Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inkoop jeugdzorg onder curatele

Gemeenten die de inkoop van jeugdzorg nog niet rond hebben, moeten een stappenplan voorleggen over hoe ze de inkoop deze maand afronden. Lukt dat niet, gaat de overheid de afspraken met zorgaanbieders vastleggen, met geld van de gemeente. Dat laten de staatssecretarissen Teeven (Justitie) en Van Rijn (VWS) weten als reactie op het niet halen van de deadline door de helft van alle gemeenten.
Inkoop jeugdzorg onder curatele
Foto: ANP

De Vereniging Nederlandse Gemeenten maakte afgelopen vrijdag de onderzoeksresultaten publiek over de inkoop van jeugdzorg door gemeenten. De helft van de gemeenten hebben de deadline van 1 november niet gered, zij moeten nog contracten afsluiten met aanbieders van jeugdzorg. Staatssecretarissen Teeven en Van Rijn dreigen nu met de zogenoemde “In de plaats stelling procedure”, waarbij de overheid de taak van de gemeente overneemt, met gebruik van het geld van de gemeente.

Deadline

Op 1 januari moet alle jeugdhulp in elke gemeente zijn geregeld. Omdat de contractering van jeugdzorgaanbieders ver achterliep, stelde staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in augustus vast dat de “echte” deadline voor de contracten 1 november zou zijn. Afgelopen vrijdag bleek dat de helft van de gemeenten nog geen contracten hadden afgesloten.

Uit onderzoek van de koepelorganisatie Verenigde Nederlandse Gemeenten blijkt dat gemeenten nog geen contracten hebben met jeugdzorgaanbieders. Zij geven de voorkeur aan ‘goede inhoudelijke afspraken’. Lees meer>>

Contracten

Met de in de plaats stelling –procedure kan het rijk de inkoop van jeugdzorg overnemen. Tot nog toe dreigen de staatssecretarissen alleen met het instrument: ‘Dat sommige gemeenten en aanbieders er in dit ingewikkelde proces nog niet in geslaagd zijn contracten af te ronden, begrijp ik’ zegt staatssecretaris Van Rijn. ‘Dus we gaan er samen, gemeenten, aanbieders en Rijk, alles aan doen om te zorgen dat het overal klaar is deze maand. ‘ Mochten er toch gemeenten zijn die het in november niet afgerond krijgen dan start een in de plaats stelling procedure.

Jeugdzorg aanbieders

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Van Rijn overigens dat sommige contractproblemen ook te maken hebben omdat zorgaanbieders ‘veel vragen aan gemeenten als het gaat om tarief en gegarandeerd volume.’ Van Rijn wijst erop dat de Transitie Autoriteit Jeugd kan bemiddelen als er een probleem ontstaat tussen gemeenten en zorgaanbieder. Op dit moment hebben zich 40 instellingen voor jeugdzorg gemeld voor een bemiddeling door de Transitieautoriteit. ‘Vier instellingen hebben een verzoek tot financiële steun bij het ministerie ingediend.’

Hoe gaat u om met alle veranderingen in het sociaal domein? Tijdens de Dag van de Transities op 19 november in de Jaarbeurs Utrecht, zullen professionals gezamenlijk kijken naar de problemen waar zij tegenaan lopen. Schrijf u nu in en krijg antwoord op uw vragen over de transities. Bekijk hier het programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.