Door bijwerkingen van medicijnen en het afnemen van de zelfredzaamheid, lopen ouderen in een grotere kans op een slechte mondhygiëne. Een slechte mondgezondheid kan grote gevolgen hebben voor ouderen. Ontstekingen in de mond kunnen pijn doen, waardoor de cliënt moeite krijgt met eten en daardoor ondervoed raakt. Ook kunnen ouderen smaakstoornissen ontwikkelen en een slechte adem kan bovendien het contact met anderen belemmeren, waardoor de cliënt geïsoleerd raakt.
Pijn
Niet altijd kunnen cliënten helder goed vertellen dat ze pijn hebben. Daarom is het belangrijk dat de zorgverlener op nonverbale signalen let. De cliënt zit bijvoorbeeld met de vingers in de mond, de handen veel aan het hooft, vertoont automutilatief gedrag, agressiviteit bij mondverzorging, veranderd gedrag bij eten en drinken en het wil de gebitsprothese niet meer indoen.
Richtlijn
Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn voor bepaalde bewoners verantwoordelijk voor het leveren van goede mondzorg. Dat geldt voor bewoners met een indicatie voor verblijf en behandeling, stelt de Inspectie. Om zorgverleners handvatten te geven voor het leveren van mondzorg, is er een richtlijn gemaakt die beschrijft waaraan goede mondzorg moet voldoen.
Zorgplan
In de richtlijn staan onder meer de oorzaken en gevolgen van een slechte mondgezondheid. Ook staat omschreven hoe je het beste mondzorg kunt geven, ook aan cliënten in een vegetatieve en terminale fase of cliënten die mondzorg weigeren. Laat mondverzorging en professionele mondzorg een onderdeel zijn van het zorgplan, zo adviseert de richtlijn. Zo vormt het een vast onderdeel in het multidisciplinair overleg en wordt de mondzorg steeds geëvalueerd.
Download Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen >>