Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inspectie: ‘Indicaties LVG-cliënt te veel op IQ gericht’

Bij het vaststellen van de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten wordt te weinig gelet op de complexe problematiek. Er is te weinig geld en tijd om de LVG-cliënt zo veel mogelijk normaal mee te laten doen in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Inspectie: 'Indicaties LVG-cliënt te veel op IQ gericht'

Indicatiestellers hechten volgens de inspectie te veel waarde aan de hoogte van het IQ van de cliënt. Terwijl de kern van de problematiek bij deze groep veel meer in hun beperkte sociaal aanpassingsvermogen ligt. En daarmee ook in het gegeven dat zij hun hele leven afhankelijk zullen zijn van ondersteuning en begeleiding. Het geïndiceerde zorgzwaartepakket (zzp) is daarom vaak te laag.

Ingewikkeld
Naar schatting zijn er 36.500 LVG-cliënten. Om hen zoveel mogelijk mee te laten doen aan de samenleving, zijn veel organisaties betrokken bij de zorg voor deze groep. Zo ontstaat er een ingewikkeld netwerk die de cliënt moet ondersteunen op leefgebieden als wonen, werk en vrije tijd. Maar de samenwerking tussen al die organisaties verloopt nog niet goed, stelt de IGZ.

Samenwerking
Van de zorgaanbieders zegt 55 procent niet te weten wie in het netwerkde regie voert. Totaal 32 procent geeft aan überhaupt weinig invloed te hebben op het functioneren van het netwerk. Over de onderlinge samenwerking wordt nauwelijks gecommuniceerd. Het risico is daardoor groot dat niet iedere netwerkpartner de informatie heeft die nodig is voor het leveren van zijn aandeel, aldus de inspectie.

Indicatie
De IGZ vindt het noodzakelijk dat aanbieders vaart maken met het opstellen van normen voor verantwoorde zorg voor deze groep. De inspectie vraagt ook nadrukkelijk aan de minister van VWS om de indicatiestelling voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking te verbeteren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: IGZ/Foto: Marcel van Hoorn

2 REACTIES

  1. Kennelijk is het nog niet helemaal tot het “netwerk”doorgedrongen, dat de groep LVG per besluit door de regering wordt opgeheven.
    De heer Linschoten heeft dat vorig jaar al aan de minister geadviseerd, de regering neemt dit advies over en reeds nu al roept de heer Linschoten, dat er in de WSW mensen zitten, die er niet horen.
    Kortom LVG is geen probleem meer, want het bestaat niet meer binnenkort..
    Het “netwerk” zou de doelgroep een dienst bewijzen door heel duidelijk te maken wat zij voor de doelgroep betekent en berijkt.
    Ophouden met navelstaren dus!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Een ervaren en opgeleide casemanager van MEE weet waar de knelpunten/zorgbehoefte ligt en zij kan heel goed in samenspraak met CIZ en goede diagnoses van de specialist een indicatie afgeven en eventueel opschalen (ook stepped care, vgl GGZ)
    Vergelijk de (opgeleide) casemanager van de thuiszorg die ook een “mandaat” heeft van CIZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.