instroom in de Wajong is de laatste jaren fors gestegen. Een van de oorzaken daarvan is dat gemeenten hun WWB-bestand (Wet Werk en Bijstand) hebben doorgelicht op potentiële jonggehandicapten. Deze zijn direct overgedragen aan Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) die de Wajong betaalt. Hiermee besparen de gemeenten fors op de bijstandsuitkeringen.