Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie jeugdzorg: netwerkpleegouders eerder screenen

Buren, ooms, tantes of grootouders die zich in noodsituaties over een kind ontfermen, zogenaamde netwerkpleeggezinnen, worden te laat gescreend. Vaak is het pleegkind al maanden bij hen. Het gebrek aan zicht op de situatie is riskant, aldus de Inspectie Jeugdzorg.

De inspectie vindt dat de situatie moet veranderen, zo concludeert zij in het jaarbericht 2009 dat vandaag verschijnt. Pleegzorginstellingen moeten veel eerder onderzoeken of kinderen veilig zijn bij hun netwerkpleegouders. Ook moeten zij systematisch bij alle pleeggezinnen controleren of er zich ingrijpende veranderingen voordoen. Door een scheiding van de pleegouders, schulden of pesterijen door de eigen kinderen kan het pleegkind in een onveilige situatie belanden.

Misbruik
Naar aanleiding van ernstige incidenten, waarbij kinderen in het pleeggezin werden misbruikt, deed de inspectie in 2008 en 2009 onderzoek bij zeventien pleegzorginstellingen. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 22.000 kinderen in een pleeggezin terecht. In ruim een derde van de gevallen gaat het om een netwerkpleeggezin.

Goed gedrag
Potentiele pleegouders worden worden doorgaans uitgebreid gescreend op pedagogische kwaliteiten. Ook wordt van hen een verklaring van goed gedrag verlangd. Toch wordt het pleeggezin niet systematisch op veiligheid gescreend, aldus hoofdinspecteur Joke de Vries in Trouw. Pleegzorginstellingen hebben inmiddels afgesproken om netwerkpleeggezinnen binnen acht weken na plaatsing van een kind te onderzoeken. Ook gaan begeleiders vaker met pleegkinderen apart praten.

Particuliere instellingen

Daarnaast zal de Inspectie jeugdzorg vaker onaangekondigd op bezoek gaan bij jeugdzorginstellingen, want ook daar is het klimaat niet altijd goed. De Vries vertelt in Trouw dat inspecteurs bij de particuliere jeugdzorginstellingen Back to Basics en Stichting Kind ‘dramatische situaties’ aantroffen. Medewerkers hadden ‘nul’ pedagogische kwaliteiten, kinderen gingen niet naar school en kregen slecht te eten. De inspectie haalde de kinderen weg. Een van de problemen, zo schetst De Vries in het dagblad, is dat particuliere clubs geen overheidssubsidie krijgen en daardoor ook niet aan regels zijn gebonden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Trouw, Foto: Koen Suyk/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.